Inspectia Muncii: amenzi de 1,3 mil. lei si 97 de cazuri de munca la negru

Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 27 – 31 iulie 2015, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de peste 300.000 de euro, adica mai mult de 1,3 milioane de lei. Au fost depistate 97 de persoane care lucrau la negru.

Dintre acestea 17 erau din Bihor si cate 10 din Bucuresti si judetul Constanta.

In domeniul relatiilor de munca, la nivel national s-au aplicat amenzi in valoare de circa un milion de lei din care 680.000 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut 4 propuneri de cercetare penala. Acestea s-au inregistrat in Bihor, Iasi Buzau si Bucuresti. Au fost sanctionati 248 de angajatori.

In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 320.500 de lei. In judetul Galati a fost dispusa oprirea unor echipamente, iar in judetul Tulcea s-a sistat activitatea unui angajator pentru a se evita accidentarea lucratorilor. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 42 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca.

”Dat fiind numarul accidentarilor inregistrate la inspectoratele teritoriale de munca, concluziilor rezultate in urma cercetarilor, neregulilor constatate in timpul controalelor, toate raportate la o singura saptamana de lucru, insist asupra masurilor de protectie a lucratorilor pe care angajatorii sunt obligati sa le ia. Evaluarea riscurilor si asigurarea unui mediu de lucru sanatos si sigur, conform legii si normelor europene reprezinta obligatie si o garantie pentru a diminua efectele negative al accidentarilor cu care ne confruntam", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Citeste si:
Inspectia Muncii va activita alert pe teren impotriva muncii la negru
Ministrul Muncii: Inspectia...

Sursa foto: munca la negru, shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri