Fosta resedinta de protocol a lui Ceausescu, scoasa la vanzare. De la cat porneste licitatia

Casa Neuman, resedinta privata importanta din Arad, care a fost proprietatea celei mai prestigioase familii din istoria orasului si folosita dupa confiscarea de comunisti drept resedinta de protocol de familia Ceausescu, este scoasa la licitatie. Pretul de pornire este de 2,7 milioane de euro.

Cladirea, ridicata intre anii 1925 si 1926, a fost Casa de Oaspeti a judetului Arad iar din 2000 a fost retrocedata mostenitorilor. A fost estimata de Artmark intre 3 si 3,5 milioane de euro, scrie Ziare.com.

Casa Neuman din strada Horia este o bijuterie arhitecturala care a impresionat de-a lungul timpului numerosi oameni de afaceri, artisti sau sefi de stat.

Constructia are structura in forma de U, cu fatada principala marcata de o intrare neoclasica grandioasa, cu fronton si patru coloane. Interiorul pastreaza fastul secolului trecut: vitralii viu colorate, migalos lucrate, sculpturi in lemn, stucaturi alambicate, seminee si multe alte elemente decorative.

Primii membri ai familiei Neuman, Adolf, Daniel si Samuila, au ajuns la Arad la jumatatea secolului al XIX-lea si au fondat in 1851 o mica distilerie la marginea orasului, care a devenit curand o adevarata fabrica, extinsa in 1862 cu o moara cu aburi. Dezvoltarea economica din anii care au urmat a fost exploatata cu istetime de catre frati, care au deschis o filiala si la Viena. Faima platformei industriale aradene s-a raspandit in tot Imperiul si a starnit curiozitatea imparatului Franz Joseph, care a venit sa o vada in 1884.

Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri