Profesioniștii din piața rezidențială subliniază că, în această perioadă, dominată de ordonanțe militare emise în contextul pandemiei de Covid-19, una dintre luptele recurente pe care trebuie să le ducă este cea cu diverși consultanți de ocazie și, în general, minți atotștiutoare care nu doar că s-ar bucura de o potențială scădere abruptă a prețurilor în imobiliare, ci și de o prăbușire a pieței astfel încât să poată cumpăra speculativ apartamentele pe care le visau la jumătate de preț.

"Desigur, pare un scenariu ideal pentru mulți, dar o prăbușire a industriei de profil ar crea un efect de contagiune în întregul mediu de business. Piața imobiliară nu este izolată de restul economiei, ci dimpotrivă, împreună cu toate segmentele sale interdependente: rezidențial, birouri, retail, logistic, constituie una dintre pârghiile de susținere ale mediului de business", a declarat Andreea Comșa (foto), managing partner, Premier Estate Management.

Ea aduce, în continuare, ca argument, experiența ulterioară crizei financiare din 2008, moment în care nimeni nu mai cumpăra apartamente și au fost ani de vânzări foarte lente, până când încrederea și apetitul pentru investiții imobiliare au revenit în piață.

"Cum ar putea să scadă prețurile, în contextul creșterii continue a costurilor de construcție, precum și ale terenurilor sau cu forța de muncă pe șantiere. Matematic, prețurile locuințelor au crescut direct proporțional cu creșterea costurilor", spune Andreea Comșa.

De altfel, avansul prețurilor aferente unităților rezidențiale din țara noastră nu a ținut pasul cu creșterile din regiune, din ultimii ani, mai spune ea. Astfel, potrivit datelor Eurostat, la finele celui de-al treilea trimestru din 2019, prețurile locuințelor din Republica Cehă au avansat cu 8.6%, în Polonia cu 9%, Slovacia cu 11,5%, Ungaria 7,8%, iar în România cu 3,9%.

Mai mult, prețul mediu pe mp din România este unul dintre cele mai mici din regiune, de 1.701 euro/ mp, comparativ cu 2.515 euro/ mp în Ungaria sau 2.793 euro/ mp în Polonia.

„Având în vedere aceste date statistice, este sigur să spunem că România are unele dintre cele mai mici prețuri de vânzare pe mp pentru proprietăți rezidențiale, din întreaga regiune. Acestea sunt influențate de puterea de cumpărare și gradul de sănătate al economiei, fiind factorii cei mai importanți. În multe orașe din regiune, achizițiile în scopul închirierii în regim hotelier a constituit un factor major în creșterea prețurilor, inclusiv în țara noastră”, spune Andreea Comșa.

În opinia sa, un alt factor important rezidă din faptul că marile orașe sunt în plină expansiune pe fondul migrației continue către zonele urbane și creșterea unor industrii precum IT și tehnologie. Prin urmare, mentalitatea descrisă de expresia „să moară şi capra vecinului” trebuie să se schimbe complet pentru a avea vreo șansă de a reuși, spune ea.

„Fluctuațiile în economie pot să vină și să plece, prețurile pot varia în mod continuu, dar obiectivul nostru ar trebui să fie modul de a privi mai departe într-un mod atât pragmatic, cât și optimist, cum să îmbunătățim continuu calitatea și condițiile noastre de viață, astfel încât să devenim noi un exemplu pentru alte țări și nu doar să ne raportăm la veniturile altora, ci și la mentalitatea lor”, conchide Andreea Comșa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri