Românii sunt mai interesați de combaterea neaoșei gripe decât noul coronavirus, spun farmaciștii consultați de wall-street.ro. Aceștia menționează ca explozia cazurilor înregistrate în Italia în ultima săptămână i-a facut pe puțini români sa caute soluții in farmacii, singurele excepții fiind unii pensionari.

“Lumea este interesată de gripă acum. De combaterea și prevenirea acesteia. De coronavirus au fost doar discuții ca fapt divers… un cuplu de bătrâni ne-a întrebat azi dimineață ce știm despre coronavirus pentru că văzuseră o știre la TV, dar atât”, spune o farmacistă din rețeaua Catena.

Numărul persoanelor care au murit până în prezent din cauza gripei a ajuns la 45, potrivit celor mai recente date publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

La începutul lunii februarie, Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de gripă în România, după ce fuseseră înregistrate 7.000 de cazuri în țară, dublu față de perioada similară a anului trecut.

“Cei mai mulți se tem că au gripă când de fapt este o simplă răceală. De coronavirus nu ne-a întrebat nimeni și nici nu aveam ce să le spunem din moment ce nu există infectati în România și nici nu exista un tratament clar”, menționează o farmacistă din nou-lansata rețea Dr. Max.

COVID-19, denumirea oficială a noului coronavirus, făcuse 5 victime în Italia până la începutul acestei săptamâni. De asemenea, numărul cazurilor confirmate de contagiere a ajuns la 219.

Italia devine prima țară europeană unde coronavirusul crează panică în rândul oamenilor, rafturile mai multor magazine rămânând goale. În aceste condiții, mai mulți români din Italia s-ar putea întoarce în România. Se estimează că zilnic sosesc din Italia între 2.000 și 2.800 de pasageri pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, numărul de zboruri fiind de 9 - 14 curse pe zi.

Întoarcerea în țară a românilor din Italia a stârnit controverse pe Facebook, pe grupuri cu zeci de mii de utilizatori dedicate diasporei înmulțindu-se postările in care aceștia sunt rugați să rămână mai degrabă în Italia.

Cititi și Românii pe Facebook, către diaspora din Italia: NU vă întoarceți în țară! Gândiți-vă că aveți rude în România!

Măștile de protecție nu se mai găsesc în farmaciile bucureștene de 3 săptamâni. “Depozitele sunt goale”

Fie pentru a se proteja de gripă, fie pentru a nu răspândi răceala, sau chiar și pentru a fi în ton cu moda purtării celui mai nou accesoriu de fashion urban, un număr tot mai ridicat de bucureșteni pot fi văzuți zilnic pe străzi și în mijloacele de transport purtând măști de protecție.

În farmacii, acestea sunt practic inexistente iar farmaciștii încep să zâmbească imediat ce pomenești măștile, indiferent sau nu de contextul coronavirus.

„Nu mai avem. Au devenit brusc foarte căutate față de alți ani și s-au epuizat. Depozitele sunt goale de 3 săptămâni... nu se mai găsește nicio mască”, spune un farmacist din rețeaua SensiBlu.

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus.

Doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.

Citiți mai mult despre Cum folosim măștile de protecție: măsuri de precauție în contextul epidemiei de coronavirus.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri