Prețurile proprietăților imobiliare din marile orașe sunt catalogate ca fiind supraevaluate de către 74% dintre analiștii financiari ai Asociației CFA România, conform unui sondaj realizat în luna iunie. De cealaltă parte, programul Noua Casă anunțat de Guvern ar putea duce la o creștere a prețurilor pentru locuințe.

Adrian Codirlașu, președintele CFA România, a explicat rezultatele sondajului referitoare la prețurile proprietăților imobiliare și de ce s-a înregistrat un record istoric în ceea ce privește procentul respondenților care consideră prețurile acestora supraevaluate.

”Publicarea sondajului a început în perioada de boom economic, iar acum economia a intrat în recesiune, de aceea avem un record istoric în ceea ce privește această componentă. În general, când o economie intră în recesiune, prețurile activelor din țara respectivă scad. Asta ar fi o explicație cu privire la motivul pentru care respondenții consideră prețurile imobilelor supraevaluate”, explică Adrian Codirlașu pentru wall-street.ro.

Citește și Studiu: 1 din 3 români caută să se mute la vilă după Covid-19

De asemenea, impactul economic generat de către pandemia de COVID-19 duce la o scădere a încrederii în economie și implicit în activele acesteia, printre care se numără și zona de real estate.

”Este o criză și în criză scade încrederea, lucru obvservat și în Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România. În momentul în care încrederea în economie este mică și dorința de consum scade, plecând de la achiziționarea hainelor până la cea a locuințelor. Pe termen lung, vom vedea o creștere pentru că vine ajutorul din partea statului pentru a cumpăra o locuință, ce generează o creștere a cererii și implicit a prețului”, explică Codirlașu.

Cum vede analistul programul ”Noua Casă”

Președintele CFA consideră că este normală o ajustare a plafonului în cadrul programului ”Noua Casă”, însă acesta o vede către un prag mai mic decât cel aprobat de către Guvern, în primă lectură, respectiv 140.000 de euro, dublu față de valoarea anterioară.

”Așteptăm să vedem care este varianta finală. Pe de-o parte, prețurile la locuințe au crescut în ultima perioadă și este normal să fie ajustat și prețul maxim din program. Totuși, este de discutat dacă putem vorbi despre o dublare, undeva pe la 90.000-100.000 de euro ar fi normal în raport cu cât au crescut prețurile la locuințe. De cealaltă parte, eu văd programul acesta ca pe un program social, gândit în așa fel încât să facă locuințele accesibile pentru oamenii care au veniturile mai mici”, explică președintele CFA România.

Pe data de 9 iulie, Guvernul a aprobat, în primă lectură, Programul "Noua casă", una dintre prevederile acestuia fiind majorarea plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro.

Citește și HARTA chiriilor pe cartiere din București: unde poți să locuiești cel mai ieftin

"Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor, vizează modificarea programului cunoscut ca 'Prima casă'. În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor programul se va numi 'Noua casă' şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi, în acelaşi timp, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă. Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanţială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul 'Prima casă'", a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

Iancu Guda: ”Se vinde iluzia luxului abordabil, un măr otrăvit”

După anunțul făcut de către șeful Cancelariei prim-ministrului cu privire la programul ”Noua Casă”, o reacție cu privire la program a avut și analistul Iancu Guda, care consideră că inițiativa este ”foarte nocivă” pentru consumatori. Printre argumentele aduse de acesta într-o intervenție la un post de televiziune se numără următoarele:

  • distorsionează piața prin susținerea artificială a cererii și, implicit, a prețului. În Croația, o măsură similară a dus la creșterea prețului cu 20% în maxim 1 an
  • aceste credite scumpe au risc mare de default în următorul deceniu. Deja garanțiile oferite prin „Prima Casă” se ridică la 40 miliarde RON, aproape jumătate din soldul tuturor creditelor ipotecare și 4% din PIB. Riscul asupra deficitului bugetar poate fi unul sistemic!
  • luxul (locuințe de 120 mp și credite de 140.000 euro) NU se subvenționează / facilitează cu garanții de stat (banii tuturor contribuabililor). Programul trebuie orientat către cei vulnerabili, cu venituri mici și care vor să-și întemeieze o familie, nu către cei cu salarii mari care vor să trăiască în lux, cu împrumuturi scumpe garantate pe bani publici
  • nu există o nevoie socială (condiționarea dimensiunii familiei sau numărul de copii) și încurajează specula pe bani publici (oricine poate beneficia, chiar dacă are 3-4 case)

Analistul este de părere că de pe urma acestui program câștigă dezvoltatorii, intermediarii, notarii și statul prin TVA aplicat la prețuri mai mari, iar consumatorul pierde pentru că este stimulat să se îndatoreze scump și cu riscuri de rambursare foarte mari.

”Se vinde iluzia luxului abordabil, un „măr otrăvit”. Câți dintre ei își permit asemenea credite pentru aceste locuințe, având în vedere riscurile majore din următoarea perioadă?”, precizează Iancu Gura.

Sursa foto: Fabio Balbi / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri