Încă 231 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România, de la ultima informare, numărul total al infectărilor fiind, în prezent, de 15.362, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

La Terapie Intensivă sunt internaţi 242 de pacienţi. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.051 au fost declarate vindecate şi externate, scrie Agerpres.

Până acum, 952 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Un număr de 14.399 de persoane sunt în carantină instituţionalizată pe teritoriul României, iar alte 19.887 sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei militare nr. 2 şi până în prezent, au fost plasate în carantină instituţionalizată 2.286 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare.

De asemenea, 199 de persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 256.749 de teste.

CORONAVIRUS | Cele mai multe cazuri - Suceava și București

Cele mai multe cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus s-au înregistrat până în prezent la Suceava - 3.213 şi Bucureşti - 1.508. Cazuri multe se înregistrează și în Neamț (761), Arad (678), Mureș (598), Timiș (471), Vrancea (452), Hunedoara (565), Galați (513), Botoșani (586), Bihor (484).

GCS precizează că 2.758 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu SARS-CoV-2 - 1.698 în Italia, 561 în Spania, 29 în Franţa, 329 în Germania, 81 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveţia, 2 în Turcia şi câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia şi Suedia.

De la începutul pandemiei şi până la acest moment, 100 de cetăţeni români aflaţi în străinătate au murit: 31 în Italia, 19 în Franţa, 31 în Marea Britanie, 8 în Spania, 5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveţia, unul în SUA şi unul în Brazilia.

Coronavirus 10 mai: 557 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Până în prezent, au fost întocmite 557 de dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, a informat, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Poliţiştii şi jandarmii au depistat, în ultimele 24 de ore, 331 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 187.800 de lei.

GCS precizează că până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii unor prevederi ale OUG nr. 34 din 26 martie 2020 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă se aplică norma juridică în vigoare.

Citește și: Decizie CCR: Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

CORONAVIRUS - Măsuri de relaxare - propunerile INSP și ale Ministerului de Interne

România se află, pănă în data de 15 mai, în stare de urgență, urmând ca ulterior să revină sub stare de alertă. Vom avea parte de o relaxare a restricțiilor de circulație, atâta timp cât epidemia de coronavirus este ținută în frău.

Mai sus v-am prezentat situația pandemiei de coronavirus pănă la data de 10 mai, cu un număr noi de cazuri de 231, după ce în ziua anterioară se raportaseră 320 de cazuri noi de COVID-19.

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat măsurile de relaxare, acestea fiind postate pe site. Accesul în mijloacele de transport va fi unul controlat, grupele de pregătire ale elevilor nu trebuie să fie mai mari de 10 elevi, bisericile și hotelurile vor fi deschise, însă nu și restaurantele.

Sunt doar câteva dintre regulile propuse de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Documentul pus în dezbatere publică cuprinde și regulile care trebuie respectate de cabinetele stomatologice. De asemenea, se precizează cum va fi permis accesul în lăcașurile de cult. Documentul este lansat în dezbatere publică, iar sugestiile pot fi trimise pe adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro.

Citește și: Angajații care lucrează în birouri open space trebuie să poarte obligatoriu măști de protecție

Documentul are 13 pagini și este structurat pe mai multe capitole, în funcție de activitatea domeniului care urmează să fie redeschis după 15 mai. Există referințe la activitatea din saloanele de înfrumusețare, din cabinetele stomatologice, din unitățile sanitare non-COVID, din școli, birouri, hoteluri și transport public.

Citește și: Angajații care lucrează în birouri open space trebuie să poarte obligatoriu măști de protecție

Astfel, câteva propuneri sunt:

Citește și: Cum se revine la școală: în grupuri de maxim 10 elevi, cel mult 3 ore pe zi

Citește și: Angajații care lucrează în birouri open space trebuie să poarte obligatoriu măști de protecție

CORONAVIRUS | Regulile propuse pentru deplasarea în afara localității

Ministerul de Interne a publicat motivele propuse pentru care persoanele se vor putea deplasa în afara localității.

Astfel, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă în următoarele situații:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. din alte motive justificate, precum:
− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
− deces al unui membru de familie.

De asemenea, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă în anumite condiții pentru următoarele motive:

1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri