Pandemia și munca de acasă au adus schimbări pentru dezvoltatorii de clădiri de birouri și nu numai. Unii dintre aceștia au redus chiriile, chiar dacă punctual și pentru o scurtă perioadă de timp, alți au decis să realizeze conversia unor proiecte de clădiri de birouri în clădiri de spații de locuit. Ce schimbări s-au produs în piață și cum va arăta perioada următoare?

Potrivit arhitectului Tudor Ionescu, Head of Advisory & Transaction, Office, CBRE România, în cele nouă luni care au trecut de la începerea pandemiei, nivelul chiriilor s-a menținut în general constant iar clădirile de birouri au rămas deschise inclusiv în perioada stării de urgență. Mai mult decât atât, toți proprietarii de clădiri au făcut investiții suplimentare în materiale, soluții de dezinfectie și echipamente care să asigure o utilizare adecvată în condițiile noi de protecție.

“Ceea ce s-a modificat pe piața de birouri este dialogul dintre proprietari și chiriași și flexibilitatea în soluții punctuale adaptate momentului actual. S-au agreat reduceri punctuale de chirie, modificări de suprafață, extinderi de contract. Dacă la nivel de chirie cerută există o constantă, la nivel de pachete de stimulente există un grad mai mare de adaptabilitate a proprietarilor față de condițiile economice ale chiriașilor”, a explicat reprezentantul CBRE într-un interviu acordat wall-street.ro.

Conform datelor CBRE Research, la finalul celui de-al treilea trimestru al anului, chiriile prime pentru spațiile de birouri din București erau estimate la 18,75 euro/mp. Proiectele de birouri care au avut data estimată de finalizare în cursul anului 2020 au respectat programul stabilit, însă există și proiecte la care termenul inițial a fost amânat în urma clauzelor agreate cu viitorii chiriași care urmează să ocupe clădirile.

Munca de acasă, clădirile de birouri aproape goale, un posibil nou lockdown, conduc la întrebarea firească: ce se va întâmpla cu aceste clădiri? Unii dezvoltatori au anunțat conversia proiectelor anunțate inițial ca fiind clădiri de birouri, în clădiri de locuințe.

“Conversia unor clădiri de birouri în spații rezidențiale este posibilă arhitectural și chiar este anunțată în cazul anumitor proiecte, cum ar fi cazul One Verdi. În acest caz, vorbim de o decizie singulară care are sens privind profilul dezvoltatorului One United Properties, activ deja în sectorul rezidențial”, a declarat arhitectul Tudor Ionescu. Potrivit acestuia, o astfel de decizie nu anunță o transformare în masă a clădirilor de birouri în locuințe. “Cele două programe arhitecturale vin cu analize complexe și structuri ample de business în spate care nu le fac ușor interschimbabile, iar contextul generat de această pandemie nu indică modificări radicale în comportamentul nostru legat de munca vs. locuire”, a adăugat acesta.

Reconversii datorate schimbărilor pieței imobiliare

Potrivit reprezentanților One United Properties, reconversia proiectului One Verdi Park într-unul exclusiv rezidențial a avut la bază cererea crescută pentru unități rezidențiale în zona respectivă.

“Dar putem vorbi și de reconversii în sens invers, iar în acest sens, la One Cotroceni Park, de exemplu, luăm în calcul o suprafață mai mare de birouri față de ce planificasem inițial - transformarea fazei a treia de rezidențial în birouri. Datorită conceptului pe care îl dezvoltăm în cadrul acestui proiect, precum și a conexiunii directe cu stația de metrou Academia Militară, deja funcțională, am înregistrat cerere mai mare pentru spații de birouri. Suntem mereu atenți la cum evoluează piața și cererea și ne adaptăm schimbărilor. Consider că timpul de reacție la nevoile pieței și flexibilitatea reprezintă astăzi verigile esențiale ale ADN-ului unui dezvoltator de succes”, a declarat pentru wall-street.ro, Mihai Păduroiu, CEO Office division One United Properties.

Potrivit acestuia, dacă ne referim strict la One Verdi Park, o astfel de reconversie atrage cheltuieli de reproiectare de câteva sute de mii de euro.

“În acest moment suntem în proces de reproiectare, dar vă pot spune că primul turn rezidențial al complexului cu 134 de apartamente este în acest moment precontractat în proporție de peste 75%”, a declarat Beatrice Dumitrașcu, VP Residential Division One United Properties.

Aceasta a adăugat că termenul de livrare pentru proiectul One Verdi Park este trimestrul patru al anului viitor.

“Colaborăm cu o echipă extrem de eficientă, astfel că lucrările se află deja cu câteva săptămâni înaintea programului de construcție bugetat inițial, ceea ce ne va permite finalizarea chiar mai repede”, a explicat Dumitrașcu.

Scăderea prețurilor locuințelor nu a afectat sectorul premium

Potrivit indicilor imobiliare.ro, prețurile / mp pentru locuințele din București au avut anul acesta o scădere de 3,2%. Nu la fel stau lucrurile în segmentul premium.

Potrivit reprezentanților One United Properties, pe segmentul dezvoltărilor imobiliare exclusiviste, acolo unde este prezentă compania, asistăm la o cerere crescută, dar și la o majorare a prețurilor locuințelor cu aproximativ 3-4%.

“Dacă în luna martie, în starea de urgență, a existat o încetinire a tranzacționării, în aprilie am înregistrat o revenire la volumul cu care compania noastră era obișnuită, iar din luna mai am început să raportăm tranzacții record. În lunile de vară am asistat la o cerere semnificativ mai mare pe segmentul rezidențial, poate chiar atipică dacă ne gândim că noi am tranzacționat, doar în lunile iunie și iulie, 3 penthouse-uri a căror valoare cumulată ajunge la 10 milioane de euro, exceptând celelalte tipuri de unități locative premium pe care noi le dezvoltăm”, a declarat Beatrice Dumitrașcu, VP Residential Division One United Properties.

Cum va arăta viitorul pieței de birouri?

Conform CBRE Research, stocul modern de birouri din București era estimat la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an la 2,9 mil. mp, iar în cel de-al patrulea trimestru urmează a fi livrate aproximativ 59.000 mp de birouri în cadrul a patru proiecte, majoritatea aflate în zona Calea Floreasca - Barbu Văcărescu. Datele CBRE arată că alte 10 proiecte, cu o suprafață închiriabilă totală de 226.000 mp de birouri, vor fi livrate în cursul anului 2021, printre acestea numărându-se: One Cotroceni (46.200 mp), U-Center Campus (33.000 mp) și J8 Office Park (46.000 mp).

Mihai Păduroiu, CEO Office division One United Properties, consideră că nevoia pentru spații de birouri noi, certificate, care pun accent pe bunăstarea angajaților – pe wellness, așadar, integrate alături de funcțiuni comerciale și rezidențiale nu a scăzut. "Dimpotrivă, pandemia a accentuat aceste tendințe. În perioada următoare vor avea de câștigat portofoliile office flexibile, certificate, tehnologizate și cu accesibilitate complexă și eficientă", a explicat acesta.

Care sunt însă efectele nevăzute ale pandemiei asupra pieței de birouri și cum va arăta noul normal? Potrivit arhitectului Tudor Ionescu, Head of Advisory & Transaction, Office, CBRE România, dacă înainte companiile pregăteau un birou generic pentru oameni, apoi pregăteau oamenii să folosească acel birou, acum oamenii sunt cei care își formează propriul biroul. “Acest ciclu este cu atât mai sănătos cu cât companiile își susțin angajații să lucreze de acolo de unde consideră ei că sunt mai productivi, să creeze o cultură de colaborare între oameni și între echipe, menținând și adaptând constant acest model”, a explicat reprezentatul CBRE.

Potrivit studiilor efectuate de CBRE, majoritatea oamenilor preferă să aibă opțiunea de a lucra remote în locul obligativității prezenței la birou, însă tot ei simt că locul optim pentru colaborare rămâne spațiul fizic al biroului.

“Modul nostru de a munci nu s-a schimbat deloc din februarie până acum, facem aceleași lucruri doar că din alt loc, de aceea nu vom părăsi clădirile de birouri, iar ele rămân locul potrivit tipului nostru de a munci, de a ne conecta între noi, de a colabora și a inova. Ca atare piața de birouri este stabilă și normală, noi așteptând un control solid asupra pandemiei pentru a ne reîntâlni toți colegii la birou. Biroul devine chiar mai important atunci când vom petrece mai mult timp lucrând remote”, a concluzionat arhitectul Tudor Ionescu, Head of Advisory & Transaction, Office, CBRE România.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri