Europa a dat startul campaniei de vaccinare anti-COVID pe 27 decembrie, până acum fiind utilizate peste 18 milioane de doze de vaccin, potrivit Our World in Data. Când lucrurile păreau că merg într-o direcție bună, iar oamenii se obișnuiseră cu ideea de vaccinare anti-COVID, ignorând teoriile conspiraționiste, au apărut primele sincope în campanie. wall-street.ro a luat legătura cu un expert în politici de sănătate pentru a afla care sunt cele mai mari probleme ale campaniilor de vaccinare din întreaga lume.

Pe 15 ianuarie a venit anunțul Pfizer, care a adus un soi de îngrijorare la nivelul Europei: numărul de doze distribuite va fi redus, pentru a crește capacitatea de producție. Pe lângă inegalitatea sanitară dintre statele bogate și cele sărace, incapacitatea Pfizer de a livra numărul promis de doze a generat și mai multă larmă în rândul statelor.

Sursa: ourworldindata.org

Întârzierea distribuirii dozelor de vaccin contractate a creat haos și în România, aflată în mijlocul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare, în care sunt imunizate persoanele peste 65 de ani, persoanele din categoriile de risc și cele care lucrează în domenii esențiale.

Ce spun experții despre etapizarea campaniei

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, atrage atenția asupra celor două mari probleme ale campaniilor de vaccinare anti-COVID.

”Ne aflăm în fața a ceea ce avertizau experții la începutul lunii decembrie. Nu ne confruntăm cu refuzul oamenilor de a se vaccina, ci cu imposibilitatea livrării dozelor contractate”, a declarat Mixich, pentru wall-street.ro.

Sursa Foto: Facebook/ Vlad Mixich

A doua problemă pe care expertul o semnalează este nerespectarea priorităților impuse la vaccinare.

”România și-a stabilit corect prioritățile la vaccinare, direct proporțional cu normele impuse de Comisia Europeană, însă sunt oamenii care se vaccinează deși nu se află în categoriile prioritare. Este un act profund imoral al celor care nu înțeleg că trebuie să mai aștepte”, a mai spus Mixich.

Inclusiv ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că a început o serie de controale la centrele de vaccinare, în vederea sancționării persoanelor însărcinate să vegheze la bunul mers și la respectarea strategiei de vaccinare.

Potrivit informațiilor transmise de ministru, în perioada 15 - 23 ianuarie, un număr de 1.353 de persoane au fost vaccinate, deși făceau parte din etapa a III-a de vaccinare.

Vom mai avea amânări în campania de vaccinare

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat că amânarea programărilor în campania de vaccinare este un eveniment izolat și că cel mai probabil, nu se va mai repeta.

Vlad Mixich menționează însă, că această amânare, de zece zile, a programărilor efectuate la vaccinare nu afectează prea mult România, dar că trebuie să ne mai așteptăm la astfel de măsuri de tergiversare a administrării dozelor, din cauza problemelor de logistică de la nivel internațional.

În altă ordine de idei, și dr. Radu Țincu, medic primar la Spitalul de Urgență București (Floreasca), a vorbit despre ritmul redus al campaniilor de vaccinare, cauzat de distribuirea problematică a dozelor. Însă, în plus, a atras atenția asupra importanței finalizării campaniei de vaccinare în termenii stabiliți, astfel riscăm o suprapunere cu un nou val pandemic.

Pornind de la exemplul testărilor COVID, dr. Țincu declară că România nu vaccinează la capacitatea pe care o are și anume, de aproximativ 50.000 de vaccinări zilnic. Pentru moment, ne aflăm la un maximum de 40.000 de vaccinări pe zi.

”Autoritățile trebuie să fie atente la termenele stabilite în cadrul campaniei de vaccinare. Nu trebuie să ajungem să întindem această campanie până în luna septembrie sau mai târziu. La acest moment, știm că vaccinul oferă imunitate pentru șase luni; aceasta arată primele cercetări, vom vedea pe parcurs. Ei bine, nu putem risca să prelungim campania de vaccinare mai mult decât protecția în sine. În acest mod, primii vaccinați nu vor mai avea imunitate și ne vom lovi de un nou val pandemic. Trebuie să avem coerență, dar și consistență în această campanie”, a conchis medicul.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, până la data 27 ianuarie 2021, România a vaccinat 513.429 persoane (incluzând și pe cei care au primit cea de-a doua doză).

Sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri