COVID-19 | Cum le afectează coronavirusul pe femeile gravide. Poate fi transmis virusul de la mamă la nou-născut?

În plină epidemie de coronavirus, specialiștii spun că femeile însărcinate prezintă un risc mult mai ridicat de a contacta boala și trebuie să sporească măsurile de prevenție, mai ales în situația în care medicamentele administrate în tratamentul COVID-19 sunt contraindicate în cazul pacientelor însărcinate. wall-street.ro a stat de vorbă cu Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, pentru a afla care sunt riscurile unei femei însărcinate în această perioadă, în ce mod trebuie să se ferească și cum poate fi afectat nou-născutul.

La momentul actual nu există dovezi clare cu privire la efectele negative ale infecției asupra sarcinii, în special în cazul sarcinilor aflate în stadii incipiente. Deși în cazul epidemiilor trecute SARS și MERS, gravidele au avut o evoluție mai gravă decât restul categoriilor de pacienți, în cazul infecției cu noul coronavirus gravidele au avut în general forme ușoare/moderate de boală, explică, pentru wall-street.ro, Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în consultații de infertilitate și proceduri de reproducere asistată.

”Datele privitoare la afectarea fătului sunt puține, trebuie să avem în vedere faptul că primii copii născuți din mame care au avut infecția în primul trimestru de sarcină se vor naște în august-septembrie. Până acum avem date doar despre gravide infectate în trimestrul III de sarcină”, explică medicul.

Vezi și: Lovitură pentru viitoarele mame: Voucherele materna au fost suspendate

În data de 16 martie a fost publicat un studiu realizat în Wuhan ce urmărește patru copii născuți la termen, a căror mame au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19. La naștere, aceștia au fost testați, iar rezultatele au fost negative pentru toți cei patru nou-născuți. În ceea ce privește mamele, trei dintre acestea au născut prin cezariană din cauza preocupărilor legate de transmiterea infecției, cea de-a patra naștere a fost pe cale naturală, mama având febră (temperatura peste 38, 3°C).

Citeste si:
Cum trec gravidele și proaspetele mămici prin pandemie?
Cum trec gravidele și...

Niciunul dintre cei patru nou-născuți nu a dezvoltat simptome clinice caracteristice infecției (printre care febra, tusea, diareea, modificări hematologice sau radiologice), iar toți au fost externați ulterior.

Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie

Multe dintre medicamentele administrate în infecțiile severe sunt contraindicate în cazul pacientelor însărcinate

”Deși aceste date sunt încurajatoare, ele raportează doar un număr mic de cazuri, care trebuie interpretate cu prudență”, spune medicul. Datele se referă la sarcini aflate în fazele finale de evoluție, dar nu sunt disponibile informații despre posibilul efect al infecției cu COVID-19 asupra unei sarcini aflate într-un stadiu incipient.

Luând în considerare situațiile raportate în cazul altor infecții cu coronovirusuri (cum este cazul SARS și MERS), ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embriology) recomandă multă precauție. Este important de reținut că multe dintre medicamentele administrate în infecțiile severe sunt contraindicate în cazul pacientelor însărcinate.

Citeste si:
COVID-19 | Județele cu cele mai multe cazuri noi confirmate
COVID-19 | Județele cu cele...

Citește și: Clinica Medlife anunţă primul caz de COVID-19 la maternitatea din Bucureşti

Cum poate o femeie însărcinată să se protejeze împotriva virusului COVID-19?

Pentru a se proteja de COVID-19, femeia însărcinată ar trebui să respecte următoarele indicații, explică medicul.

Să evite orice contact cu persoane din afara familiei în cazul în care acesta nu este absolut necesar, să se spele frecvent pe mâini, să păstreze distanța față de alte persoane, să poarte măști și mănuși în cazul în care merg în locuri cu risc (de exemplu săli de așteptare ale spitalelor sau cabinetelor medicale).

Citeste si:
Bilanț COVID-19: Câte cazuri noi s-au înregistrat în ultimele 24 de...
Bilanț COVID-19: Câte cazuri...

Care poate fi simptomatologia în cazul femeilor diagnosticate pozitiv ?

Sunt 9 cazuri raportate de femei diagnosticate pozitiv cu COVID-19 care au născut prin cezariană copii sănătoși, potrivit dr. Codreanu. Simptomatologia pacientelor a constat în: temperatură ridicată (36,5-38,8 °C, dar nu mai mult de 39 °C), semne de infecție a căilor respiratorii superioare (tușe, durere la nivelul gâtului), împreună cu dureri musculare și o stare generală alterată.

”O pacientă a prezentat simptomatologie gastro-intestinală, iar o alta a prezentat semne de insuficiență respiratorie și pre-eclampsie. Cu toate acestea, niciuna dintre pacientele raportate în studiu nu a dezvoltat pneumonie severă care să necesite ventilație mecanică și nu s-a înregistrat niciun deces”, mai spune medicul ginecolog.

Citește și: Adrian Streinu Cercel: În două luni viaţa ar putea reveni la normal. Trebuie convocat CSAT

Cu toate acestea, viitoarele mame trebuie să știe că au fost raportate reacții adverse (ruptură prematură de membrane, naștere prematură) apărute în cazul unor mame diagnosticate pozitiv pentru COVID-19 în timpul sarcinii, însă ”raportările nu sunt susținute de date din care să rezulte o implicare directă a virusului”. Cu alte cuvinte e foarte posibil că acestea să fie doar simple asocieri fără relație cauzală cu virusul.

Caracteristicile clinice ale pneumoniei cu COVID-19 la femeile însărcinate au fost similare cu cele raportate la pacienții adulți care au dezvoltat pneumonie cu COVID-19. Până în prezent nu există dovezi care să susțină transmiterea verticală a infecțiilor intrauterine la femeile care dezvoltă pneumonie cu COVID-19 în timpul ultimului trimestru de sarcină

Dorina Codreanu

Unde se fac nașteri în această perioadă?

În ce privește Bucureștiul, maternitatea Filantropia va fi dedicată exclusiv pacientelor infectate cu coronavirus care urmează să nască sau care necesită internare pe parcursul nașterii.

”În alte regiuni ale țării sunt probabil desemnate anumite maternități. Restul gravidelor nu au restricții deocamdată însă ar trebui să fie responsabile și să declare orice suspiciune de boală sau contact cu persoane infectate”, explică medicul.

Sfaturi privind autoizolarea gravidelor cu COVID-19 posibil sau confirmat

Dacă discutăm de autoizolare la domiciliu, gravidele au aceleași recomandări ca celelalte categorii de persoane aflate în această situație, explică medicul primar:

  • Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
  • Să nu primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
  • Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).
  • Să ia masa la alte ore față de ceilalți membri ai familiei și să curețe/dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le atinge frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuvetă, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
  • Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
  • Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tușe, febră, dificultăți la respirație, durere în gât, și să își acopere etanș nasul și gura cu o masca de protecție.

De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.

Vezi : Cum se poate preveni răspândirea COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență

Cum trebuie să se pregătească o viitoare mamă în situația în care naște în zilele următoare? ”Este foarte important ce se întâmplă acasă după naștere”

Dr. Dorina Codreanu spune că, în primul rând, viitoarea mamă va trebui să aibă pregătit un mic bagaj care să includă și hăinuțele pentru externarea copilului deoarece în majoritatea spitalelor accesul vizitatorilor este restricționat. De asemenea, este de preferat ca aceasta să comande online din timp cele necesare nou-născutului pentru că există întârzieri în livrarea comenzilor.

Este foarte important ce se întâmplă acasă după naștere. Dacă acest lucru este posibil se recomandă proaspetei mame să aibă o cameră separată pentru ea și nou născut, cameră ce trebuie păstrată curată, aerisită frecvent și în care să intre cât mai puțin posibil alte persoane. Dacă soțul lucrează, acesta trebuie să se schimbe complet de hainele de afară și să facă duș complet (inclusiv spălarea părului) înainte de a intra în contact cu lăuza și copilul”, conchide medicul primar.

Cum trebuie să se desfășoare contactul mamă-copil postpartum?

Recomandările privind alăptarea sunt provizorii și se bazează pe datele știute în prezent despre COVID-19 și pe modalitățile de transmitere ale altor infecții virale respiratorii, spune dr. Codreanu. Aceasta recomandă, însă, separarea temporară pentru prevenirea transmiterii prin contact.

Testele efectuate până în prezent (realizate atât prin RT-PCR, cât și cu ajutorul kiturilor recomandate de CDC) infirmă prezența SARS-CoV-2 în lichidul amniotic, sângele recoltat din cordonul ombilical, secreția lactată sau exsudatul recoltat de la nou-născut.

”Se recomandă însă separarea temporară a nou-născutului de mamă pentru prevenirea transmiterii prin contact post partum. În timpul separării temporare, mamele care doresc să alăpteze sunt ajutate cu pompe de sân pentru a menține și a stimula lactația. Laptele va fi ulterior colectat și administrat copilului iar recipientele folosite vor fi curățate și dezinfectate corespunzător. Aceste recomandări vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile date suplimentare. Unii specialiști nu interzic nici alăptarea dacă sunt luate măsurile de protecție corespunzătoare – înainte de supt toaletă riguroasă a sânilor și spălarea temeinică a mâinilor, precum și purtarea măștii de protecție în timpul alăptării”, precizează medicul primar.

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri