Birourile din zona de Nord a Bucureștiului nu mai sunt principala destinație pentru companiile care caută să închirieze spații de birouri, iar interesul s-a mutat spre Centru, Sud sau Vestul Capitalei, arată o analiză 24REAL.

Potrivit sursei citate, în ultimii doi ani, odată cu debutul pandemiei de COVID-19, am asistat la o tendință de segmentare a spațiilor de birouri din București, astfel că interesul s-a mutat din zona de Nord spre noi destinații de business aflate în dezvoltare, iar cererile pentru spații office au crescut într-un ritm accelerat.

„Dacă în anul 2020, aproximativ 80% din cererea de spații de birouri era concentrată pe axa Piața Victoriei - zona de Nord, acum putem spune că aceasta este aproape inversată, unde 60% din cerere vizează zonele Centru, Centru-Vest și Centru-Sud - asta deoarece au apărut noi dezvoltări, cu bună accesbilitate către infrastructura rutieră și cea de transport public, dar mai ales proximitatea de casă, ceea care a condus la o segmentare mai mare a pieței. În prezent nu mai putem vorbi doar de New CBD (Central Business District), ci și zonele centrale de Sud și Vest”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Constantin Căpraru, managing partner 24REAL

Clădirile de birouri moderne, clasa A, finalizate în ultimii 2 ani, și aflate astăzi la un grad de ocupare de 90, chiar 100% în aceste zone, au stârnit și mai mult interesul chiriașilor care analizează cu atenție relocarea în aceste puncte de interes ale Capitalei.

„Timpuri Noi, Tineretului sau Orhideea-Grozăvești sunt principalele zone căutate de clienții noștri, care se uită la clădiri noi, moderne, în zone cu accesibilitate ușoară și care promit condiții de lucru la cele mai înalte standarde pentru anul 2022. Vedem o reîntoarcere a angajaților la birou, din ce în ce mai multe companii ne-au anunțat de revenirea la condițiile normale de lucru și ne-au solicitat spații suplimentare, iar interesul a fost chiar și pentru spații duble ca suprafață.

O companie din domeniul serviciilor financiare și a transporturilor își va dubla suprafața disponibilă, de la 600 mp în 2020, la 1.200 mp în acest an, în timp ce un client, companie germană, care ocupa 200 mp înainte de pandemie, își va crește suprafața ocupată la peste 500 mp”, a precizat Constantin Căpraru.

Interes uriaș din partea companiilor ucrainene pentru relocarea birourilor în București

Consultantul 24REAL spune că odată cu declanșarea conflictului din Ucraina solicitările pentru spații de lucru din partea companiilor ucrainene au înregistrat o creștere de la o lună la alta, în condițiile în care războiul de la granița țării noastre se preconizează a fi unul de durată.

„Purtăm discuții avansate cu o mare companie din Ucraina, specializată în domeniul IT, pentru deschiderea unui punct de lucru de 500 mp în București. În următorii 2 ani, compania țintește să angajeze 30-40 de specialiști, iar în 5 ani plănuiește să ajungă la sute de angajați în București.

Compania deținea, înainte de debutul războiului, peste 7.000 mp spații de birouri în Kiev, însă mare parte dintre angajați au plecat deja în Polonia, Georgia, România fiind următoarea destinație”, a mai precizat Constantin Căpraru.

Specialistul 24REAL a mai subliniat că există un interes ridicat și pentru achiziții pe piața de birouri din Capitală, atât de proiecte mici, cu randamente bune, dar mai ales portofolii mari ale unor jucători consacrați.

„Avem investitori privați sau antreprenori care încearcă să cumpere clădiri de birouri de până în 5 milioane euro, proprietăți care oferă randamente de 7%, care nu pot fi obținute pe piața rezidențială, de exemplu, unde randamentul este de maximum 5-6%. Ne putem aștepta în acest an inclusiv la tranzacții uriașe, de peste 1 miliard euro pe piața de birouri, unde fonduri de investiții se pregătesc să își vândă portofoliile din România și unde noi jucători vor face achiziții”, a mai punctat consultantul 24REAL.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri