Presedintele demis Viktor Ianukovici este de negasit de cateva zile, iar unii ar plati scump sa afle daca mai este in aceasta regiune rusofona din estul Ucrainei, relateaza AFP.

"Sunt sigur ca nu il vom gasi. Atatia oameni il cauta de atatea zile", explica Vitali, pompier in Ministerul Situatiilor de Urgenta, potrivit Mediafax.

El a insotit echipa AFP pana la acest ansamblu de vile cochete, unde strazile inguste sunt complet goale, la circa zece kilometri de centrul orasului.

"Daca as sti ceva, as spune si as primi o recompensa substantiala", adauga acest barbat in varsta de 37 de ani, care locuieste la periferia orasului Donetk.

Acest oras industrial se afla in centrul regiunii miniere Donbas, unde Viktor Ianukovici s-a nascut in 1950. Justitia ucraineana a emis un mandat de arestare impotriva lui pentru "ucidere in masa" si Parlamentul tocmai a votat o rezolutie care cere Curtii Penale Internationale de la Haga sa il urmareasca in cadrul unei anchete pentru "crime impotriva umanitatii".
In asteptare, este imposibil de pastruns pe vastul domeniu de la numarul 65 de pe strada Rainisa, care este incadrat de pini aliniati de-a lungul gardului inalt din caramizi, beton si piatra.
Nimeni nu raspunde la soneria amplasata in partea dreapta a impozantei porti de intrare, in timp ce in ghereta cu geamuri fumurii nu este nimeni.
Doar latratul indepartat al unui caine rupe linistea care invaluie aceasta insula de "lux".
Zvonuri dintre cele mai incredibile circula cu privire la Viktor Ianukovici, despre care nu se mai stie nimic de cand a incercat in zadar, sambata, sa fuga din Donetk la bordul unui avion particular. Fostul presedinte a parasit puterea sub presiunea strazii, dupa ce peste 80 de persoane au murit in decurs de trei zile in confruntarile de la Kiev, unde politia a tras cu munitie de razboi.
Pentru numerosi locuitori din acest oras cu peste un milion de locuitori, el se ascunde probabil in imprejurimi.
"Cred ca este la Donetk si se ascunde", a declarat Mark, un student, in imensa piata Lenin, unde circa 20 de persoane manifestau marti dimineata, ca in fiecare zi de la schimbarea puterii la Kiev, in apropierea statuii fondatorului URSS, din care a facut parte Ucraina.
Altii susotesc ca este posibil sa fie la Sevastopol, in peninsula ucraineana prorusa Crimeea, unde se afla navele Flotei ruse la Marea Neagra.
Altii ca ar fi reusit deja sa paraseasca Ucraina.
Dar un lucru este sigur: practic toate persoanele intalnite in fieful sau de la Donetk il critica.
"Fuga sa din Kiev este un act de tradare. Si-a abandonat poporul", afirma Dmitri, un student in varsta de 22 de ani, care recunoaste ca a votat pentru el.
O schimbare totala de situatie daca ne gandim ca Viktor Ianukovici, fost viceguvernator apoi, din 1997 si pana in 2002, guvernator al provinciei Donetk, a fost puternic sustinut de populatia locala, care se opune nationalistilor din vestul Ucrainei, la alegerile prezidentiale din 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri