Nivelul chiriei lunare pe metru pătrat pentru proprietățile rezidențiale noi din București variază între 5,5 euro și 17,5 euro, cele mai ridicate fiind înregistrate la apartamentele aflate în zonele ultracentrale și de nord ale Capitalei, cu densitate redusă, precum Kiseleff - Aviatorilor sau Herăstrău-Nordului. În aceste zone, nivelul chiriei reflectă deseori gradul de confort și proximitatea de locul de muncă.

Pe de altă parte, în cartierele cu densitate mai ridicată, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova, Crângași, chiriile sunt mai reduse, de 6% sau chiar mai puțin, din cauza densității ridicate și a accesului dificil către zonele din București unde sunt concentrate cele mai multe locuri de muncă. Însă, imbunătățirea infrastructurii orașului reprezintă un factor puternic pentru creșterea ofertei de locuințe, odată cu dezvoltarea de noi proiecte de spații de birouri și retail, potrivit JLL România.

Noile proiecte anunțate de infrastructură care vizează rezolvarea aglomerației din trafic, prin mai multe pasaje și rute alternative, urmate de extinderea liniei de metrou pentru a ajunge în cartiere îndepărtate și pentru a stabili o conexiune mai rapidă cu aeroportul, creează deja un impact pozitiv. Investitorii și dezvoltatorii au răspuns rapid, prin deschiderea de noi zone prin proiecte de birouri și retail, ceea ce creează premisele potrivite pentru dezvoltarea rapidă și a pieței rezidențiale și, implicit, a ofertei de locuințe destinate închirierii.

În opinia noastră, vedeta pieței rezidențiale va fi sectorul multifamiliar (locuințe din complexuri rezidențiale deținute de unul sau mai mulți proprietari, destinate închirierii), care este de așteptat să înregistreze cele mai bune performanțe și modificări minime ale gradului de ocupare, deoarece veniturile generate de proprietățile rezidențiale vor rămâne în continuare puternice.

Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România

Investițiile imobiliare curente și planificate au reușit să transforme și să redefinească diverse zone ale orașului, care de cele mai multe ori reprezentau foste platforme industriale, în cartiere multifuncționale. În prezent, Bucureștiul își repoziționează cartierele "dormitor", urmând îndeaproape evoluțiile majore ale dezvoltărilor de birourilor, dar și infrastructură și zonele din oraș cu terenuri disponibile, deoarece oamenii își doresc să locuiască în proximitatea facilităților de retail și culturale și vor să petreacă cât mai puțin timp în trafic.

Noile cartiere de locuințe urmează dezvoltările de birouri

În oraș, noile cartiere au apărut în zonele de birouri nou dezvoltate, precum Floreasca - Barbu Văcărescu, Aviației - Pipera, Domenii - Expoziția, Grozăvești, Timpuri Noi. Alte puncte rezidențiale au răsărit în mai multe locații periferice, unde există o disponibilitate semnificativă de terenuri neconstruite sau foste platforme industriale, cu acces ușor la diverse facilități de transport, inclusiv stații de metrou recent construite. Aceste zone sunt Policolor (Est), Metalurgiei - Berceni - Olteniței (Sud și Sud Est) și Militari (Vestul Bucureștiului).

În afara zonei administrative a Capitalei, există, de asemenea, un proces amplu de aglomerare rezidențială, în special în municipalități situate în interiorul Șoselei de centură București, cum ar fi Pipera și Voluntari în nord-est, Chiajna în vest (extinderea Militari), Ghencea în vest, Pantelimon și Dobroești la est și Popești-Leordeni la sud-est și Bragadiru în sud-vest.

Avantajul acestora din urmă este că sunt mai aproape de centrul orașului, chiar și decât unele zone de la marginea urbană în limitele orașului. Cert este că dezvoltarea de noi proiecte rezidențiale în anumite cartiere va suplimenta consistent oferta de locuințe aflate la închiriere, în prezent aflată sub cererea existentă, în aceste zone ale Capitalei, cu impact pozitiv pe termen mediu caeteris paribus asupra stabilității prețurilor solicitate de proprietari.

Harta chiriilor la locuinte in Bucuresti

Sursa foto: Anselm Baumgart / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri