Majorarea plafonului de finanțare la programul Noua Casă până la suma de 140.000 euro (circa 680.000 lei) nu ar avea niciun sens și nu ar aduce beneficii reale în piața imobiliară dacă autoritățile nu vor ridica și plafonul pentru TVA de 5% la achizițiile de locuințe, de la nivelul de 450.000 de lei, cât este în prezent. Altfel, este ca și cum Guvernul îți oferă garanție să iei credit să plătești TVA.

Guvernul României, Ministerul de Finanțe și FNGCIMM au anunțat demararea, în scurt timp, a programului Noua Casă, care aduce noi facilități, comparativ cu Prima Casă, în schema de finanțare-garantare oferită de stat, principalul obiectiv al noului program guvernamental fiind de a facilita achiziția de locuințe adaptate standardelor de locuire moderne, creșterea calității spațiului de locuit și a spațiilor comune, precum și reducerea riscului seismic prin favorizarea achiziționării de locuințe noi, consolidate sau reabilitate.

Un alt efect direct al programului va fi stimulatarea pieței construcțiilor și a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viață adaptat realităților actuale. Modificările aduse de noul program, se referă, în principal, la plafonul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru achiziția de locuințe noi sau asimilate și alte tipuri de locuințe, după cum urmează:

  • Credit destinat achiziției unei locuințe noi sau asimilate de maximum 140.000 euro, echivalent în lei, compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 119.000 euro, echivalent în lei, și avansul plătit de beneficiar de minimum 15% din prețul de achiziție al locuințelor noi și credit de până la 70.000 euro cu un avans de 5% aplicabil și locuințelor noi conform FNGCIMM;
  • Credit destinat achiziției celorlalte categorii de locuințe de maximum 70.000 euro, echivalent în lei, compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 euro, echivalent în lei, și avansul plătit de beneficiar de minimum 5% din prețul de achiziție al celorlalte categorii de locuințe (ex. locuințe vechi).

Majorarea plafonului pentru TVA de 5%

Există însă un aspect important care taie elanul jucătorilor din piața imobiliară când vine vorba de plafonul de 140.000 euro (circa 680.000 lei) și anume limita de 450.000 lei la TVA de 5%. Orice achiziție peste acest plafon va suporta un TVA de 19%, ceea crește substanțial prețul pe metru pătrat la locuințele noi, cu suprafețe mai mari și va menține calitatea scăzută a locuirii în România.

Plafonul de 140.000 euro este un lucru pozitiv, deoarece prețul locuințelor a crescut și era nevoie de o adecvare a plafonului la condițiile actuale de piață, însă trebuie o corelare a acestei sume cu valoarea TVA-ului redus de 5%. Măsurile legislative ar trebui gândite într-un mod unitar. Astfel, vom avea un plafon mai ridicat la Noua Casă, peste limita de 450.000 lei (până la care se aplica TVA-ul de 5%), pentru care se va plăti un TVA de 19 %, prohibitiv la achiziția unei locuințe, ceea ce înseamnă că majoritatea achizițiilor nu vor depăși plafonul actual de TVA de 5%, deci rolul plafonului majorat până la 140.000 euro nu își va atinge scopul.

- Ivan Bogdan, project manager Metalurgiei Park Residence și secretar general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România - Urbanis -

Avem, de asemenea, una din cele mai mici suprafețe locative per locuitor, anume 24 de metri pătrați, în vreme ce media europeană este de 40 de metri pătrați. Cum s-ar traduce acest fapt? Printr-o accentuată nevoie de locuințe noi.

Mulți dezvoltatori și-ar dori să construiască locuințe mai spațioase. Doar că, atunci când încep discuțiile și calculele pentru un proiect, ei se uită și la ce se întâmplă în piața imobiliară. La ce își poate permite un client să achiziționeze. Și atunci dezvoltatorul se blochează în prețul de 450.000 de lei. De ce? Pentru că acesta este plafonul până la care se poate aplica TVA de 5%. Dacă un client ar cumpăra un apartament de 455.000 de lei ar trebui să plătească un TVA de 19%, adică pentru o diferență de 5.000 de lei la prețul imobilului ar trebui să achite 63.950 de lei.

- Antoanela Comșa, director general Gran Via România și președinte al Asociației Investitorilor Imobiliari din România -

Ea argumentează că dacă luăm în calcul că prețul mediu pentru un metru pătrat util de apartament ajunge astăzi, conform statisticilor, la aproximativ 6.740 de lei, vom vedea că, pentru apartamentele a căror suprafață este mai mare de 66 de metri pătrați utili, se depășește acest plafon.

Limita actuală pentru aplicarea TVA de 5% duce la o calitate slabă a locuirii, care se traduce prin suprafețe mici și o calitate mai redusă a materialelor de executare a lucrărilor de construcții. În același timp, vorbim de o măsură discriminatorie, prin care "penalizăm" familiile cu mai mulți membri, care sunt nevoite să locuiască înghesuite într-un apartament cu două camere. În aceste condiții, multe familii vor amâna decizia de a avea copii pentru că nu le pot asigura condiții de locuire decente. De asemenea, menținerea acestor limitări la aplicarea TVA de 5% se arată discriminatorie și față de persoanele care locuiesc în marile orașe.

- Antoanela Comșa -

Noua Casă se îndepărtează de noțiunea de "program social"

"Prima casă" și-a dovedit importanța în sectorul imobiliar și totodată eficiența ca program social, dedicat populației cu venituri mici și medii, iar aici un aspect foarte important este cel legat de tineri sau de familiile tinere, care au beneficiat de acest program. Mai mult, programul a redresat piața imobiliară încă din 2009, după impasul anului 2008.

Deși foarte multe voci nu cred în eficiența programului sau consideră că a creat anumite distorsionări ale pieței, în realitate avantajele sociale, economice, demografice sunt net superioare, apreciază Ivan Bogdan, care subliniază, de altfel, că acest program a fost și este în continuare unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale de natură socio-economică.

Acum însă, în opinia sa, varianta nouă se îndepărtează de la noțiunea de program social prin prisma avansului de 15% discutat în versiunea cea mai recentă a programului "Noua Casă".

Oamenii au nevoie de un program accesibil, garantat de stat, dar care să le ofere posibilitatea să achiziționeze un imobil cu un avans redus, așa cum era avansul de 5%. Revenim astfel la discuția despre tineri, care realmente nu își pot permite un avans de 15%, astfel că segmentul social, căruia i s-a adresat de-a lungul anilor acest program, nu poate suporta, mai ales în contextul actual, un avans de 15%. Totodată, segmentul social nu va putea accesa valoarea maximă despre care se discută acum, căci asta ar însemna să își permită o rată lunară destul de mare.

- Ivan Bogdan -

El mai arătat că Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România a solicitat Guvernului și Ministerului de Finanțe în repetate rânduri, încă de acum doi ani, majorarea plafonului programului Prima Casă, modificat prin programul "O familie, o casă" și anume de a majora suma de la valoarea de 70.000 euro, până la suma de 450.000 lei exclusiv TVA, atât cât este și plafonul de la TVA-ul redus de 5%.

"În acest fel, legislația social-locativă ar fi armonizată și ar putea fi aplicabilă în mod facil și cu rezultate extrem de favorabile sau dacă Guvernul și Ministerul de Finanțe doresc majorarea plafonului de la Noua Casă până la 140.000 euro, atunci trebuie să se aibă în vedere majorarea plafonului redus de TVA de 5% pentru achiziția de locuințe noi până la această sumă, dar cu menținerea avansului existent de 5% pentru achiziția de locuințe noi, acest lucru fiind necesar pentru a păstra caracterul social al programului și a pentru a îndeplini principalul obiectiv al noului program guvernamental și anume acela de a facilita achiziția de locuințe adaptate standardelor de locuire moderne, creșterea calității spațiului de locuit și stimulatarea pieței construcțiilor și a tuturor sectoarelor conexe", conchide Ivan Bogdan.

Sursa foto: Madcat_Madlove / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri