Bucureștiul va continua să aibă străzi aglomerate și să apară blocuri lângă case, indiferent dacă va avea sau nu planuri urbanistice puse la punct, atâta timp cât nu va exista o strategie privind direcția în care se va dezvolta orașul, a explicat, în cadrul conferinței reConstruct Forum 2023, Răzvan Puchici, senior managing partner, în cadrul biroului de arhitectură Cumulus.

Reprezentantul companiei care a lucrat, printre altele, și la readucerea la viață a clădirii Marmorosch din Capitală, ca un hotel de cinci stele, dar și la multe proiecte publice și private, spune că același lucru este valabil pentru orice oraș din țară, din Europa sau din lume. Este nevoie de o viziune clară a autorităților în legătură cu direcția în care se va dezvolta un oraș.

În toate orașele europene, există instituții, oameni care trebuie să traseze o direcție de dezvoltare. Pe oricine am întreba, cum va arăta Bucureștiul peste 20 de ani, nimeni nu va știi să spună exact. Motiv pentru care vom fi tributari tot timpul acestei lupte la firul ierbii. Dacă avem sau nu PUZ, avem ordine de zi sau nu. Pentru că, atât timp cât nu vine cineva să traseze direcțiile, nu vom știi dacă Bucureștiul va deveni oraș cultural, în care vor avea loc toate expozițiile mondiale ale cărui nu știu care fotograf celebru sau dacă va fi eminamente industrial”, a explicat Răzvan Puchici.

În aceste condiții, arhitectul de la Cumulus consideră că problemele pe care mulți locuitori ai Bucureștiului le semnalează acum, cum ar fi aglomerația sau construcția unor clădiri care nu se încadrează în peisajul zonei în care a fost construită.

(Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu)

„Vine presiunea din partea investitorilor, pentru că ei vor să facă profit. Aceștia se vor lovi de o autoritate neputincioasă, iar noi, arhitecții, suntem primi care ne lovim de această neînțelegere organică. Sigur că sunt exemple de bună practică, sigur că se mai aprobă și PUZ-uri, dar atâta timp cât nu mergi la un nivel mai sus și nu ai o strategie care să indice în ce direcție va merge dezvoltarea unui oraș, mi-e teamă că ne vom chinui și în viitor în trafic, că vom avea în continuare blocuri lângă case și așa mai departe”, a atras atenția Răzvan Puchici.

Arhitectul a avut o propunere de a ajuta un primar într-un oraș din provincie, pentru a veni cu o strategie de dezvoltare urbană, aspect care nu a fost înțeles pe deplin.

„Nici primarul acesta entuziast nu a reușit să înțeleagă că, dacă nu face o strategie pentru orașul Câmpulung Muscel, pe care-l iubesc foarte mult, nu are cum să-l dezvolte. Dintr-un puzzle chinuit o să iasă ceva” a mai explicat arhitectul.

În aceea ce privește rezolvarea problemei cadrului legal privind urbanismul, mai exact aprobarea unui nou PUG pentru București, primarul general al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a declarat în cadrul conferinței reConstruct Forum 2023, că acesta nu va fi finalizat în acest mandat.

Conferința reConstruct Forum 2023 - State of Real Estate - Build for the Future este organizată de Wall-Street.ro și Start-up.ro și este susținută de partenerii noștri: One United Properties, Bog'Art, Genesis Property, Liebrecht & wooD, nhood, Elco Heating Solutions, Autonom și imod Flowers.

Sursa foto: Wall-Street.ro / Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri