Felul in care construim va avea un impact puternic asupra viitorului intregii omeniri. Poluarea si cresterea emisiilor de carbon este asociata, de regula, cu doua ramuri importante de activitate, si anume industria si transporturile. Putine persoane stiu insa ca printre cei mai mari poluatori ai lumii se numara si cladirile in care muncim si locuim. In Philadelphia, de pilda, peste 60% din toate emisiile de carbon provin de la cladirile ineficiente energetic, de trei ori mai multe decat emisiile care provin de la automobile, camioane si autobuze, conform Philly Voice.

Tocmai de aceea, atat autoritatile, cat si marii dezvoltatori imobiliari cauta solutii pentru remedierea acestei probleme, construind cladiri mai eficiente, care sa functioneze in mod sustenabil si sa aiba un impact redus (daca nu chiar inexistent) asupra climei si a mediului inconjurator.

Chiar si in Romania, marii dezvoltatori incep sa implementeze din ce in ce mai multe solutii de sustenabilitate in cladirile pe care le construiesc. Unul dintre acestia este Liviu Tudor, care a construit in complexul sau West Gate prima piscina exterioara alimentata de energie regenerabila, prin panouri solare, care sunt folosite atat pentru incalzirea apei din piscina, cat si pentru cea menajera. Mai mult, sistemele de irigatie din cadrul complexului capteaza apa de ploaie, recirculand-o pentru intretinerea spatiilor verzi.

Eforturile marilor dezvoltatori, precum si ale arhitectilor vin din dorinta de a construi si opera cladiri cu un impact cat mai redus asupra mediului, lucru care a dus si la aparitia unor noi moduri de a privi cladirile viitorului. In acest context, s-a nascut conceptul de „cladire vie”.

Ce este o cladire vie

In ultimul deceniu, auzim tot mai des cuvinte precum „cladiri eficiente energetic” sau „cladiri verzi”. Acest tip de cladiri reprezinta primele eforturi ale dezvoltatorilor in drumul catre sustenabilitate. Mai mult decat atat, ele reprezinta o schimbare importanta de paradigma in felul in care construim. In trecut, principalele aspecte pe care le luau in calcul constructorii erau costurile materialelor si siguranta locatarilor. In ultimul deceniu, insa, a aparut un al treilea factor care isi face din ce in ce mai mult loc in prioritatile dezvoltatorilor, si anume impactul asupra mediului. Astfel au aparut primele cladiri eficiente energetic.

Cu toate acestea, trebuie sa avem in vedere ca aceste cladiri nu reprezinta decat primele eforturi catre un viitor mai prietenos cu mediul in constructii, pentru care mai este inca o cale lunga de parcurs. Tocmai de aceea, si-a facut loc pe piata un nou concept: cladirile vii. Acest tip nou de cladiri reprezinta imobilele complet sustenabile, un nou ideal in constructii.

Cladirile vii sunt cele care produc singure intregul necesar de energie din surse regenerabile si curate, care capteaza si isi trateaza singure intregul necesar de apa, operand intr-un mod eficient, sustenabil si, nu in ultimul rand, care infrumuseteaza peisajul urban.

Cum vor arata si cum vor opera cladirile vii

Standardul folosit pentru a determina daca un imobil se incadreaza in categoria cladirilor vii este unul extrem de riguros, fiind chiar mai exigent decat cunoscutul LEED, unul dintre cele mai raspandite standarde pentru cladirile verzi, conform Grist. Cu toate acestea, deja exista in derulare proiecte care isi propun sa atinga acest standard, asa cum e cazul Centrului de Sustenabilitate Oregon din Portland sau cladirea Bullit Foundation din Seattle.

Cladirile vii vor fi complete independente energetic, neavand nevoie sa fie conectate la niciun fel de retele, pentru ca isi vor produce singure toata energia pe care o consuma, si, tot fara surse exterioare, vor capta si filtra intregul necesar de apa.

De asemenea, arhitectura si designul acestor cladiri se va schimba dramatic, pentru a include cat mai multe elemente naturale, atat in interiorul, cat si in exteriorul lor. Astfel, ne putem astepta sa vedem fatade acoperite de vegetatie, terase si acoperisuri verzi, gradini interne si externe si chiar pereti acoperiti cu plante sau muschi.

Exista in prezent cladiri vii?

Pana in prezent, exista in jur de 60 de proiecte imobiliare in America de Nord care incearca sa atinga acest standard, aflate in diferite faze de ale constructiei. Conform Scientific American, prima cladire luata in considerare pentru acordarea acestui standard este „Omega Center for Sustainable Living”, din Rhinebeck, New York.

Proiectul este cu adevarat impresionant. Cladirea de 575 de metri patrati, construita pe un singur nivel, foloseste un sistem de incalzire si racire alimentat cu energie geotermala. De asemenea, aceasta e alimentata cu energie electrica prin panouri solare si capteaza apa prin intermediul unor „gradini de ploaie” de pe acoperis, care iriga restul vegetatiei din interiorul si exteriorul cladirii. In plus, constructia este completata cu o sera de 418 metri patrati, folosita pentru filtrarea apei si un design care maximizeaza uzul luminii naturale pentru a economisi energie electrica.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri