Bauturile energizante "iti dau aripi" spre boala. Cate E-uri consumi dintr-o doza de "energie"

Cine nu vrea mai multa energie? Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a aflat printr-un studiu realizat intre iulie si august 2013 cate E-uri contin bauturile energizante vandute pe piata din Romania.

In urma analizarii a opt bauturi energizante, produse si distribuite de Coca-Cola Company, PepsiCo, Red Bull GmbH, Delhaize Group (Mega Image), Carrefour sau Real Hypermarket, a reiesit ca 25% au in continut un numar de 3 E-uri, iar 37,5 % au un continut de 6 E-uri. Totusi, numarul acestora variaza intre 3 si 8 E-uri.

In plus, 37,5 % din bauturile energizante, care apartin brandurilor Red Bull, Energy Drink, Gatorade, Wild Lion, Burn, contin zahar, 25% contin indulcitori si 25 % contin si zahar, si indulcitori, iar doar unul dintre ele contine zaharoza.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. - International Consumer Research&Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza.

In acest sens, un studiu al expertilor de la Oxford si de la Harvard, publicat de Daily Mail, arata ca bauturile energizante fac mai mult rau decat bine. Desi promit sa-ti dea multa energie, aceste bauturi racoritoare duc la aparitia hipernatremiei, o afectiune care presupune cresterea valorii sodiumului plasmatic din organism peste limita admisa. Hipernatrimia apare in urma eliminarii masive de lichide din organism.

Citeste si:
Avocatul Poporului: Boala COVID-19, boală infectocontagioasă din...
Avocatul Poporului: Boala...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

In plus, analizele de laborator au arata ca o parte din marcile acestor tipuri de bauturi au un continut ridicat de zahar, astfel ca ingrasa si deshidrateaza.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri