Denis Turcu (18 ani) este un elev pasionat de fizica si astronomie, cu un are palmares incarcat de recunoasteri la competitii nationale si internationale in aceste domenii. El este unul dintre tinerii cu care Romania se mandreste, insa nu face mare lucru sa il tina in tara, iar Denis vrea sa plece sa studieze in strainatate si ii surade ideea de a face cariera tot acolo.
Denis Turcu este din Braila si studiaza la Liceul International de Informatica din Bucuresti, unde din septembrie va fi in clasa a 12-a.

Inca de la admiterea in liceu a beneficiat de bursa care ii acopera costurile de scolarizare si de cazare la camin datorita rezultatelor bune pe care le-a avut la olimpiade nationale de fizica in scoala generala.

Incepand din acest an, Denis a participat la competitii internationale si a obtinut deja medalie de argint la concursul "Romanian Masters of Physics", medalie de argint la Olimpiada Internationala de Fizica si medalia de aur la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica.

Invata fizica 10 ore pe zi

L-am intrebat pe Denis despre timpul sau liber si ne-a raspuns ca ii place sa invete la fizica cat mai multe ore pe zi.

"Fizica nu imi ia din timpul liber, acesta este timpul meu liber. Sunt curios, sunt pasionat de ceea ce fac si imi place sa ma gandesc la lucrurile din jurul meu, iar asta m-a adus aproape de fizica. Timpul alocat acestui domeniu depinde de perioada din an. Cel mai mult invat inainte de competitii, sase zile pe saptamana, cate opt ore cu profesor si doua ore la internat", a explicat Denis Turcu.

Face pregatire cu profesorii coordonatori ai lotului de fizica Delia Davidescu si Adrian Dafinei.

Cu toate ca dedica mult timp fizicii, precum si astronomiei, Denis spune ca se descurca bine si la celelalte materii si ca este "destul de la curent cu tot ceea ce se intampla in lume. Studiez si geografia, istoria si literatura". Ii place si fotbalul si tenisul de masa.

Denis preda deja de mai bine de un an astronomie colegilor sai de la liceu si isi doreste sa devina profesor, asemenea tatalui sau.

"Liceul ma plateste pentru orele predate, nu cu foarte mult, dar eu fac asta si ca sa repet. Anul acesta chiar am un elev calificat la Olimpiada Internationala de Astronomie, din septembrie, la care voi fi participa si eu. Dorinta pentru meseria de profesor poate fi si genetica, pentru ca tatal meu este profesor de matematica si s-ar putea sa fi mostenit latura asta", a spus Turcu.

"Nu stiu daca vreau sa raman in tara"

Denis va termina anul viitor liceul si isi doreste sa fie admis la Universitatea Stanford din California.

"Ma gandesc sa studiez in strainatate. Am fost intr-o vizita la Universitatea Stanford, mi-au placut oamenii de acolo, personalitatea lor, iar in perioda urmatoare ma voi pregati pentru admiterea la o facultate din cadrul universitatii", a spus Turcu.

Cand vine vorba de cariera, spune ca stie sigur ca vrea sa devina profesor, insa cel mai probabil nu in Romania.

"Nu stiu sigur daca vreau sa predau in Romania. Am avut pregatiri la facultatea de fizica, iar studentii de acolo nu mi-au inspirat foarte mult interes in ceea ce priveste fizica. Din ce am vazut, facultatea era mai mult goala, asa ca nu mi-ar placea sa pierd timpul aici. (...) M-ar interesa sa obtin un post de profesor la o universitate de renume", a precizat Denis Turcu, care a adaugat ca si-ar dori sa ramana la universitatea din California.

De asemenea, el isi doreste sa aiba un laborator in care sa continue cercetarile.

"Astept de la Ministerul Educatiei mai multa atentie"

Denis Turcu spune ca il nemultumesc in invatamantul romanesc orele dedicate performantei si slaba atentie acordata olimpicilor romani.

"Astept de la Ministerul Educatiei putin mai mult respect sau atentie. Cand ne-am intors de la competitii nu ne-a asteptat nimeni in afara de parinti, rude si profesori", a reliefat acesta.

L-am intrebat si de sumele primite in urma rezultatelor obtinute, insa ne-a marturisit ca fiind primul an in care a participat la o competitie internationala inca nu a primit inca niciun ban de la Ministerul Educatiei si nici nu stie cat va primi sau daca va primi.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei la solicitarea wall-street.ro in 2012, tinerii care obtin rezultate bune la competitiile internationale primesc pentru mentiune - 2.300 lei, pentru premiul al treilea - 2.650 de lei, premiul al doilea - 3.200 lei, premiul intai - 8.750 de lei si pentru premiul special pentru medalia de aur si punctaj maxim primesc suma de 11.300 de lei.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri