Muler Onofrei, Element Industrial: Dezvoltarea de spatii logistice si industriale resimte impactul lipsei de forta munca. Automatizarea nu este inca o solutie pe termen scurt

Disponibilitatea fortei de munca si accesul la mijloacele de transport in comun au devenit in ultimii ani factori critici pentru dezvoltarea hub-urilor de spatii logistice si industriale, apreciaza Muler Onofrei, managing partner, Element Industrial. El subliniaza ca situatia a fost acentuata in special de faptul ca populatia Romaniei s-a redus semnificativ in perioada 1990-2018. Conform unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice la solicitarea Element Industrial, in perioada 1990-2018, grupele de varsta de 20-29 de ani si 30-39 de ani au inregistrat un declin de 33,6%, respectiv 19,6%, in timp ce grupa de varsta de peste 70 de ani are un plus de 64,9%.

"Unul dintre subiectele care nu lipseste in ultimul timp din discutiile de business este legat de problema fortei de munca din Romania, dar in mod particular in Bucuresti. De asemenea, impactul pe care acest factor il are cu dezvoltarea spatiilor industriale si logistice. Perspectivele nu sunt foarte bune, desi se vehiculeaza de ceva vreme ca automatizarea ar putea reprezenta o solutie la aceasta problema cu forta de munca - printr-o revolutie a robotizarii care ar urma sa vina si sa ne schimbe viata mai devreme sau mai tarziu. Problema este insa ca Romania se afla intr-o zona unde capitalul este scump, iar aceasta industrie este intensiva din punct de vedere al capitalului. Astfel, pentru termen mediu sau chiar lung, disponibilitatea fortei de munca va ramane un factor important, in special in dezvoltarea spatiilor industriale", spune Muler Onofrei (foto).

El a precizat ca exista in prezent hub-uri de spatii logistice si industriale in Romania in cazul carora disponibilitatea fortei de munca a devenit o problema.

"Pentru unii chiriasi de spatiu logistice si industriale aceste doua criterii, forta de munca si disponibilitatea de mijloace pentru transport in comun, sunt decisive din punct de vedere strategic. Sunt foarte multe industrii in care utilizarea de forta munca dintr-o regiune a tarii este la nivel intensiv. Unul dintre marii dezvoltatori de spatii logistice si industriale din piata locala chiar lua in considerare ideea de a construi spatii de cazare".

Element Industrial intentioneaza sa dezvolte un portofoliu de proiecte industriale in Bucuresti si principalele orase din tara, primul fiind ELI Park 1, un parc logistic cu o suprafata inchiriabila de 50.000 mp, ce presupune o investitie totala de 25 milioane de euro in zona Chitila-Buftea, ce se prefigureaza drept un nou pol logistic de proximitate fata de Capitala.

Citeste si:
Onofrei: Ne vom adapta la ceea ce reprezintă noul normal în piața...
Element Industrial: Ne vom...

"Noi avem 50.000 mp. Daca jumatate din acest spatiu este ocupat de catre o firma care face productie, numarul angajatilor poate sa porneasca de la cateva sute si poate sa ajunga la cateva mii. Locatia a fost aleasa exact pe cele doua criterii mari: existenta unui excedent de forta de munca in judetele din zona si a tranportului in comun", a mai spus Muler Onofrei.

Lurcrarile de constructie la prima faza ce insumeaza 20.000 mp ar urma sa fie livrate in toamna acestui an. Proiectul logistic este deservit de cateva linii de transport in comun si este localizat la o distanta de 4 km de centura Bucuresti, cu acces direct la un drum national cu patru benzi, DN 7.

"Ceea ce ne-a determinat sa dezvoltam in Chitila, pe langa investitiile finalizate in infrastructura, au fost disponibilitatea fortei de munca din zona, precum si a mijloacelor de transport ce faciliteaza accesul angajatiilor in parc. Credem ca zona are potential, suntem multumiti de progresul discutiilor pentru inchirierea primei faze a ELI Park 1 si vom demara lucrarile de constructie la faza a doua, in vara acestui an", a incheiat Muler Onofrei, managing partner, Element Industrial.

Citeste si:
Dentotal isi muta centrul de distributie la Eli Park 1
Dentotal isi muta centrul de...
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri