Ecovillas, dezvoltatorul Loft green apartments, a anunțat că primul ansamblu rezidențial verde din România să semneze contracte pentru energie din surse clasice, din cauza lipsei de sprijin din partea autorităților.

Lansat în toamna anului 2018, Loft Green Apartments este primul ansamblu de apartamente verzi din România și a construit apartamente eficiente energetic și prietenoase cu mediul, folosind pompe geotermale și curent electric din surse regenerabile, dar și cele mai moderne materiale de construcție și de izolare. Rezultatul a fost primul și singurul ansamblu rezidențial de apartamente din Romania care are acest profil.

Lipsa unor măsuri de sprijin din partea autorităților cu privire la încurajarea investiției în aceste sisteme sau anumite măsuri fiscale menite să impulsioneze utilizarea energiei verde pentru acest tip de locuințe nu fac decât să pună barieră în dezvoltarea unor proiecte noi de acest gen. Mai ales că în ultimii ani energia electrică s-a tot scumpit. În prezent diferența de tarif față de anul 2018 este de 30% în plus. În aceeași perioadă, tariful pentru gaz a rămas constant, ceea ce încurajează folosirea centralelor de apartament în defavoarea sistemelor inovative, care nu poluează.” a declarat în comunicat remis redacției, Gabriel Focșneanu, managerul proiectului Loft green apartments.

Locatarii din cadrul ansamblului au plătit în lunile octombrie și noiembrie, facturi mai mari pentru încălzire și apă caldă. Iar acest lucru a creat nemulțumiri din partea comunității, care se așteptau la costuri mai mici.

Astfel, compania a ales un nou contract la energie electrică pentru ca locatarii să plătească un cost mai mic pentru încălzire, apă caldă și răcire. Ecovillas a schimbat contract de furnizare a energiei electrice pentru blocul 1 care este deja locuit, cu unul mai ieftin de pe piața liberă, bazat însă pe energie electrică provenită din surse convenționale.

Chiar dacă pentru părțile comune de consum aferente locatarilor blocul 1 am ales un contract de energie ieftin, compania noastră a decis ca, pentru șantier să păstreze conceptul proiectului – de a folosi energie 100% verde și vom continua să plătim mai mult pentru curent ce provine din surse regenerabile din fondurile proprii. Considerăm că este foarte important să mergem în continuare în această direcție și sperăm că autoritățile vor lucra la un pachet de măsuri care să sprijine construcțiile care au zero emisii de carbon, sunt eficiente energetic și folosesc materiale sustenabile. Este foarte important să stimulăm acest gen de construcții pentru un viitor sustenabil”, a declarat în comunicatul citat, Gabriel Focșneanu, managerul proiectului Loft green apartments.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, încălzirea clădirilor rezidențiale reprezintă o sursă importantă de poluare cu particule PM 2,5, reprezentând aproximativ 50% din totalul surselor responsabile cu poluare. Uniunea Europeană recomandă încurajarea construcției de locuințe care nu folosesc combustibili fosili pentru încălzire, fiind și norme reglementate în acest sens. Iar construcția clădirilor noi va trebui să se bazeze în viitor pe un model de construcție sustenabil, cu zero emisii de carbon.

Ecovillas vrea să educe piața

În ultimul an, compania Ecovillas a demarat mai multe campanii de educare a celor care sunt interesați de achiziția unei locuințe de calitate, cu grijă pentru mediul înconjurător, încurajând cumpărătorii să adopte un stil de viață sustenabil, cu grijă pentru natură.

Scopul companiei anul acesta este să educe locatarii spre reciclarea deșeurilor, spre adoptarea unui stil de viață sănătos și folosirea corectă a locuințelor din bloc eficient energetic. Practic, utilizarea corectă a locuinței este următorul pas pe care îl face Ecovillas, prin lansarea anului acesta a unui manual de utilizare a apartamentului, astfel încât fiecare locatar să învețe să reducă consumul de energie și să conserve energia.

Prima fază a proiectului LOFT green apartments este finalizată și vândută în totalitate, iar faza a 2-a este în construcție, aproximativ 40% dintre cele 110 locuințe ce vor fi livrate anul acesta sunt deja vândute. Proiectul LOFT green apartments are în total 154 de apartamente, cu un design unic de tip loft, în clădiri cu un regim de înălțime mediu, cu vedere panoramică spre pădure.

Sursa foto: Ecovillas

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri