Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a susținut o conferință de presă în care a explicat deciziile pe care Ministerul Sănătății le-a adoptat și urmează să le adopte ca măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu COVID, din valul 5 al pandemiei.

Iată cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila:

  • Am identificat deja o lista de 160 de centre de evaluare ambulatorie pentru bolnavii COVID-19, vom veni foarte repede cu criterii cu tipurile de pacienți care pot veni. Lista se va completa și saptamâna viitoare va fi disponibilă o hartă interactivă și va include și toate centrele de testare care vor deveni vizibile la centrele de familie.
  • De medicamentele inovative vor beneficia pacienții aflați la risc, cu comorbidități, ei vor primi aceastea înca din primele zile. Ei nu vor primi toți pentru că medicația antivirală e una cu o toxicitate destul de mare, trebuie prudență.
  • Un soi de disclaimer aș dori să fac: nu există niciun fel de impunere a unor măști scumpe. Am văzut că în ciuda a celor care s-a publicat, masca chirurgicală rămâne sigură. Desigur, cine dorește poate purta și FFP 2, dar nu am impus nimic. E vorba doar de înlocuirea măștilor textile, foarte puțin eficiente sau ineficiente
  • (legat de eliminarea măștilor textile): Cred că nu e vorba de o restricție, cred că e o vorba de o decizie, pe o perioada limitată de timp acolo unde există aglomerație sau unde locul de muncă care impune interacțiune. Nu ne-am gândit la ce ar păți. E același lucru ca și cum nu ai purta masca. Cred că întrăm într-o zonă în care punem în discuție niște manopere care pun în pericol sănătatea cetățenilor.
  • (Despre certificatul verde): Eu susțin orice proiect care are ca rezultat un instrument de sănătate publică, ce încetinește transmiterea. Domnul Florin Cîțu a depus la Parlament un document care face referire exclusiv la personalul medical. Deci trebuie să reevaluăm decizia.

  • Dacă certificatul se aprobă acum și intră în vitgoare peste trei săptămâni, probabil ne va găsi în vârful valului. Dacă nu e posibilă operaționalizarea lui în perioada imediat următoare, odată cu trecere timpului, și efectul asupra sănătății cetățenilor va fi limitat.

  • Noi am încercat să ne pregătim pentru valul 5: Avem aceste centre de evaluare ambulatorie, avem medicamente inovative. Important e să scădem presiunea de pe spitale. Aici am lucrat intens. Sunt lucruri concrete care s-au întâmplat.

  • S-au întâmplat foarte multe lucruri care se organizează într-o perioadă scurtă, dificilă. Ceea ce fost mai dificil a fost adoptarea de deczii administrative și profesionale, știți cu toții, a fost perioada Sărbătorilor de Iarnă.

  • Am discutat cu toți managerii de spsitale. Mulți nu cred că au înțeles cum vor funcționa aceste centre de evaluare ambulatorie. Nu trebuie să fie în fiecare centru medici de boli infecțioase, poate fi un medic specialist care face o evaluare a unui pacient cu COVID-19. E suficient un singur CT sau deloc.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri