Situația gravă provocată de răspândirea rapidă a COVID în România nu este doar la nivelul Bucureștiului, ci se resimte și la nivelul spitalelor mai mici, de provincie, cum este și cazul Spitalului Orășenesc Găești. ”Am numai pacienți nevaccinați internați în spital. Toți îmi spun domnu` doctor, vreau să mă vaccinez acum. Eu i-aș vaccina pe toți, dar e prea târziu dim moment ce sunt în plină evoluție a bolii”, a declarat dr. Laurențiu Belușică, managerul spitalului, într-o discuție cu wall-street.ro.

Medicul chirurg mărturisește că bolnavii internați au forme medii spre severe de boală, deoarece spitalul nu deține o secție ATI pentru îngrijirea bolnavilor foarte gravi. În acest sens, aceștia din urmă sunt transferați la spitale din orașe din apropiere, cum ar fi Târgoviște sau Pitești. La rândul lor, spitalele din aceste regiuni transferă la Găești cazurile mai puțin grave pentru a putea primi cazuri severe.

”Toți cei internați vor să se vaccineze acum, însă e prea târziu. Până nu se vindecă, nu le putem administra serul. Eu i-aș vaccina acum, dacă aș putea din punct de vedere medical, pentru că așa aș fi sigur că ar fi imunizați. E posibil ca mulți dintre cei infectați acum să nu mai vină la vaccin după externare, văzând că au scăpat cu bine în fața bolii”, a declarat Belușică.

Totodată, medicul remarcă o prezență sporită la vaccinare, de la maximum 17 persoane pe zi la peste 100, în prezent. Acesta precizează că, în 8 ore, în spital s-ar putea vaccina cel mult 500 de oameni.

Întrebat dacă s-a vaccinat cu a treia doză, chirurgul a răspuns un categoric da, în prima zi, la ora 8.00.

Cu toate acestea, Belușică precizează că numărul de cazuri noi va mai crește și estimează că vom ajunge la 25-30.000 de infectări pe zi, după care va urma curba descendentă.

”Sistemul medical nu mai poate, eu funcționez din inerție, însă continuăm să ne punem bețe în roate. Am reușit să îi fac să înțeleagă că nu e vorba de paturi de ATI, ci de paturi cu oxigen. Oxigenul îmi dictează câți bolnavi pot îngriji, nu patul. Patul în sine poate fi și o improvizație, ca la război, pentru că suntem într-un război. Odată aduse buteliile de oxigen, DSU ne-a trimis o notificare prin care ne menționează să fixăm buteliile pe cărucioare, ca nu cumva să cadă o butelie și să producă o explozie”, a explicat medicul.

Belușică a declarat că nu mai e spațiu pentru cărucioare și nici nu există fonduri suficiente pentru achiziționarea acestora. În plus, fiind pandemie, în mod cert nu va fi ușor de adus necesarul de cărucioare.

Bolnavii români, transferați în străinătate

Încă de la mijlocul lunii septembrie, Belușică preciza că, cel mai probabil, bolnavii COVID din țara noastră vor fi transferați în străinătate.

Acesta a declarat că măsura era necesară, pentru a elibera presiunea de pe sistemul medical, dar și că este un protocol normal, deoarece statele trebuie să se ajute între ele.

”Țările trebuie să se ajute între ele, așa cum a fost și la Colectiv. Acum s-a acționat la timp, din acest punct de vedere. Spre exemplu, la Colectiv, cei trei îngeri păzitori ai țării de la vremea respectivă au spus că avem tot ce ne trebuie. Însă nicio țară din lume nu are singură capacitatea de a trata 80 de arși”, a adăugat Belușică.

Amintind de Colectiv, la 6 ani de tragedia care a zguduit România, chiar în luna în care ne aflăm, chirugul dezvăluie faptul că intenționează să organizeze un salon cu două paturi destinate marilor arși, la etajul 4 al spitalului. Bineînțeles, proiectul ar putea fi realizat doar prin fonduri europene.

”Nu poți interna altceva în camera unui ars, pentru că bolnavul ars este unul foarte sensibil și se infectează foarte ușor. Dacă instalez un pacient operat de cancer într-o astfel de sală, nu mai pot introduce un ars după, pentru că mediul nu mai e steril, iar pacientul cu arsuri este predispus la infecții nozocomiale (ceea ce, să nu uităm, s-a întâmplat în spitalele din România, la momentul Colectiv)”, a conchis Belușică.

Revenind la pandemie, până astăzi, 25 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.571.115 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 7.275 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.331.225 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.187 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 152 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 724 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri