Sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu, este urmarita penal in dosarul de coruptie in care marti au fost facute perchezitii, fiind acuzata ca, in calitate de director la ASF, ar fi ajutat o persoana sa ocupe functia de director general la o societate de asigurari, potrivit DNA, informeaza Mediafax.

Laura Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data faptelor, este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Procurorii DNA i-au prezentat, marti, sotiei ministrului Finantelor acuzatiile care i se aduc in dosarul in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si in care marti au fost facute perchezitii in Bucuresti si Sibiu.

Procurorii arata, in Rezolutia de incepere a urmaririi penale, ca in perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unui membru neexecutiv din conducerea Autoritatatii de Supraveghere Financiara (ASF), "care urmarea interesele unei societati de asigurari", Laura Elena Chitoiu a facut in asa fel incat, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, acesta sa fie devansat pentru 19 iunie 2013.

"Pentru a se asigura ca functia de director general va fi ocupata de o anumita persoana care ii fusese indicata, Chitoiu Laura Elena a modificat componenta comisiei de examinare, asigurandu-se ca membrii care o vor examina pe candidata nu vor pune intrebari incomode, facilitand acesteia ocuparea functiei de director general al societatii de asigurari", a precizat DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, Laura Elena Chitoiu i-a asigurat un folos nepatrimonial persoanei care a ocupat functia de conducere la societatea de asigurari pentru care s-a facut interventia. Acest lucru a fost de natura "sa creeze o tulburare insemnata Autoritatii de Supraveghere Financiare, institutie care este reglementata sa vegheze asupra indeplinirii conditiilor legale de functionare de catre societatile de asigurari de pe teritoriul Romaniei, in vederea asigurarii stabilitatii pietei de asigurari", sustin procurorii DNA.

Procurorii DNA au facut, marti, 17 perchezitii in Bucuresti si Sibiu, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si asimilate acestora, printre care asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare sau dare de mita, trafic sau cumparare de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Surse judiciare au declarat, marti, ca perchezitiile DNA au vizat reprezentanti ai Carpatica Asigurari, precum si functionari din Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Conform surselor citate, in acest dosar sunt suspectate de fapte de coruptie 11 persoane, intre care doi fosti reprezentanti ai Carpatica Asig. Unul dintre acestia este Marian Mirzac, fost director general al companiei de asigurari din Sibiu, in prezent membru in Consiliul ASF, iar celalalt este Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.
Surse judiciare au declarat ca in ancheta ar fi vizat si Carabulea, care le-ar fi oferit functii lui Mirzac si Mustatea, ajunsi ulterior membru in Consiliul ASF si, respectiv, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Carpatica ar fi trebuit sa-si majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat aceasta operatiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influentat controlul ASF la companie, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendata activitatea pe piata asigurarilor, potrivit surselor citate.

Aceleasi surse arata ca Mirzac ii transmitea informatii lui Carabulea prin intermediul lui Mustatea.
Perchezitiile au fost facute la mai multe sedii ale Carpatica Asigurari din municipiul Sibiu, precum si la locuintele omului de afaceri Ilie Carabulea, dar si ale membrilor familiei acestuia. De la locuinta din Sibiu a fiului lui Carabulea, anchetatorii au ridicat mai multe documente.

La sediul aflat in incinta Centrului de Afaceri Sibiu, anchetatorii au facut perchezitii in birouri, in timp ce majoritatea angajatilor au fost trimisi acasa.

Centrul de Afaceri Sibiu este detinut tot de Ilie Carabulea, cladirea, aflata in zona centrala a orasului, fiind realizata din fonduri europene in perioada 2009-2012, valoarea totala a proiectului depasind 87 de milioane de lei.
Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticoruptie si va fi dus la sediul DNA din Bucuresti, pentru a da declaratii, Radu Mustatea si alte persoane suspectate de fapte de coruptie fiind deja audiate.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a pus la dispozitia DNA date despre compania de asigurari verificata, Carpatica Asig, aferente activitatii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor, absorbita in aprilie 2013 de ASF, a anuntat autoritatea de reglementare.

"Verificarile vizeaza o speta legata de o societate de asigurari. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurari respectiva, aferente activitatii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurarilor, absorbita de ASF in 29 aprilie 2013. ASF pune la dispozitia organelor de cercetare documentele solicitate, atat din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor cat si, daca va fi necesar, documente ulterioare", a comunicat autoritatea, mentionand ca mai multe detalii vor fi transmise ulterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri