Circuitul banilor în Sănătate este des contestat, atât de personalul medical, cât și de autorități (câteodată), precizându-se că sumele alocate unităților medicale sunt insuficiente pentru îngrjirea optimă a pacienților. ”Finanțarea în spitalele românești e pe un model istoric, iar unitățile mici s-ar putea închide din cauza crizelor pe care le traversăm. Iar aceasta ar putea genera un număr mult mai mare de pacienți în unitățile mari”, a declarat Vass Levente, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

”Finanțarea spitalelor este una istorică. Tot ceea ce acestea cheltuiesc într-un an primesc de la Casa de Asigurări de Sănătate drept finanțare pentru anul următor. Însă ne confruntăm cu o nevoie mai mare de personal, cu creșteri ale costurilor materiilor prime, dar și criza energetică. E un sistem care nu va rezista foarte mult timp și care va duce la închiderea spitalelor mici și mijlocii. Iar dacă acestea dispar, spitalele mari trebuie să se pregătească pentru un număr mult mai mare de oameni”, a explicat secretarul de stat, invitat la cea de-a cincea ediție a conferinței Future Healthcare.

Levente atrage atenția asupra necesității schimbării legislației în acest sens, deoarece românii vor avea de suferit din cauza lipsei locurilor din spitale. Tot la capitolul finanțare, secretarul de stat amintește și de situația medicilor de familie, care trebuie să gestioneze liste de peste 2.000 de pacienți.

”Avem circa 10.000 de medici de familie în țară. Nu poți obliga un medic de familie să facă consultații, să facă telemedicină, să dea telefoane în mod constant dacă are un venit per cabinet de aproximativ 20.000 de lei pe lună. Cu atât mai mult cu cât din 2018, medicii din spitale câștigă, la nivel brut, cam aceeași sumă, deși nu au de întreținut un cabinet medical și nu au pe listă 2.000 sau 2.500 de pacienți”, a mai explicat Levente, medic urolog de profesie.

Lupta dintre stat și privat

De cele mai multe ori, pacienți români aleg soluția privatului, deoarece este mult mai rapidă, în ciuda faptului că este mai costisitoare. Vass Levente este de părere că acest lucru trebuie să schimbe, pentru ca românii să nu mai fie nevoiți să scoată bani din buzunar pentru consultații pe care le pot accesa prin intermediul medicului de familie.

”Pacientul să fie urmărit de sistemul sanitar, pacientul trebuie orientat de către medicul de familie, să fie avocatul pacientului și să sune pentru el pentru programare. Vrem să știm dacă recomandarea medicului de familie de a merge la privat este una subiectivă pentru a elimina acest comportament”, a adăugat secretarul de stat.

În plus, Levente a precizat că, în prezent, Ministerul Sănătății nu poate obține date referitoare la morbiditatea din spitalele private, în timp real, ceea ce reprezintă o piedică în elaborarea strategiilor.

Prevenția, mână în mână cu telemedicina

Prevenția și spitalele trebuie să fie dezvoltate în paralel, pentru că nu poți face campanii de screnning dacă nu există o populație conștientă, care se poate autotesta, este de părere secretarul de stat.

”De aceea am și susținut testările din salivă la populație, în timpul pandemiei (chiar dacă rezultatele puteau fi contestate), pentru ca populația să conștientizeze că se poate testa”, a explicat acesta.

Totodată, medicul amintește că și spitalele trebuie să se pregătească pentru campaniile de prevenție, altfel se poate ajunge la soluția listei de așteptare, căreia i se pierde valoarea în timp.

O rezolvare pentru această aglomerare a spitalelor este dată de telemedicină, reglementată parțial în vreme de pandemie.

”Telemedicina este esențială, dar avem obligația de a reglementa foarte clar protocoalele care pot fi ținute în cadrul unor astfel de consultații. Nu se poate ca o discuție telefonică și hârtii fictive să fie încadrate drept consultație de telemedicină”, a continuat acesta.

Levente a precizat că în urmă cu trei an existau ”vreo trei-patru rânduri despre telemedicină în toată legislația românească” și că este necesar chiar și ajutor străin pentru ca lucrurile să se miște repede, iar legislația să fie pusă la punct.

”Altfel, ne vom lovi de o veche problemă românească și vor apărea tot felul de firme care vor raporta fictiv consultații de telemedicină”, a completat secretarul de stat.

Nu în ultimul rând, acesta a menționat că realizarea spitalelor regionale în România reprezintă unul dintre cele mai importante obiective și că românii trebuie să aibă încredere că astfel de unități pot fi ridicate și în România.

Future Healthcare. Sănătatea: între prevenție și digitalizare este un eveniment realizat de wall-street.ro în parteneriat cu APMGR, eSolutions, HTSS, ARPIM, Alliance Healthcare și Servier, sponsorizat de RASCI.

Sursa foto: Vass Levente/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri