O întrebare care stă sau a stat pe buzele tuturor mult timp a fost dacă România poate produce un vaccin eficient împotriva COVID-19. La începutul lunii februarie, premierul Florin Cîțu a transmis că România va încerca să producă un vaccin împotriva COVID-19, după ce a discutat cu executivul european despre disponibilitatea de a produce serul. De aici se naște o nouă întrebare: Oare chiar ar putea România să producă o un astfel de vaccin?

„Răspunsul este categoric nu. Și asta nu ține neapărat de abilitatea de a negocia transferul unui patent sau de realizarea unei clădiri sau a unei unități de producție. Nu, discuția include toate aceste elemente pe lângă care trebuie creat un adevărat sistem de educație, de cercetare continuu.

E ceea ce face Irlanda de luni de zile pe zona de tehnologie și de aceea Irlanda a devenit un hub european extrem de important pentru că a pornit lucrurile în sensul logic, cu formarea de personal, actualizarea curriculei, investiții pe partea de training și, desigur, venind cu această ofertă pe masă, pe piața mondială de biotehnologie a fost ușor să atragă investiții pe partea de farma, dar și pe alte tipuri de investiții decât noi le vedem acum în România”, a declarat dr. Marius Geantă, Președinte și Cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, în cadrul celei de-a patra ediții a Conferinței Future Healthcare.

Sursa foto: Agerpres

Cât de mult își poate face loc inovația, în medicina românească

Specialistul a discutat și despre decalajul care există între sistemul de sănătate din România și inovație. Țara noastră alocă cele mai puține fonduri la capitolul inovație și ocupă poziția 32 din 34 de țări europene, depășind doar Serbia și Cipru, în cadrul Indicelui European de Medicina Personalizată, potrivit unui studiu realizat de FutureProofing Healthcare.

Citește și: Andrei Baciu: În septembrie vrem ca 10,4% din populație să fie vaccinată

În mod evident, sunt multe lipsuri, pe care le putem constata cu toții, însă ce credem noi, este că inovația poate fi o soluție de fapt de a dresa multe din aceste lipsuri și ceea ce pentru noi e din ce în ce mai important e sa facem din inovație un factor care sa scurteze aceasta distanța care încă ne separa de statele din Vest și care pare că se mărește de multe ori”, a mai precizat Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Medicul spune că mijloacele moderne de diagnostic și utilizarea aplicațiilor de ultimă generație, precum și soluțiile de Inteligență Artificială reprezintă modele care, dacă ne raportăm la statusul actual al țării noastre, ar mări și mai mult diferența dintre România și alte state, din cauza unui acces inegal la aceste inovații.

Cea de-a patra ediție a Conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro, a fost susținută de Farmaciile Dona, Alliance Healthcare, ARPIM și Zebra Technologies, în calitate de parteneri și de către RASCI în calitate de sponsor.

Sursa foto: Shuttestock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri