Clădirile din centrele orașelor au un avantaj pe care multe dintre clădirile noi nu le au, acela fiind amplasamentul în interiorul orașelor, prin urmare, chiar dacă în unele cazuri prețul de achiziție nu este unul mic și mai necesită și fonduri suplimentare pentru renovare, câștigurile pe care le pot genera aceste imobile pot fi chiar duble față de bugetul investit.

Andrei Botiș, președintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi și CEO-ul companiei de evaluare NAI România, a explicat în cadrul conferinței Urban re:Fresh, organizată de wall-street.ro, că, deși există multe vicisitudini în tot procesul de achiziție și renovare a unui monument istoric, investitorii își pot dubla banii.

Potrivit lui, cei care au simțit acest potențial, au început deja să investească în imobilele vechi din centrele orașelor, în special în Capitală, numărul solicitărilor de evaluare a monumentelor istorice și a clădirilor vechi crescând simțitor în ultimii ani.

Citește și: Tatian Diaconu, dezvoltator imobiliar: Ca lucrurile să meargă în imobiliare, ai nevoie de câte un „nebun” în fiecare proiect și oraș

Acest interes ridicat este dat de două elemente foarte importante pe care investitorii le caută și care sunt oferite de clădirile vechi: locația și rentabilitatea mare.

Desigur că nu oricine își permite o astfel de achiziție, pentru că necesită și sume substanțiale pentru investiții, dar ținând cont de prețul de achiziție, uitându-ne la câteva exemple din Capitală, dar și din alte orașe, am putut observa că au generat o profitabilitate de la 50% chiar până la 100% din capitalul investit” a subliniat Andrei Botiș.

Acesta a explicat că rentabilitatea poate fi crescută dacă în acele clădiri sunt desfășurate și activități de natură comercială, care pot genera venituri suplimentare pentru investitor.

Potrivit lui Andrei Botiș, sunt proprietăți care se vând în medie la 1.200 – 1.500 euro/mp în centrul Bucureștiului, foarte aproape de parcuri, situate în zone foarte atractive, care, chiar dacă necesită investiții, pot fi vândute la prețuri mult peste nivelul acestor investiții.

Andrei Botiș la conferința Urban re:Fresh 2022 - Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

„Acum este cel mai bun moment. Gândiți-vă că orice apartament nou care apare pe piață se vinde în centrul Bucureștiului la 3.500 – 4.000 de euro/mp, poate chiar și la 5.000 de euro/mp.

De cealaltă parte, gândiți-vă că puteți găsi o clădire veche, în aceeași zonă, care poate fi cumpărată la un preț de 1.000 de euro pe metrul pătrat. Nu stăm să facem toate calculele, dar vă dați seama că este loc pentru o rentabilitate foarte bună”, ne-a mai explicat Andrei Botiș.

Potrivit lui, potențialul mare dat de clădirile vechi, de monumentele istorice este dat în principal de amplasamentul lor în interiorul orașelor, locația ideală fiind un atribut extrem de greu de obținut de investitori în imobiliare în zilele noastre, mai ales în contextul blocajului urbanistic din Capitală.

„Importanța momentului istoric nu este neapărat cea care contează cel mai mult, ci locația acestuia, pentru că acea locație nu va muri niciodată, ba dimpotrivă, va rezista în timp. Potențialul acestor clădiri este foarte mare. Este adevărat că, pentru a materializa acel potențial, este nevoie și de investiții mari, dar aceste imobile, multe dintre ele abandonate în centrele orașelor, pot fi cumpărate la prețuri foarte bune”,ma explicat președintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi.

Citește și: Urban re:Fresh, Ciprian Ciucu: Militari Residence o să fie următorul Ferentari, următorul ghetou

Este loc suficient pentru cât mai mulți investitori, inclusiv pentru cei mici

Andrei Botiș spune că, deși au apărut câțiva investitori importanți pe acest segment în ultimii ani, încă mai este loc. În plus, cei care au parte și de sprijinul unor consultanți imobiliari specializați pe acest segment pot simți potențialul oferit de anumite proprietăți.

Potrivit lui, există loc pentru această piață chiar și pentru investitorii mici, deoarece nu doar pentru clădirile istorice mari pot asigura o rentabilitate extrem de atractivă, ci și imobilele de mici dimensiuni. În București ofertă este destul de generoasă, unele imobile fiind listate la prețuri avantajoase.

„Nu este nevoie de investiții de multe milioane de euro. De exemplu, pentru o casă care poate fi cumpărată la 400.000-500.000 de euro, într-o locație foarte bună, investiția totală (luând în calcul și lucrările de renovare – n.r.) nu depășește 1 milion de euro”, ne-a mai spus Andrei Botiș.

Totodată, expertul în evaluare imobiliară mai spune că investitorii nu ar trebui să se lase descurajați de potențialele costuri de investiție în renovări, nici de hățișul birocratic deoarece de aceea au apărut companiile de consultanță, birourile de arhitectură și firmele de evaluare, care se pot ocupa ele de toate aspectele legale ale unei astfel de investiții pentru ei.

Conferința Urban re:Fresh – este organizată de echipa wall-street.ro, cu sprijinul partenerilor de la Vastint, One United Properties și Hagag Development Europe și susținut de Mobexpert, Pop Cola, Autonom și Florăria cu Povești.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri