În timpul perioadei pandemice curente, orice semn sau simptom de răceală este automat asociat bolii Covid 19. În timp ce situația epidemiologică face ca acest aspect să aibă o mare probabilitate, afecțiuni precum gripa sau răceala comună nu au dispărut complet și încă pot apărea în rândul populației.

La debutul pandemiei, doar un test RT PCR putea face diferența între Covid 19, răceală sau gripă. Pe măsură ce a trecut timpul și virusul a fost studiat mai în profunzime, au putut apărea metode alternative și mai rapide precum testul antigen Covid.

Totuși, până la momentul efectuării fie a unui test rapid antigen, fie a unui test RT PCR, este util să știi să deosebești simptomele specifice Covid 19 de cele de gripă sau răceală. În acest fel, te vei putea concentra pe următorii pași pe care trebuie să îi parcurgi.

Covid 19

Odată cu apariția diferitelor variante ale virusului SARS CoV 2, forma specifică de boală Covid 19 a suferit mai multe schimbări. Astfel, deși înainte putea fi ușor deosebită de răceală și gripă prin simptomatologia sa specifică, varianta Omicron produce manifestări care se apropie din ce în ce mai mult de tabloul clinic al celor două afecțiuni.

Totuși, manifestările din Covid 19 încă pot fi bune indicatoare ale prezenței infectării. Tabloul clinic include semne și simptome precum:

  • Durere în gât;
  • Rinoree (secreție nazală abundentă);
  • Tuse;
  • Strănut;
  • Dureri de cap;
  • Oboseală marcată;
  • Pierderea gustului și a mirosului;
  • Febră;
  • Dureri în piept;
  • Greață și vărsături;
  • Diaree;
  • Dureri musculare.

Încă de la apariția primelor simptome ce pot corespunde tabloului clinic al Covid 19, este crucial fie să efectuezi un test antigen rapid, fie (de preferat) să programezi un test RT PCR. Doar un rezultat pozitiv al testului poate confirma diagnosticul bolii.

Până în prezent, cea mai eficientă metodă de prevenție a infecției cu virusul Sars Cov 2 și/sau de reducere a formelor grave de boală Covid 19 rămâne vaccinarea.

Răceala comună

Spre deosebire de Covid 19 și gripă, răceala comună prezintă un grad de severitate a simptomatologiei mult mai redus și o recuperare mai rapidă.

În răceala comună, simptomatologia este centrată în jurul tusei, rinoreei și, eventual, a durerii în gât. Simptome precum febra, durerile musculare și oboseala marcată sunt mult mai rar întâlnite, iar cele precum greața, vărsăturile și diareea nu sunt deloc specifice.

În general, cu ajutorul tratamentului simptomatic, răceala nu cauzează apariția complicațiilor și se vindecă fără sechele. De asemenea, pe parcursul evoluției bolii, starea ta generală este mai bună decât în cazul gripei și a infectării cu Covid 19.

Gripa

Cazurile de gripă sunt mai puțin întâlnite decât cele de răceală comună sau Covid 19. Totuși, infectarea cu unul din virusurile gripale este posibilă, astfel că te ajută să știi cu ce fel de manifestări se asociază gripa.

În general, tabloul gripei include semne și simptome precum:

  • Febră înaltă;
  • Tuse seacă;
  • Dureri musculare accentuate;
  • Dureri de cap;
  • Greață și vărsături (mai des la copii decât la adulți);
  • Diaree (mai des la copii decât la adulți).

Simptomatologia gripei este considerabil mai accentuată decât cea a răcelii comune sau, uneori, chiar decât cea din cazul Covid 19. Este important ca gripa să fie tratată cât mai curând de la debut pentru a minimiza șansele de apariție a afectării pulmonare.

Ca și în cazul Covid 19, cea mai bună armă împotriva gripei este vaccinarea antigripală anuală, în special în cazul în care faci parte dintr-o categorie vulnerabilă.

Indiferent de cum te simți și dacă simptomatologia îți sugerează că afecțiunea ta este Covid 19, o răceală comună sau o gripă, cel mai bun prim pas pe care îl poți face este să te testezi pentru prezența virusului Sars Cov 2. Apoi, chiar dacă rezultatul testului tău este negativ, contactează-ți medicul de familie pentru a putea identifica dacă este vorba despre o răceală sau o gripă și pentru a primi tratamentul necesar nevoilor tale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri