Războiul din Ucraina pare să fie benefic pentru infrastructura din țara noastră: am putea avea un nou pod peste Dunăre, parte dintr-un coridor de transport între Odesa și Constanța.

Podul pe Dunăre de la Isaccea-Orlivka, între România și Ucraina, a fost menționat într-un Memorandum recent semnat între guvernele de la București și Kiev. Acesta va deschide ”calea unui coridor de transport european care va face legătura între Odesa și Portul Constanța”, potrivit secretarul de stat de la Transporturi Irinel-Ionel Scrioșteanu.

În clipa de față, trecerea între cele 2 țări la Isaccea-Orlivka se face cu bacul. Punctul de trecere a frontierei a fost deschis în 2020, la cinci ani după primele discuții în acest sens. Dat fiind că a fost nevoie de jumătate de deceniu pentru un bac, e puțin plauzibil că vom vedea un pod înainte de 2030.

Pe de altă parte, se construiește deja un nou pod între România și Ucraina peste Tisa, între Sighetu Marmației și Bila Tservka. Acesta ar trebui să fie gata în 2025, înlocuind actualul pod, care este de lemn, deci nu poate fi tranzitat de vehicule peste 3,5 tone.

Planul unui pod între România și Ucraina în zona Isaccea a mai fost menționat în 2018, sub președinția lui Petro Poroșenko. Acesta vorbea despre un coridor de transport între Odesa și Europa, în condițiile în care pe partea ucraineană există autostradă (M15) care trece pe la Orlivka. Lucrurile nu stau la fel de bine și de partea românească, deși recent a fost deschis podul de la Brăila, care îmbunătățește situația infrastructurii locale.

În clipa de față, transporturile care vin de la Odesa pe M15 trebuie, pentru a intra în România, să tranziteze și Republica Moldova pe un segment foarte mic, la Giurgiulești, crescând atât durata, cât și costurile logistice. Dacă ar exista un pod la Isaccea, această situație ar putea fi evitată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri