Dezvoltator: Prețurile nu vor crește din cauza Noua Casă. Sunt doar speculații

Noul context economic, legat de criza sanitară pe care o traversăm, și noile modificări aduse programului Prima Casă par să modifice reperele pieței rezidențiale astfel încât jucătorii din industria de profil trebuie să se repoziționeze în raport cu noile realități. Cu toate acestea, Bogdan Bălașa, director de dezvoltare în cadrul HILS apreciază că cele mai recente speculații cu privire la posibile creșteri artificiale de preț la locuințe nu ar avea niciun fel de acoperire.

"Nu cred că Noua Casă, având coordonatele pe care le știm în momentul de față, poate afecta atât de puternic piața rezidențială. În ceea ce ne privește, ponderea celor care cumpără prin Prima Casă este de maximum 20-30%, iar dacă ne gândim că avansul va crește de la 5 la 15% cu siguranță că nu va determina mișcări bruște în piața imobiliară", spune Bogdan Bălașa (foto).

Pe data de 9 iulie, Guvernul a aprobat, în primă lectură, modificarea programului Prima Casă, printre prevederile acestuia numărându-se majorarea plafonului pentru creditele destinate achiziţionarii de locuinţe noi, de până la 120 metri pătrați, de la 70.000 de euro, la cel puţin 140.000 de euro, dar și a avansului, de la 5% la 15%. În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor programul se va numi Noua Casă, iar valoarea garanţiei va crește la 80% din valoarea creditului.

Discutând de un avans minim de 15% este clar că în aceste condiții nu mai putem vorbi de un program social. Consider că în procesul de stabilire a condițiilor finale ale programului ar trebui ținut cont de feedbackul dezvoltatorilor și de realitățile pieței imobiliare actuale astfel încât noul program să fie cu adevărat de ajutor pentru cei care fac prima achiziție din viața lor.

- Bogdan Bălașa -

Citeste si:
Noua Casă: cum arată interesul românilor pentru program
Noua Casă: cum arată...

Noua Casă, similar cu orice alt credit ipotecar existent

"Este clar că în acest moment se simțea nevoia unei actualizări a programului Prima Casă, deoarece în ultimii 2-3 ani s-a constatat o scădere a ponderii acestei modalități de achiziție din totalul vânzărilor efectuate. Sub rezerva faptului că schimbările vehiculate momentan nu sunt definitive și pot suporta modificări, consider că aspectele care ar putea ajuta cel mai mult cumpărătorii eligibili programului Noua Casă, sunt cele legate de cuantumul avansului minim, condițiile de eligibilitate și dobânzile impuse de lege. În lipsa detaliilor finale la momentul de față programul Noua Casă se aseamănă din ce în ce mai mult cu orice alt credit ipotecar existent în oferta actuală", mai spune Bogdan Bălașa.

În opinia sa, însă, modificările ce ar putea ajuta cu adevărat pe toți cei ce formează piața imobiliară - cumpărători, dezvoltatori și bănci sunt aplicarea cotei reduse de TVA 5% pentru un plafon majorat față de cel actual și stabilirea unei cote de avans acceptabile pentru cea mai mare parte dintre clienții eligibili.

Prima Casă pierduse din viteză în ultimii ani

"Programul a ajutat în mod constant atât cumpărătorii, cât și dezvoltatorii prin asigurarea unei continuități a construirii și vânzării de locuințe noi în ultimii ani, însă se simțea nevoia în ultimul timp a unor schimbări la nivel de praguri maxime ce nu mai corespundeau realităților de acum", adaugă el.

Prețul mediu al unui apartament de 3 camere situat în proximitatea unei stații de metrou este de aproximativ 88.000 - 90.000 euro. În condițiile actuale ale programului Prima Casă, când banca finanțează maximum 95% din valoarea de 70.000 euro este destul de dificil să încurajezi și achiziția apartamentelor care depășeau acest prag și care sunt mai mult decât necesare unei tinere familii la început de drum.

Citeste si:
Programul Noua Casă 2021: Cum îl accesezi și ce avantaje îți oferă
Cum poți accesa Programul...

- Bogdan Bălașa -

Dezvoltatorul imobiliar HILS, prin acționarul Jacob Gardens, construiește, în prezent, proiectul rezidențial HILS Pallady Apartments, situat în proximitatea stației de metrou Anghel Saligny din Capitală. La finalizare, HILS Pallady Apartments ar urma să fie compus dintr-un număr de 12 blocuri, cu un total de 1.908 apartamente, 4.085 metri pătrați de spații comerciale, wellness și spații de birouri și 2.013 locuri de parcare.

Citește și: Prețul locuințelor, supraevaluat, iar Noua Casă, un ”măr otrăvit”

Citeste si:
Romanii fac credite pe 30 ani pentru chiriile URIASE la apartamente
Romanii fac credite pe 30 ani...
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri