După apariția unor tromboze în rândul vaccinaților cu AstraZeneca, mai multe țări au decis suspendarea folosirii acestui ser. Unele au luat această măsură pentru cei de peste 50 de ani, în timp ce alte țări au suspendat complet folosirea vaccinului. Astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului a luat decizia care le arată dacă măsura a fost justificată. A decis ca cheagurile de sânge să fie considerate un posibil efect secundar al vaccinării.

Ema Cook, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului a spus că analiza ținută de EMA a descoperit că cheagurile de sânge ar trebui să fie trecute ca posibile efecte adverse ale vaccinului AstraZeneca. Specialiștii cred că asta este cauzat din cauza unei reacții imune la vaccin, dar încă nu sunt siguri. În continuare, directorul EMA a subliniat că riscurile sunt mult mai mici decât beneficiile și că este extrem de important să folosim toate vaccinurile pe care le avem.

EMA a anunțat că a înregistrat aproximativ 200 de cazuri de cheaguri de sânge, în timp ce 34 de milioane de persoane au fost vaccinate în UE. Datele obținute nu schimbă recomandările date de Agenție. Oficialii au spus că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în femei și în persoane sub 60 de ani, dar nu pot spune că aceste grupuri de persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea de cheaguri de sânge.

După mai multe controverse care au învăluit vaccinul dezvoltat de Oxford / AstraZeneca, un val de suspiciune și de scepticism s-a așezat peste cei care aveau dubii referitoare la vaccin, dar nu numai. Multe persoane și-au amânat programarea la vaccinare dacă aflau că vor fi inoculați cu vaccinul suspicios, în timp ce au existat și țări care au luat măsuri mai drastice. În timp ce România doar a suspendat niște loturi problematice, țări precum Danemarca, Franța, Germania sau Italia au suspendat folosirea vaccinului britanic.

După ce pe 18 martie a anunțat că beneficiile vaccinului sunt mult mai mari decât riscurile, Agenția Europeană a Medicamentului a spus că nu poate exclude din calcul varianta că vaccinul ar putea să fie legat de apariția cheagurilor de sânge. Trombozele s-au format în rândul adulților, nu în rândul bătrânilor, lucru care a ridicat suspiciuni. Totuși, chiar și așa, numărul de tromboze apărute este cu mult mai mic decât rata lor normală de apariție. Anual, 900,000 de americani sunt afectați de apariția cheagurilor de sânge, în timp ce, în fiecare an, 1 din 1000 de adulți vor dezvolta cheaguri de sânge.

Specialiștii au vehiculat încă de pe 12 martie, de la apariția primelor cazuri suspecte de tromboze, că e foarte puțin probabil ca vaccinul să fie vinovat. OMS a continuat să încurajeze țările să nu suspende folosirea unui vaccin. Efectele măsurilor luate de țările europene au fost vizibile. În timp ce UE estima că până la finalul verii 70% dintre europeni vor fi vaccinați, cifra se îndepărtează tot mai mult de realitate, inclusiv din cauza scepticismului care este în creștere.

Declarația unui oficial EMA

În 6 aprilie, șeful direcției de strategie de vaccinare a declarat că există o legătură între vaccin și formarea cheagurilor de sânge, dar că încă nu se știe care este elementul care cauzează această reacție. Într-un interviu acordat publicației italiene Il Messagero, Marco Cavaleri, oficialul din cadrul Agenției, a menționat în continuare că riscurile sunt mult mai mici decât beneficiile. Totuși, după declarația făcută de Cavaleri, EMA s-a dezis și a spus că încă nu a ajuns la o concluzie.

Cât de bun e vaccinul AstraZeneca

În ciuda controverselor și a datelor despre studiile care au determinat eficiența vaccinului, AstraZeneca rămâne în continuare esențial. Este la fel de bun ca Moderna sau Pfizer, cu o eficiență de 100% în prevenirea deceselor și a spitalizărilor, la fel ca celelalte vaccinuri, în timp ce are cele mai mici costuri, de 5 ori mai mici decât cele ale vaccinului Pfizer.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri