În ultimele 24 de ore au fost 1.014 cazuri noi de COVID-19 din 21.289 de teste efectuate, cifrele arătând o ușoară scădere a cazurilor nou confirmate. Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, spune că și situația din practică este ceva mai liniștitoare, însă atrage atenția că evoluția în perioada următoare depinde de populație, pentru că este responsabilitatea fiecăruia să se protejeze și să îi protejeze pe cei din jur. ”Cred că nu este prea târziu să întoarcem cursul acestei infecții în România, cu o condiție: cea a respectării regulilor”, a precizat medicul.

Și cifrele arată mai bine și situația din practică este ceva mai liniștitoare pentru că vedem mai puțini pacienți pozitivi din totalul testelor efectuate. De asemenea, numărul pacienților care se prezintă la spital a scăzut ușor”, a declarat pentru wall-street.ro dr. Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov, medic primar boli infecțioase.

De asemenea, aceasta spune că, spre deosebire de săptămânile precedente, acum se observă disponibilitatea locurilor pentru internare.

Un lucru practic pe care îl vedem în activitatea de zi cu zi este disponibilitatea locurilor pentru internare, intrând fiecare în gardă cu un număr de paturi disponibile, ceea ce este chiar un lucru mai mult decât îmbucurător și liniștitor pentru medicul de gardă.

Retail jobs

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

Medicul povestește că săptămânile trecute au fost situații în care pacienții care se externau erau înlocuiți foarte rapid de pacienții care aveau nevoie de internare, acest lucru văzându-se și în alte spitale covid-19, nu numai la cel de Boli Infecțioase.

”Este o scădere ușoară a numărului de cazuri, scădere pe care o vedem și noi și sperăm să fie efectul conștientizării și responsabilizării populației la măsurile de prevenție.”, a precizat dr. Moldovan, care completează că spitalul are în momentul de față 3 sau 4 locuri libere.

Vezi și: EXCLUSIV | Dr. Carmen Dorobăț: Până când nu vom avea un număr de infectari din trei cifre nu putem vorbi de optimism

Medicul spune că măsurile din ultima perioadă au fost benefice pentru populație, pentru că se observă o scădere a numărului de cazuri, chiar dacă de la o zi la alta pot să fie variații. ”Dar este ceea ce vedem și noi pe stradă, un număr mai mare de persoane care poartă masca, ce evită aglomerațiile, ce au grijă. Categoric aceste semnale de alarmă au un efect pozitiv și ne ajută foarte mult.”, a explicat dr. Moldovan.

Citeste si:
Gates: După ce Omicron va trece, COVID va rămâne o răceală de sezon
Bill Gates: După ce varianta...

Aceasta atrage atenția că evoluția în perioada următoare depinde de populație, pentru că este responsabilitatea fiecăruia să se protejeze și să îi protejeze pe ce din jur.

Cred că nu este prea târziu să întoarcem cursul acestei infecții în România, dar cu condiția respectării unor reguli de bază, simple, care nu costă mult și care nu sunt deloc greu de aplicat.

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

În ceea ce privește vârsta în scădere a pacienților infectați cu coronavirus, semnalată și de Organizația Mondială a Sănătății, dr. Andreea Moldovan explică faptul că în acest moment expunerea tinerilor este mai mare.

A apărut această relaxare care a condus la aglomerări de populație mai ales în rândul tinerilor. Ca urmare a expunerii mai crescute vedem și un număr mai mare de cazuri la tineri. Cu toate că majoritatea evoluează asimptomatic sau ușor, au fost cazuri care nu au evoluat așa cum ne-am dorit, cu forme medii - severe și cu agravare progresivă.

Citeste si:
Arafat: „Rămânem foarte precauți, foarte atenți” cu restricțiile...
Arafat: „Rămânem foarte...

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

În același timp, întrebată despre cifra reală a pacienților asimptomatici, medicul spune că este foarte greu de aflat. ”Am putea să știm numărul exact al asimptomaticilor atunci când am avea capacitatea de a testa pe toată lumea, dar și atunci ar fi o valoare sortită unor biasuri de interpretare, pentru că pacienții pot să fie astăzi negativi, în urma unui test recoltat precoce și peste 2-3 zile acel test să se pozitiveze”, a declarat dr. Andreea Moldovan.

Pandemia de coronavirus, între începutul de an școlar și perioada virozelor

O temă intens dezbătută în România la acest moment este începutul anului școlar și scenariile posibile.

Vezi și: Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecțioase: La cât de bine a respectat românul izolarea, deschiderea școlilor nu ar mai aduce nimic în plus

Citeste si:
Gheorghiță: Medicii de familie ar putea fi implicați în promovarea...
Valeriu Gheorghiță: Medicii...

Dr. Andreea Moldovan consideră că un procent de învățământ este important să fie reluat, însă cu alte reguli de prezentare și de aglomerare, în ideea în care nu trebuie să existe clase supraaglomerate, ore interminabile sau materii care poate nu sunt absolut esențiale pentru copii.

Cred că trebuie să se trieze numărul de copii, timpul alocat unei ore și mai ales materiile care sunt importante și contează. Nu cred că se poate să mai amânăm foarte mult deschiderea școlilor, dar aceasta trebuie făcută într-un mod judicios gândit.

Dr. Andreea Moldovan, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov

Medicul de boli infecțioase admite că se teme de venirea toamnei cu suprapunerea virozelor și mai ales a gripei drept pentru care îndeamnă, alături de alți colegi, la vaccinarea antigripală, o măsură de protecție la care putem recurge pentru a scădea măcar expunerea la acest timp de virus.

Citeste si:
La cât a ajuns ocuparea paturilor în spitale de cei infectați cu...
Ministerul Sănătății: La cât...

”Deja în luna septembrie se poate începe vaccinarea antigripală”, este de părere dr. Moldovan, care precizează că în România vârful de infecție gripală de obicei este în lunile decembrie, ianuarie, februarie. ”Ne putem pregăti din timp pentru că este o protecție pe care trebuie să ne-o oferim.”

Te poate interesa și: Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: Scăderea numărului de cazuri depinde de cum aplicăm măsurile de siguranță

De asemenea, dr. Moldovan speră că învățăturile trase de pe urma pandemiei de coronavirus să se extrapoleze și asupra infecției gripale, în sensul în care măsurile de prevenție sunt similare.

”Mă refer la păstrarea distanței sociale, purtarea corectă a măștii, igiena mâinilor. În momentul în care vom ști să aplicăm corect aceste metode, cu siguranță vom avea un plus de protecție și împotriva gripei, nu numai împotriva coronavirusului”, a declarat aceasta.

Citeste si:
Incidențe în creștere la nivel național: județul care sare de 10 la...
Coronavirus 20 ianuarie |...

Dr. Moldovan: În lunile de iarnă ar trebui deja să fie disponibil un vaccin împotriva coronavirusului

La nivel mondial, lupta împotriva coronavirusului se dă în laborator, unde cele mai mari companii farmaceutice se află în ultimele etape pentru dezvoltarea unui vaccin. Asta în situația în care Moscova a produs deja 15.500 de doze din vaccinul Sputnik-V și va începe vaccinarea voluntară în masă peste o lună.

Întrebată despre vaccinul anunțat de Rusia, dr. Andreea Moldovan s-a arătat reticentă, precizând că este riscant să se utilizeze un astfel de vaccin pentru că poate avea efecte nedorite.

Citește și: EXCLUSIV | Medic infecționist: Coronavirusul a suferit mutații, a crescut nivelul de contagiozitate

”În ceea ce privește vaccinul rusesc, am dubii vis-a-vis de el. Până când un vaccin nu trece toate testele, inclusiv cele de faza a treia, părerea mea este că e riscant să se utilizeze pentru că poate avea efecte nedorite. Acele etape de testare ale fiecărui vaccin sunt mai mult decât importante pentru că ele oferă un grad de siguranță în administrare, dorit de către toată lumea. Mă rog să fie gata cât de curând un vaccin, dar să fie vorba despre un produs testat și elaborat corect”, a declarat directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov.

Aceasta a completat că undeva în lunile de iarnă ar trebui deja să fie disponibil un vaccin împotriva coronavirusului. Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri