Serviciile medicale din România au înregistrat o îmbunătățire în ceea ce privește urgențele, pacienții ajungând rapid la spitale, dar în spitale, în special în cele de copii, timpii de așteptare sunt o problemă, în timp ce criza de specialiști afectează unitățile ambulatorii din provincie, iar accesul la medicina de familie este unul deficitar, este de părere Vass Levente, secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

„În ultimii 30 de ani, pe partea de spitalizare, datorită faptului că s-au înmulțit numărul mașinilor, că avem telefoane mobile, putem să ajungem mai repede la spital. Deci, accesul la serviciile spitalicești în general s-a îmbunătățit. Însă, avem probleme, de exemplu, la nivelul copiilor, la nivelul serviciilor spitalicești integrate. Adică, să ajungi de dimineață cu o problemă, iar, după masă, să și poți ieși din spital cu cel puțin diagnosticul stabilit. De ce nu, (să pleci) și cu tratamentul pentru care ai venit.

Aș putea să aduc o comparație la serviciile de sănătate de urgență, unde se poate spune că, în principiu, România are un serviciu foarte bine pus la punct. Pacienții ajung la toate spitalele noastre în 8-10-20 de minute. Însă, diferența între spitale este cât timp trece de la momentul în care ai ajuns în curtea spitalului, până la aflarea diagnosticului. Timpul care trece cu consultațiile inter-clinice și până când ți se administrează tratamentul pentru care te-ai dus acolo”, a declarat Vass Levente, în cadrul conferinței, Future Healthcare, organizată de wall-street.ro.

În ultimii 30 de ani, a scăzut accesul la serviciile de medicină de familie

Reprezentantul Ministerului Sănătății a spus că sunt întâmpinate probleme și în cazul serviciilor medicale de pediatrie, dar și în ceea ce privește accesul la medicii de familie.

La copii, avem probleme și mai mari, pentru că nu toate spitalele se ocupă de problemele copiilor. Tratamentul integrat al copiilor și accesul copiilor la tratamente este foarte deficitar. În ceea ce privește medicii de familie, în 30 de ani, a scăzut nivelul accesului pacienților la aceste servicii.

De aceea, consider că trebuie să creștem finanțările la nivelul ambulatoriului de specialitate, la nivelul medicilor de familie, unde există un deficit extraordinar de mare. La ambulatorii pe județe există o lipsă acută și cronică acutizată de medici specialiști pe anumite specialități. La medici de familie și, mai mult, trebuie să punem accentul pe prevenție”, a mai spus oficialul Guvernului.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății, un exemplu bun în ceea ce privește prevenția este adoptarea, în 2018, a unei modificări în legislația privind drepturile pacienților, prin care a fost introdusă posibilitatea de a finanța, pentru cei asigurați, serviciile de prevenție, inclusiv internarea de o zi.

„Numărul pacienților pe tip COVID în spitale trebuie să fie înlocuit de „pacienți sănătoși” care au nevoie de un screening. Trebuie să ajutăm spitalele care își pierd pacienții, care își pierd finanțarea, să recupereze banii, prin abordarea medicinei preventive, în special a acelor boli care până acum au fost tratate în stadii mult avansate și chiar incurabile”, a mai spus Vass Levente.

Future Healthcare. Sănătatea: între prevenție și digitalizare este un eveniment realizat de wall-street.ro în parteneriat cu APMGR, eSolutions, HTSS, ARPIM, Alliance Healthcare și Servier, sponsorizat de RASCI.

Puteți urmări discuțiile din cadrul conferinței AICI:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri