Migrația locuitorilor de la oraș în zonele rurale este un fenomen tot mai întâlnit, ca urmare a experienței lockdown-ului pe care ne-a oferit-o pandemia.

Proiectele de casă în pantă sunt, deci, un subiect de actualitate, având în vedere că mulți dintre viitorii proprietari caută terenuri de vânzare în zone montane, de altfel disponibile la prețuri mai accesibile.

Înainte de a lua decizia de a construi pe un teren în pantă, iată ce ar trebui să știi:

1. Va fi necesar un studiu geotehnic

Terenurile în pantă reprezintă marele dezavantaj de a fi predispuse alunecărilor. Acesta este și principalul motiv pentru care, înainte de a ridica o casă pe o suprafață înclinată de pâmânt, este necesară efectuarea unui studiu geotehnic. În cadrul acestuia vor fi analizate caracteristicile solului și se va stabili dacă straturile de pământ sunt sau nu coezive și portabile. De asemenea, pe baza studiului geotehnic se vor adopta cele mai eficiente soluții de realizare a fundației, astfel încât construcția să beneficieze de un suport solid.

2. Stabilizarea terenului este o etapă prioritară

Deoarece terenurile în pantă sunt supuse mișcărilor de răsturnare și forfecare a pământului din cauza greutății, prima etapă pentru ridicarea unei case este în acest caz stabilizarea solului. Pentru asta sunt folosite deseori plasele de garduri împletite, foarte durabile, care au rolul de a asigura zona și care sunt utilizate frecvent drept soluție de armare a construcției.

3. O fundație specială este indispensabilă

Deși nu putem vorbi despre o regulă general valabilă, în majoritatea situațiilor, casele ridicate pe terenuri în pantă trebuie să fie clădite pe fundații ce îndeplinesc condiții speciale. Prin urmare, vorbim inclusiv despre costuri mai mari de execuție a lucrării, care se justifică în principal de manopera necesară nivelării prin scoaterea taluzului sau prin aducerea de pământ coeziv.

4. Gardurile supraînălțate sunt foarte utile

Viiturile sunt un alt pericol la care sunt expuse construcțiile în pantă, iar asta din cauza debitului apelor fluviale. O măsură de protecție eficientă împotriva inundațiilor sunt gardurile supraînălțate, care, în asociere cu un sistem performant de colectare a apei vor diminua acest pericol. Trebuie să ai în vedere, însă, că toate aceste îmbunătățiri aduse construcției generează costuri suplimentare, pe care este bine să le iei în calcul încă de la început.

5. Casele pe teren înclinat oferă posibilități inedite de compartimentare

Poate cel mai mare avantaj pe care îl oferă terenurile înclinate este că oferă posibilitatea de a alege soluții de compartimentare inedite a caselor, care cresc potențialul estetic al clădirilor. Un arhitect este cel care îți poate oferi sugestii de amenajare în acest sens, potrivite dorințelor tale și bugetului disponibil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri