Numarul maxim de consultatii la domiciliu care pot fi acordate lunar de medicii de familie a fost dublat, de la 21 la 42 consultatii, fiind majorat si numarul consultatiilor care pot fi acordate la afectiuni cronice, de la o verificare lunara sau trimestriala la doua lunare sau patru trimestriale, potrivit Mediafax.

Noile conditii au fost aprobate, miercuri, de Guvern prin hotarare. In pachetul de baza au fost introduse serviciile de administrare de medicamente -intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, dupa caz, acordate asiguratilor de pe lista proprie a medicului de familie, in timpul programului de lucru in cabinet, iar categoria pacientilor pentru care sunt acordate consultatii a fost extinsa, cuprinzandu-i si pe asiguratii cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.

Pentru a creste accesul persoanelor asigurate la serviciile medicale, spirometria a fost introdusa in cadrul serviciilor aditionale ce pot fi acordate de medicii de familie, arata Guvernul.

In cadrul consultatiilor de planificare familiala au fost introduse evaluarea si monitorizarea statusului genito - mamar si tratamentul complicatiilor. De asemenea, creste de la doua la patru numarul consultatiilor care se acorda anual fiecarui asigurat.

Au fost introduse proceduri/tratamente/ terapii noi, precum recoltare material bioptic, tratament postoperator al plagilor abdominale, al interventiilor chirurgicale dupa cezariana, sarcina extrauterina operata, histerectomie, endometrioza, terapii de genetica medicala - sfat genetic.

Citeste si:
Medicii de familie din Suceava vor consulta doar urgențele prin...
Medicii de familie din...

A fost modificata si lista serviciilor de sanatate conexe actului medical prin introducerea de servicii noi, eliminarea / inlocuirea unor servicii: la specialitatea neurologie si neurologie pediatrica s-a introdus un serviciu nou: psihoterapie pentru copii si adulti, iar la specialitatea psihiatrie pediatrica au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburari din spectrul autist.
Pentru asistenta medicala spitaliceasca in regim de spitalizare continua a fost prevazut un nou criteriu de internare, respectiv internarea bolnavilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata – ani.

Ce include actul normativ al Guvernului in ceea ce priveste relatia cu medicul de familie

Actul normativ aprobat de Guvern include si o serie de noutati privind conditiile asigurarii asistentei medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale. Una dintre aceste modificari vizeaza imbunatatirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie, Astfel, potrivit noilor reglementari, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului national de asigurari sociale de sanatate si a cererii de inscriere prin transfer. Pentru persoanele carora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de constiinta refuza cardul national sau pentru persoanele carora li se va emite card national duplicat, precum si pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de inscriere prin transfer.

O alta prevedere stipuleaza ca este interzisa retinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale a cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate.

Citeste si:
Dancă | Documentele medicale vor fi transmise electronic
Ionel Dancă | Documentele...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Bogdan Despescu | Se prelungește suspendarea zborurilor către Spania și Italia
Setari Cookie-uri