Exista un risc ridicat cu privire la cresterea preturilor pentru locuintele noi, in raport cu cele actuale, intr-o marja cuprinsa intre 10-20 de procente, pana la finalul anului 2020, avertizeaza Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis (ADIRU).

"Preturile cu forta de munca in constructii si pretul materialelor de constructii a crescut exploziv in ultima perioada de timp si noile proiecte imobiliare anuntate vor avea in vedere aceasta crestere de preturi, crestere care se va regasi in pretul final de achizitie", arata asociatia dezvoltatorilor imobiliari. Acestia subliniaza faptul ca avansul salariului minim a dus la o crestere de 25-30% a costului fortei de munca, iar mana de lucru calificata autohtona a devenit o raritate, dezvoltatorii imobiliari si firmele din domeniul constructiilor fiind nevoite sa apeleze la muncitori straini.

In acelasi timp, preturile materialelor de constructie s-au scumpit cu peste 30%. "In anul 2019 am vazut o crestere dramatica a preturilor pentru materialele de constructie de baza precum cimentul, fierul beton sau chiar tabla. Toate acestea au un pret crescut cu peste 30%. Majorari similare se anunta de-a lungul tuturor tipurilor de materiale, de la finisaje, la instalatii. Finisajele au inregistrat majorari de preturi de aproximativ 20% iar instalatiile si celelalte tipuri de materiale au avut un cost crescut cu 15-20%".

De asemenea, "noua lege privind modul de receptie si predare a cladirilor noi, operatiuni conditionate de indeplinirea unor cerinte precum existenta unor bransamente definitive la retelele de utilitati publice, va conduce la intarzieri si costuri suplimentare pentru dezvoltatori si implicit pentru clienti".

La inceputul acestui an a fost adoptata Legea 7/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu aplicabilitate din 07.02.2020, prin care s-au introdus noi obligatii in sarcina dezvoltatorilor imobiliari, in privinta modului de receptie si predare a cladirilor noi, operatiuni conditionate de indeplinirea unor cerinte precum existenta unor bransamente definitive la retelele de utilitati publice.

ADIRU precizeaza ca noua lege nu rezolva de fapt problema de fond si anume faptul ca, in majoritatea cazurilor, intarzierile in livrarea locuintelor noi este generata de catre furnizorii de utilitati si nu de catre constructori. "O crestere a birocratiei inseamna in general costuri si intarzieri suplimentare".

Apoi, aplicarea Directivei nr. 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor (EPBD recast) prin care toate cladirile noi vor trebui sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero, pentru cladirile care se vor autoriza incepand cu data de 31 decembrie 2020 va conduce la o crestere substantiala a costului de edificare a cladirilor noi pe toate palierele pietei imobiliare, dar cu precadere in segmentul mediu al pietei imobiliare, fiind de asteptat cresteri substantiale de pret, generate de aceste modificari.

Totodata, instabilitatea politica, legislativa si volatilitatea cursului leu-euro vor conduce la o crestere a riscului pentru investitori si implicit la o crestere a preturilor din piata imobiliara, mai spun dezvoltatorii imobiliari.

"Avand in vedere ca cele 2 segmente ale pietei imobiliare, piata locuintelor noi si piata locuintelor vechi, este strans corelata, este de asteptat ca preturile sa creasca in ambele segmente si vor diminua tendinta din ultimii ani de scadere sau stagnare a preturilor pentru locuintele vechi in contextul cresterii numarului de locuinte noi", mai arata ADIRU.

ADIRU este una dintre cele mai importante asociatii de profil din Romania, fiind o asociatie independenta, apolitica, nonguvernamentala. ADIRU a participat in mod activ atat la intalnirile cu Guvernul Romaniei privind prelungirea programului Prima Casa pana in anul 2021, cat si la intalnirile cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale in legatura cu dezvoltarea si situatia pietei imobiliare din Romania.

Sursa foto: Astragal / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri