Sectorul construcțiilor este unul dintre cele mai dinamice, la nivel mondial. Orice tendință de pe marile piețe economice este reflectată în timp real de avântul sau de letargia ce poate caracteriza ritmul și modul în care se construiesc marile business park-uri. Contextul pe care îl traversăm nu face excepție de la această regulă, iar cerința crescândă asupra spațiilor de lucru de a-și proteja ocupanții în fața amenințărilor sanitare este un efect cât se poate de concret. La ce ne-am mai putea aștepta, pe termen lung? Cu un impact semnificativ al activității lor asupra evoluțiilor climatice, dezvoltatorii mai au de dovedit reziliență într-un domeniu: capacitatea de a construi clădiri verzi.

  • Primul pas: sănătatea clădirilor
  • Transformarea spațiilor de lucru
  • Clădirile, în simbioză cu mediul

Primul pas: sănătatea clădirilor

S-o recunoaștem, dispenserele cu gel dezinfectant și dispozitivele de termoscanare au fost o soluție de moment, dar nu sunt suficiente pentru ca întoarcerea la birou a angajaților să devină o realitate palpabilă. Genesis Property, cel mai mare proprietar de spații private de birouri de clasă A din România, a inițiat elaborarea unui set de măsuri de protecție sanitară gândit nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor. Un viitor în care natura amenințărilor poate fi din ce în ce mai diversă și poate reclama recurent resurse suplimentare de reziliență.

IMMUNE™ Building Standard este un set de măsuri de tip open source, care cuprinde 135 de recomandări din domeniul protecției sanitare, implementat deja în clădirile Genesis Property. Măsurile includ purificarea aerului și sisteme de dezinfectare a suprafețelor, la cele mai înalte standarde, sisteme de dezinfecție a aerului cu raze UV în lifturi, pentru un transport sigur între etaje, precum și sistemul de purificare a apei. Cu o funcționare în regim 24/7, aceste soluții garantează nu doar un mediu profesional corespunzător exigențelor, ci și siguranță deplină.

Transformarea spațiilor de lucru

Când vine vorba despre a-i aduce înapoi definitiv pe cei care lucrează în birourile marilor companii, cel mai important dintre toate obiectivele este construirea încrederii pe termen lung. Modul practic prin care o organizație își poate demonstra integritatea se leagă de lejeritatea pe care o resimt angajații de fiecare dată când au ocazia de a lucra împreună. Colaborarea între colegi și între departamente ar trebui să fie naturală, fără neajunsurile tipice unui spațiu de lucru necorespunzător.

În lumina noilor evoluții, clădirile de birouri vor deveni, treptat, spații capabile să ofere o bună rezistență nu doar în fața amenințărilor de ordin patogen, ci și a diverșilor factori de stres. Un mediu de lucru în care interacțiunea dintre colegi este încurajată pe deplin implică tranziția de la regimul hibrid la cel cu prezență permanentă. Echipele vor fi impulsionate de prezența spațiilor private, complementare clasicului open space, precum și de zonele de retreat, de teamwork sau de meeting, delimitate clar și dotate cu tehnologii moderne.

Clădirile, în simbioză cu mediul

Vremurile în care binele individual trecea, invariabil, pe primul loc, înaintea celui comun, nu mai puteau dura la nesfârșit. Implicarea marilor companii în evoluția comunității trebuie să ia forma cea mai concretă cu putință: ameliorarea modului în care funcționează parcurile de business. Construite după principiile dezvoltării durabile, clădirile de birouri ale prezentului încorporează tehnici de proiectare, materiale și tehnologii ecologice încă din procesul de construcție.

Ce este de făcut în cazul proiectelor deja finalizate, ba chiar în cel al clădirilor cu ani întregi de exploatare în istoric? Când vine vorba despre a atinge un potențial sustenabil în pas cu vremurile, nimic nu este ireversibil. Dotările ecologice, precum panourile solare, iluminatul integral cu tehnologie LED sau izolația care permite menținerea unei temperaturi uniforme fără a suprasolicita instalațiile de climatizare reprezintă modificări ușor de implementat în orice clădire deja ridicată.

Numai un mediu de lucru sigur poate menține potențialul inovator al angajaților din marile companii. Cu încredere în spațiul în care activează și cu tehnologie de ultimă oră la îndemână, talentele vor căpăta încredere într-un viitor mai bun.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri