În România au fost înregistrate 733 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în timp ce la ATI sunt peste 497 pacienți internați. În aceste condiții, Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecțioase și purtător de cuvânt în cadrul Institutului Matei Balș, este de părere că previziunile pentru următoarea perioadă sunt ”negre”. ”La cât de bine a respectat românul izolarea, deschiderea școlilor nu ar mai aduce nimic în plus”, a atras acesta un semnal de alarmă.

”În acest moment Instututul Matei Balș este plin. În ceea ce privește secția de terapie intensivă, pacientul tipic este între 35 și 55 de ani, iar principalele comorbidități sunt obezitatea și diabetul zaharat”, a declarat doctorul Cătălin Apostolescu.

Acesta consideră că previziunile pentru următoarea perioadă sunt ”negre”, ca urmare a începerii noului an școlar și a apariției gripei sau a virozelor, din toamnă.

”De șase luni de zile se vorbește non-stop și se spune același lucru și din păcate una se spune și alta se face. Se spune în fiecare zi, pe fiecare post de televiziune și în fiecare ziar, respectați niște reguli simple, purtați mască. Ieșiți pe stradă și vedeți câtă lume are mască”, a precizat medicul de la Matei Balș.

Vezi și: EXCLUSIV | Dr. Carmen Dorobăț: Până când nu vom avea un număr de infectari din trei cifre nu putem vorbi de optimism

În acest context, ”la cât de bine a respectat românul izolarea, deschiderea școlilor nu ar mai aduce nimic în plus”, a atras acesta un semnal de alarmă.

În ceea ce privește ajutorul pe care premierul Ludovic Orban l-a promis pentru Instututul de Boli Infecțioase, prin care va crește numărul de paturi ATI de la Matei Balș, dr. Cătălin Apostolescu spune că nu este vorba de paturi, ci de forța de muncă necesară pentru a deschide o a doua secție de terapie intensivă.

Te poate interesa și: Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: Scăderea numărului de cazuri depinde de cum aplicăm măsurile de siguranță

”Institutul Matei Balș și-a exprimat de o lună de zile disponibilitatea de a pune la dispoziție paturi, ventilatoare și tot echipamentul necesar pentru formarea unei secții, cu condiția ca factorii de decizie, precum Guvernul, să identifice personal medical care să lucreze în acea secție, pentru că Instututul nu are suficienți medici și asistente medicale care să lucreze în două secții de terapie intensivă.”, a explicat acesta pentru wall-street.ro.

Noi oricum muncim la foc automat, diferența era să muncim nu la un cuib de mitralieră, ci la două cuiburi de mitralieră. Era vorba de înființarea celei de-a doua secții, nu de scăderea presiunii pe secția care există deja”, a completat dr. Cătălin Apostolescu, care s-a arătat reticent cu privire la promisiunea premierului. ”Instututul Matei Balș și-a anunțat această disponibilitate de acum o lună, dar nu s-a întâmplat nimic”, a conchis acesta.

Citește și: EXCLUSIV | Medic infecționist: Coronavirusul a suferit mutații, a crescut nivelul de contagiozitate

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri