In ultimii ani vizita la medic nu se mai desfasoara dupa acelasi tipar cu cel din urma cu 10-15 ani. Odata cu progresul tehnologiei doctorul sau istoricul tau de analize se afla acum doar la un click distanta sau la un simplu telefon in urma caruia obtii o programare de care ai nevoie.

Sistemul medical nu face exceptie si se inscrie in „hora” digitalizarii, progresul fiind evident in special in ultimii 20 de ani odata cu lansarea serviciilor medicale private. In prezent, exista peste un milion de abonamente de sanatate in sistem privat.

Operatorii de servicii medicale private s-au adaptat stilului de viata alert al clientilor si au dezvoltat o serie de instrumente digitale pentru ca angajatul sa fie mereu conectat la sanatate. Un exemplu in acest sens este dosarul medical electronic, prin care pacientul are acces la toate rezultatele analizelor, dar si la diagnosticele puse de medicii de familie sau de specialisti. Dosarul medical electronic, instrument care reuneste intregul istoric medical, este o optiune din ce in ce mai populara in randul angajatilor. Spre exemplu, Regina Maria, unul dintre principalii jucatori pe piata serviciilor medicale private, are in prezent peste 90.000 de utilizatori pentru aplicatia „Contul meu”, in crestere cu circa 55% fata de 2015.

Totodata, aparatura medicala folosita in acest domeniu avanseaza de la an la an, sistemele informatice fiind colerate de cele mai multe ori cu diverse studii facute in domeniul sanatatii. Mai mult, cu ajutorul tehnologiei putem sa ne masuram diverse valori ale organismului. Astfel, daca detinem un smartphone putem sa ne monitorizam pulsul, numarul de pasi pe care ii facem pe parcursul unei zile, calitatea somnului, cata apa consumam zilnic sau cati kilometri parcurgem intr-un anumit interval de timp.

Pe de alta parte, datorita progresului tehnologic ne putem conecta cu medicul specialist mult mai usor. O programare se poate face acum prin telefon, de pe o aplicatie de mobil sau website, ceea ce face ca timpul petrecut in trecut in fata cabinetelor doctorilor sa se incadreze la capitolul „istorie” pentru foarte multi pacienti.

Viitorul in domeniul medical este in mod sigur digitalul. In primul trimestru din acest an segmentul start-up-urilor in tehnologie medicala si wellness a atras investitii de aproape doua miliarde de dolari, de zece ori mai multe decat in urma cu sase ani.

Turismul medical, imposibil fara accesul facil la informatie

Turismul de sanatate are un potential de peste 500 milioane de dolari si inregistreaza incasari de la peste 500.000 de turisti straini. De exemplu, avansul semnificativ al ofertei de turism balneo din ultima perioada este conditionat direct de reusita unor proiecte realizate in partenerial public-privat precum si de diseminarea rapida la nivel global a informatiilor despre acest fel de produse si servicii. Astfel, accesul la Internet deschide o multitudine de posibilitati in privinta informarii in domeniul sanatatii. Vorbim practic de un „sanatate fara frontiere”, in conditiile in care utilizatorii se pot informa in detaliu despre serviciile din domeniul sanatatii din toate colturile lumii.

Tocmai datorita accesului la tehnologie, turistii straini au pus Romania pe harta destinatiilor de top pentru turism dentar, datorita costurilor semnificativ mai reduse pentru tratamentele dentare. Acestea pot fi chiar si cu 70% mai reduse decat in tari precum Ungaria si Polonia, cu traditie in turismul dentar.

Sanatatea, ca business in timp real

Sistemul medical se supune provocarilor tehnologice, in conditiile in care „revolutia digitala” in acest domeniu a inceput cu relativ putin timp in urma. Industria functioneaza inca pe alocuri dupa vechiul set de reguli aplicat in trecut, insa digitalizarea este din ce in ce mai des intalnita.

In acest context, Vodafone ofera companiilor din domeniu un instrument prin care poate fi evaluata afacerea si poate fi comparata totodata cu piata luand in considerare eficienta din punct de vedere al infrastructurii si solutiilor de comunicare folosite.

Ready Business Score analizeaza intr-un chestionar caracteristicile unei afaceri, de la dimensiune, caracteristici, provocari specifice, pana la modul de lucru si nivelul de mobilitate. Pe baza raspunsurilor, rezulta un raport de evaluare detaliat despre conectivitate si modul de utilizare a infrastructurii de comunicare precum si solutii de imbunatatire a afacerii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri