Pe tot parcursul lui 2019, pretul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu doua camere situat in zona centrala si semicentrala a Bucurestiului s-a situat la aproximativ 77.000 de euro, fata de 74.000 de euro in 2018. Spre comparatie, o locuinta similara, dar situata la periferie, a putut fi achizitionata cu 61.000 de euro, in crestere de la 59.000 de euro. Diferenta intre cele doua tipuri de proprietati s-a situat, asadar, la 16.000 de euro in acest an, in crestere de la 15.000 de euro in 2018, potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro si Analize Imobiliare.

Pe de alta parte, bugetul necesar pentru a face un upgrade de la periferie spre zona centrala si semicentrala a Capitalei este semnificativ mai mare pe segmentul nou: este vorba, mai exact, despre o diferenta de 40.000 de euro, fata de 30.000 de euro anul trecut.

Astfel, un apartament nou cu doua camere a putut fi achizitionat, in 2019, cu o medie de 93.000 de euro in zona centrala si semicentrala, in crestere de la 82.000 de euro in 2018. Pretul mediu solicitat pentru un apartament nou la periferie s-a mentinut, insa, la un nivel relativ constant, anume 53.000 de euro (fata de 52.000 de euro anul trecut).

Per ansamblu, ritmul de crestere a preturilor de pe piata rezidentiala autohtona a accelerat fata de anul trecut. Astfel, la nivelul trimestrului al patrulea din 2019, locuintele (atat apartamente, cat si case) sunt cu 7% mai scumpe decat in urma cu un an. Spre comparatie, in perioada similara din 2018, diferenta de pret la 12 luni se situa la 5,3%, arata studiul realizat de Imobiliare.ro si Analize Imobiliare.

"Evolutia a fost diferita atat in functie de oras, cat si in functie de segmentul analizat: in Capitala, ritmul de crestere a preturilor s-a dublat comparativ cu 2018 pe piata veche, insa s-a mentinut relativ constant pe cea noua; in restul tarii, avansul este de peste doua ori mai mare pe segmentul vechi si, respectiv, de aproape cinci ori mai mare pe segmentul nou", explica Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.

Astfel, in opinia sa, "locuintele vechi au consemnat un plus de 9% in Bucuresti, fata de 6% in restul tarii; unitatile locative nou-construite, pe de alta parte, s-au apreciat cu 8% in Bucuresti si, respectiv, cu 10% in restul tarii. Spre comparatie, in ultimul trimestru din 2018 locuintele vechi erau cu 4,6% mai scumpe in Capitala si, respectiv, cu 2,6% in rest, iar cele noi erau cu 9% mai scumpe in Bucuresti si cu 2,1% in restul tarii".

Accelerarea ritmului de crestere a preturilor locuintelor este contrabalansata si de majorarea salariilor. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,6% in ultimul an, de la 2.720 de lei (in octombrie 2018), la 3.116 lei (in octombrie 2019). In constructii, salariul mediu net a fost 3.036 lei, fata de 2.033 de lei anul trecut.

Imobiliare.ro

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri