Relocările, motorul cererii din Bucureşti pentru piaţa de birouri în pandemie

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în Bucureşti şi în marile oraşe din România a depăşit 200.000 de metri pătraţi în primele 9 luni, din care cererea netă, respectiv extinderea spaţiilor existente, noi contracte şi pre-închirierile, reprezintă aproape 40%, restul fiind relocări şi renegocieri de contracte.

Potrivit unui comunicat al JLL România, este de remarcat că raportul dintre cererea totală şi cerere netă este diferit în Bucureşti comparativ cu marile oraşe. Astfel, dacă în Bucureşti din totalul de 163.000 metri pătraţi tranzacţionaţi în primele nouă luni, cererea netă a reprezentat 30% din total, în afara Capitalei, din aproape 40.000 metri pătraţi cerere totală, 64% reprezintă închirieri de spaţii noi.

"Piaţa de birouri din România trece printr-o perioadă plină de provocări, dar cu toate acestea vedem că oraşele regionale continuă să fie pe lista companiilor care vor să se extindă local. Previzionăm că această tendinţă va continua, astfel că pentru următoarele luni vom mai vedea companii care vor închiria spaţii în oraşele regionale, unde găsesc resursele de care au nevoie şi, în principal, forţa de muncă", a declarat Mădălina Marinescu, consultant Office Department JLL România.

Structurat pe oraşe, în Cluj-Napoca au fost închise tranzacţii totale de 12.500 metri pătraţi, aproape integral reprezentând cerere nouă, în Braşov companiile au închiriat aproape 11.000 metri pătraţi, 75% fiind cere nouă, în Timişoara cererea netă a reprezentat aproape 30% din total, iar în Iaşi circa 34%.

Sectorul bancar a fost cel mai activ din punct de vedere al închirierii de spaţii de birouri în Bucureşti, cu 19,4%, urmat îndeaproape de companiile de IT&C 19,3%, pe poziţia a treia plasându-se companiile de computers & high-tech, cu 16,6%.

Citeste si:
Antreprenor: 30% din angajați vor lucra tot "din vârful patului" și...
Antreprenor: O treime din...

Cumulat la nivel de ţară, inclusiv Bucureştiul, companiile din domeniul computers & high-tech reprezintă 23,3% din piaţă, iar industria de IT&C a închiriat 17,9% din total spaţiile tranzacţionate în România în primele nouă luni. Sectorul bancar şi financiar a generat 16,5% din tranzacţii la nivel naţional.

Piaţa din Bucureşti a revenit pe creştere în trimestrul trei, afirmă JLL România. După o reducere a cererii de birouri de aproape 50% în primul trimestru din 2020, comparativ cu trimestrul patru din 2019 şi de 19% în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru, în al treilea trimestru piaţa a revenit pe creştere, înregistrând un plus de aproape 41% faţă de trimestrul anterior, până la 63.000 metri pătraţi.

În total, în Bucureşti, în trimestrul al treilea au fost semnate 36 de tranzacţii de închiriere, media pe tranzacţie fiind de aproape 1.800 metri pătraţi, comparativ cu 1.400 metri pătraţi în trimestrul anterior.

Zonele Floreasca-Barbu Văcărescu şi Centru Vest au fost cele mai atractive dintre subpieţele din Bucureşti cu câte 9 tranzacţii, totalizând aproape 20.000 metri pătraţi, urmate de Centru - 6 tranzacţii, cu 8.750 mp şi Dimitrie Pompeiu şi Băneasa-Otopeni cu câte 4 tranzacţii fiecare, cu un total de peste 12.000 metri pătraţi fiecare.

Citeste si:
Viitorul spațiilor de birouri după pandemie: Hub and Club
Viitorul spațiilor de birouri...

"În contextul în care se vorbeşte în această perioadă tot mai mult de reducerea spaţiilor de birouri ocupate de către companii, faptul că în trimestrul al treilea cererea a crescut faţă de trimestrul anterior arată că lucrurile se aşează uşor-uşor pe noile fundamente. Chiriaşii încep să îşi pună în aplicare noile strategii de business, care includ, de asemenea, şi spaţiile de lucru şi modul în care lucrează angajaţii. În acelaşi timp, vedem o oportunitate pentru companii de a se muta în clădiri cu caracteristici mai bune şi de asemenea, să obţină pachete financiare mai atractive din partea proprietarilor, ceea ce se va traduce prin contracte noi semnate în perioada următoare", a adăugat Mădălina Marinescu.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicată domeniului imobiliar. JLL este o companie parte a Fortune 500 cu venituri anuale globale de 18 miliarde dolari SUA, 300 de sucursale în 80 de ţări şi o echipă globală de mai mult de 93.000 de angajaţi, la finele lunii decembrie 2019.

Sursa foto: pcruciatti / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri