Pentru 2016, bugetul alocat acestui program este de 70 milioane de lei si vizeaza montarea a 420 de statii de incarcare cu putere normala (4 ore) si alte 420 de statii de incarcare rapida (mai putin de o ora).

”Programele Rabla PLUS si Infrastructura de alimentare verde au forta de a rupe barierele care au tinut pe loc dezvoltarea transportului urban verde in Romania si de a face tranzitia tot mai mult in viitor de la carburant la curentul electric”, a declarat, intr-un comunicat, Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

In opinia AFM, acest program va pune bazele viitoarei retele nationale de puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice din Romania.

Vor putea depune cereri de finantare primariile oraselor cu o populatie de peste 50.000 de locuitori, institutiile publice si firmele din astfel de orase, dar si companiile ale caror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrazi, drumuri europene si drumuri nationale.

Citeste si:

”Suntem convinsi ca, imediat ce reteaua va fi activa si va permite traversarea Romaniei de la un capat la altul, cu o masina 100% electrica, cu costuri de sub 50 de lei, acest mod de transport va deveni o optiune importanta pentru mult mai multi romani”, a adaugat Pasca Palmer.

Ce sume vor putea deconta primariile si firmele la AFM?

AFM va deconta pana la 80% din investitia intr-o astfel de unitate. Suma maxima pe care o poate solicita o primarie, institutie publica sau firma este de 900.000 de lei (aproximativ 200.000 de euro). Totodata, Ministerul Mediului va crea o harta online a acestor puncte de incarcare.

Cei care vor decide sa intre in acest program vor putea deconta pana la 2.500 de euro pentru o priza cu incarcare normala, respectiv 35.000 de euro pentru o statie cu incarcare rapida.

'Dupa un calcul simplu, orice primarie, institutie publica sau agent economic poate instala din suma maxim 4 prize de incarcare rapida si alte 24 cu incarcare normala”, potrivit AFM.

Unde vor putea fi amplasate aceste incarcatoare? In parcarile publice, in parcarile care deservesc punctele de interes public (baze sportive, sali de spectacole, institutii publice, centre comerciale, unitati hoteliere, gari, aeroporturi, benzinarii), in parcari cu acces direct la autostrazi, drumuri nationale sau europene.

Sursa foto: Agerpres Foto