Achiziționarea unui teren poate fi o investiție grozavă și reprezintă primul pas în construirea casei de vis. De aceea, alegerea locului potrivit nu ar trebui să fie o decizie luată fără o documentare prealabilă a zonei ori fără o cercetare a prețurilor pieței.

Cumpărarea unui teren și construirea unei case reprezintă o provocare, fiind un proces de durată, pe parcursul căruia pot apărea numeroase dificultăți. Însă, totul devine mai simplu dacă, înainte de a face orice achiziție, te pui la curent cu informațiile esențiale.

1. Documentează-te în privința zonei și vizitează proprietatea

Pentru a-ți construi casa visurilor tale, ai nevoie de un teren. Ofertele sunt numeroase, însă, nu toate corespund nevoilor tale. Astfel, înainte de a lua o decizie, este indicat să studiezi cu atenție oferta pieței. De exemplu, dacă ești în căutarea unui teren de vânzare în București, trebuie să știi că prețurile diferă extrem de mult în funcție de zona aleasă. Drept urmare, pentru a economisi timp și pentru a găsi mai repede ceea ce îți dorești, caută terenuri doar în zonele care se încadrează în bugetul pe care îl ai pentru o astfel de investiție.

Totodată, înainte de a cumpăra un teren, este recomandat să afli mai multe informații despre zona în care se află, despre opțiunile de dezvoltare imobiliară și despre comportamentul vecinilor. În plus, este necesar să vizitezi proprietatea. Indiferent cât de aglomerat ai programul zilnic și oricât de departe ar fi proprietatea care ți-a atras atenția, nu trebuie să te bazezi doar pe poze și pe filmulețe de prezentare pentru achiziționarea unui teren.

2. Verifică restricțiile

Odată ce ai cumpărat terenul, nimic nu ar trebui să stea în calea construirii casei de vis. De aceea, trebuie să te asiguri că nu există nicio restricție care te-ar putea împiedica să îți urmezi visul. Agenții imobiliari, precum și proprietarii ar trebui să te pună la curent cu eventuale restricții de construcții, astfel încât să știi care sunt limitele. Pentru a te asigura că informațiile sunt corecte, este indicat să consulți cartea funciară, care este un document public în care sunt consemnate detalii despre evidența imobilelor și terenurilor. În cartea funciară, se fac consemnări legate de evoluția juridică a unei posesiuni, respectiv interdicții, drepturi personale, ipoteci și oricare alte litigii judiciare care au legătură cu o proprietate.

Totodată, dacă vrei să achiziționezi un teren pe care să construiești o casă, printre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să soliciți proprietarului să obțină un certificat de urbanism. Acesta este eliberat de primărie și stabilește condițiile de construcție. Astfel, vei ști sigur dacă ai voie să construiești pe terenul cumpărat și care sunt indicii de urbanism pe care trebuie să îi urmărești.

3. Verifică accesul la utilități

Dacă achiziționezi un teren cu scopul de a construi o casă, este important să verifici cât de facil este accesul la utilități: curent electric, gaze, apă curentă, internet, cablu TV. Poți negocia prețul proprietății și în funcție de acest aspect. Dacă, atunci când vei dori să îți branșezi locuința la utilități, vei constata că nu ai acces direct și costurile pe care trebuie să le achiți pentru că acestea nu sunt în imediata aproapiere a terenului sunt foarte mari, s-ar putea să regreți achiziția făcută. Drept urmare, trebuie să știi de la început ce oportunități de construcție ai.

Construirea unei case este o provocare pe care să o accepți măcar o dată în viață. Achiziționarea terenului este primul pas în această aventură imobiliară, de aceea, este important să îi acorzi o atenție sporită.

Sursa foto: Marcus_Hofmann/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri