Dr. Horațiu Ioani a lucrat 7 ani în Marea Britanie ca neurochirurg, însă a decis să se întoarcă și să mai dea o şansă ţării în care s-a născut. A înființat platforma online, Medicentrum, care pune în legătură directă medicii și pacienții. În timpul crizei provocate de pandemia Coronavirus, start-up-ul a oferit gratuit sprijinul logistic pentru ca medicii din spitalele de stat din Capitală să poată ajuta pacienții în continuare, prin consultații la distanță. Pe viitor, medicul spune să dorește să se extindă în țară și să ofere tuturor clinicilor și spitalelor posibilitatea să-si expună expertiza.

În România, pacienții se așteaptă ca medicul să le dea numărul personal de telefon

Dr. Horațiu Ioani explică necesitatea unui start-up precum Medicentrum pe piața din România prin câteva considerente: resursele diferite ale medicilor, problema de comunicare între cerere și ofertă și numărul insuficient de medici pe anumite specializări în multe orașe sau localități din țară.

În Marea Britanie atât relația medic-pacient cât și resursele medicilor erau foarte diferite, precizează pentru wall-street.ro dr. Horațiu Ioani, neurochirurg și fondator Medicentrum. Acolo existau servicii de evaluare medicală pentru cei care doreau un sfat, o recomandare sau un diagnostic fără să vină la cabinet pentru că nu aveau timp sau pentru că o evaluare la distanță costă mai puțin decât o vizită la cabinet.

În România, pacienții se așteaptă ca medicul să le dea numărul personal de telefon pentru cazul în care mai au întrebări. Adevărul e că întotdeauna mai au întrebări. Medicul nu are de ales, își dă numărul, cu riscul ca apoi să fie sunat în weekend sau seara târziu, chiar dacă nu e vorba de o urgență

Dr. Horațiu Ioani - fondator Medicentrum

Medicul spune că în România trăim niște situații atipice, în situația în care ”nu știm cărui specialist să ne adresăm dacă avem o problemă medicală”. El o numește ”problemă de comunicare între cerere și ofertă”, pentru că, de cele mai multe ori, atunci când ni se recomandă un doctor, primul instinct este să-i întrebăm pe cei din jur, familie, prieteni, colegi de muncă, dacă ne pot recomanda unul.

Te poate interesa și: Luptând împotriva Covid prin inovație. Spitalul WPK din Viena a lansat o platformă inovatoare pentru pacienții internaționali

”Pe lângă asta, mai apare o situație – număr insuficient de medici pe anumite specializări în multe orașe sau localități din țară, fapt care-i obligă pe pacienți să se deplaseze într-un alt oraș pentru un consult”, spune acesta.

Din toate aceste considerente, cred că era mare nevoie de un start-up ca Medicentrum pe piața din România. Pentru că reușim să rezolvăm astfel foarte multe dintre problemele de mai sus: Medicentrum îi ajută pe pacienți să salveze timp și bani. Nu mai e nevoie ca ei să își ia o zi liberă pentru a vorbi cu un medic despre o problemă care îi supără, pot avea acces mai ușor la specialiști de renume din întreaga țară, care poate la cabinet nu ar reuși să îi consulte într-un timp atât de scurt

Dr. Horațiu Ioani - fondator Medicentrum

De asemenea, pacienții care merg regulat la un medic pentru a-i duce rezultatul unor analize, acum pot să le trimită de acasă, fără a-și lua concediu sau fără a călători dintr-un oraș în altul.

Cu privire la cadrele medicale, platforma este un instrument esențial de comunicare cu pacienții într-un cadru sigur și organizat.

”Este o mare diferență să primești un buletin de analize pe telefonul personal, pe care eventual i-l mai dai și copilului să se joace, și a primi documentele medicale pe un server dedicat, protejat”, completează Ioani.

Cum funcționează platforma care elimină statul la cozi

Medicentrum e o platformă gândită și pentru pacienți, dar și pentru medici, explică medicul.

Pacienții trebuie să știe că nu este nevoie de crearea unui cont de utilizator, ci doar de completarea unui formular, prin care se descrie problema medicală. Dacă pacienții au deja investigații, acestea trebuie încărcate pe platformă sub formă de fișiere.

Sunt utile orice documente are un pacient: raportul imagistic RMN sau CT (Tomografie Computerizată), biletul / biletele de externare, rezultatele unei biopsii, scrisorile medicale de la alți medici etc

Dr. Horațiu Ioani - fondator Medicentrum

Pacientul este contactat telefonic de către medic în următoarele 48-72 de ore. În funcție de complexitatea cazului, poate dura mai mult, dar de cele mai multe ori timpul este mai scurt.

În orice caz, platforma nu este pentru urgențe, acelea e recomandat să fie tratate numai la spital, atrage atenția neurochirurgul.

”De la medic, pacientul primește sfaturi pentru investigații suplimentare, i se explică anumite elemente de diagnostic , primește recomandări de tratament sau i se confirmă că tratamentul deja inițiat este cea mai bună soluție. Apoi, este rugat să ne contacteze după câteva ore sau zile, să ne spună cum se simte”, explică Horațiu Ioani.

Vezi și: Cum trebuie implementată telemedicina în România, pentru a funcționa la cote maxime. Medic: Prea multe reguli ar putea să nu îi permită să funcționeze

Pentru a clarifica diagnosticul și tratamentul de urmat, uneori sunt necesare investigații suplimentare (atât analize de laborator, cât și consultații în cadrul altor specializări). Dacă în urma analizării cazului, medicul decide că trebuie să vadă pacientul și la cabinet, i se va comunica unde și când se poate programa.

Plata se face la final, iar costul pentru evaluarea medicală la distanță variază de la un medic la altul, în funcție de complexitatea cazului.

Serviciul este disponibil persoanelor care au peste 16 ani, iar pentru pacienții cu o vârstă mai mică decât cea menționată, părinții trebuie să fie cei care completează formularul în locul lor.

Pacienții trebuie să știe că, dacă pot să trimită un email sau un mesaj pe Whatsapp, pot să folosească și Medicentrum, spune medicul: ”Este la fel de simplu și de intuitiv. Pe lângă asta, avem și o echipă de suport tehnic care poate ajuta prin telefon la încărcarea și trimiterea documentelor”.

Pentru medici, platforma funcționează astfel: ei își fac un cont de utilizator pentru a se alătura platformei, își descriu domeniile de interes și își setează tariful.

Această operațiune nu-i costă nimic pe medici, iar prețul pentru evaluare și-l stabilește fiecare în parte. Apoi, fiecare își îndrumă spre Medicentrum pacienții care au nevoie să ia legătura cu el, fără să fie nevoiți deci să vină la cabinet

Dr. Horațiu Ioani - fondator Medicentrum

Mai există și varianta în care medicul poate aștepta pacienții să-l contacteze prin intermediul platformei.

Diagnosticele date doar după poze, de multe ori insuficiente

Dr. Horațiu Ioani spune că încearcă să standardizeze modul în care medicii sunt contactați de pacienți, asta pentru că în prezent se dau multe sfaturi după o poză trimisă pe Whatsapp, ceea ce este de cele mai multe ori insuficient.

”Pe Medicentrum, se cer detalii suplimentare legate de problema medicală, se încarcă rapoarte medicale scanate și chiar și investigațiile in original (RMN / CT). Acest lucru ajută și pacienții care astfel primesc sfaturi mult mai personalizate legate de problema lor”, mai spune Ioani.

De la izbucnirea pandemiei, Medicentrum și-a triplat numărul de medici

Ordonanța care permitea numai tratarea urgențelor la spital a creat o nevoie mare de evaluare medicală la distanță, spune medicul neurochirurg. ”S-a triplat rapid numărul de medici și a ajuns la 250. Acum acoperim toate specializările medicale, asta pentru că au simțit nevoia de a lucra la distanță, iar acest cadru este simplu de folosit și sigur”, a declarat Ioani.

Vezi și: Coronavirus | Cum ne tratăm în timpul crizei COVID-19. Serviciile de consultanță online și aplicațiile, la mare căutare

Din același motiv, numărul de pacienți s-a multiplicat și el. În plus, anumiți pacienți au avut o reținere de a merge direct la spital, cu gândul să nu se contamineze cu noul Coronavirus, așa că s-au reorientat și au preferat să contacteze online un medic.

Am primit multe întrebări de la gravide sau de la proaspete mame, îngrijorate de condițiile în care vor naște, dar și de la diabetici sau persoane cu probleme cardiace, persoane cu grad mare de risc în această perioadă

Dr. Horațiu Ioani - fondator Medicentrum

Platforma, utilizată de spitalele de stat din București pentru evaluare online

Medicentrum a venit în întâmpinarea situației fără precedent prin care trece România și a oferit gratuit sprijinul logistic pentru ca medicii din spitalele de stat să poată ajuta în continuare, de la distanță, pacienții externați.

”Am oferit sprijinul nostru Spitalului Clinic Colentina, unde eu lucrez, iar apoi soluția tehnică a fost rapid implementată de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) la nivelul întregii Capitale. Avem deja noi funcționalități în dezvoltare care vor crește și mai mult accesul pacienților la servicii medicale”, precizează acesta.

Necesitatea a devenit evidentă în săptămânile care au trecut și prin faptul că această platformă de comunicare cu spitalele ASSMB a fost folosită și de pacienți din alte județe (Brăila, Galați, Constanța, Suceava etc) cărora le era greu să ajungă să comunice cu medicii din orașele de reședință

Dr. Horațiu Ioani - fondator Medicentrum

Totodată, medicul spune să dorește să se extindă în țară și să ofere tuturor clinicilor și spitalelor posibilitatea să-si expună expertiza și să ajute cât mai mulți pacienți care nu se află în proximitatea geografică.

”Această experiență ne-a învățat multe. Medicentrum este un marketplace, cum spuneam, nu avem un sediu central, nu aparținem efectiv de un spațiu, ci dimpotrivă, medici din toată țara pot evalua pacienți aflați în România sau chiar și în Diaspora”, precizează acesta.

Te poate interesa și: Cum vor arăta serviciile medicale post-covid. Director general Medicover: Să lăsăm „competiția” pe mai târziu și să nu facem acțiuni hazardate

Cum arată viitorul în serviciile medicale post-covid

Neurochirurgul este de părere că telemedicina va rămâne un pilon important în realitatea post-COVID.

Cred că a fost un moment în care mulți medici și pacienți au aflat cât de util este acest mod de comunicare, cât timp salvează, cât este de simplu de folosit. Cum spuneam, deja pacienții își căutau medicii prin telefon sau prin intermediul Whatsapp, doar că acest ”proces” nu se numea telemedicină și nu foloseau un cadru organizat. Și după acest episod de pandemie cred că mulți pacienți vor apela la evaluarea medicală la distanță și nu doar pentru câteva luni, cât încă vom resimți efectele crizei, ci și apoi

Dr. Horațiu Ioani - fondator Medicentrum

Antreprenorul spune că va continua să dezvolte funcționalități pe baza cererilor de la medici și de la pacienți. De, asemenea, start-up-ul este deschis la parteneriate cu instituții medicale, dar și din alte industrii.

”Explorăm de asemenea extinderea serviciului în afara granițelor. Ca numitor comun, tot ceea ce vrem să facem va corespunde unor nevoi clinice reale ale pacienților și nu vor fi doar niște trenduri medicale de moment. E ușor să cazi în această capcană dacă nu consulți zilnic pacienți. Avantajul nostru este că toți cei implicați în dezvoltarea acestui proiect văd zilnic pacienți și rezolvă constant probleme de logistică medicală”, menționează Ioani.

Citește și: SanoPass lansează Pașaportul Medical, serviciu de prevenție care include teste COVID-19, consultații în clinici și telemedicină

Totodată, acesta este de părere că dezinfectarea și distanțarea socială vor rămâne la ordinea zilei o bună perioadă de timp, iar telemedicina și lucratul de acasă ne vor ajuta să atenuăm efectele negative ale crizei.

În rest, trebuie să continuăm să avem grijă de noi și să respectăm recomandările autorităților naționale și ale OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru a preîntâmpina orice situație care ne-ar bloca iar drumul către normalitatea pe care ne-o dorim cu toții.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri