Studentii si profesorii facultatilor din cadrul Universitatii din Bucuresti au intrat de azi in greva japoneza in semn de protest fata de decizia Ministerului Educatiei Nationale de a reduce numarul locurilor bugetate in universitatile din Consortiul Universitaria, scrie Digi24.

"Prin votul unanim al Senatului Universitatii, astazi (miercuri, n.r.) s-a decis ca de maine, 19 aprilie, cadrele didactice si studentii UB vor protesta prin greva japoneza fata de decizia Ministerului Educatiei de a reduce numarul de locuri subventionate acordate UB”, a anuntat miercuri decanul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Mihai Coman.

Studentii si profesorii vor purta pe brate banderole albe

Astfel, studentii si profesorii vor purta pe brate banderole albe, iar cursurile se vor tine conform orarului.

Si studentii Universitatii de Vest din Timisoara au intrat in greva japoneza. Studentii spun ca sunt ignorati de catre Ministerul Educatiei Nationale, in pofida incercarilor de a atrage atentia asupra repartizarii netransparente a locurilor bugetate la licenta si masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.

”Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara (OSUT), ca singura organizatie sindical-studenteasca constituita la nivelul Universitatii de Vest din Timisoara, porneste, in spirit de solidaritate cu studentii celorlalte patru universitati din Consortiul Universitaria (Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi), o greva japoneza pentru a-si exprima, inca o data, dezamagirea fata de felul in care universitatilor de elita din Romania le-au fost taiate un numar considerabil de locuri bugetate, ducand la diminuarea bugetului alocat procesului educational si serviciilor dedicate studentilor”, se arata intr-un comunicat al studentilor.

Totodata, zeci de studenti ai Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au organizat miercuri un flash-mob, in timpul caruia si-au pus pe brate banderole albe, semn al grevei japoneze pe care au declansat-o pentru a-si manifesta, astfel, atitudinea de protest fata de reducerea numarului locurilor bugetate acordate universitatii de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) pentru anul urmator.

Ministerul Educatiei a publicat repartitia preliminara a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenta, pentru forma de invatamant cu frecventa, in anul universitar 2018 – 2019. Toate universitatile din Consortiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai putini bani de la stat pentru licenta.

Astfel, Universitatea din Bucuresti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai putine decat anul trecut, Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul din Bucuresti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai putine decat anul trecut, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai putine decat anul trecut, in timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai putine decat anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai putine decat anul trecut, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai putine decat anul trecut.

De asemenea, Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda din Brasov va avea in total 159 de locuri, cu 12 de locuri mai putine decat anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timisoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai putine decat anul trecut.

Mircea Dumitru da in judecata Ministerul Educatiei

Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a anuntat ca va da in judecata Ministerul Educatiei pentru ca a redus numarul locurilor bugetate si a vorbit despre "triumful mediocritatii si al gastilor politice", afirmand ca nu exista nicio justificare rationala pentru reducerea numarului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenta si ca aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucuresti.

La doctorat, spunea Mircea Dumitru, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, in timp ce la master si la licenta - 5,4 milioane de lei. El afirma, ironic, ca le va recomanda studentilor sa isi faca masteratul sau doctoratul la tractoare sau la ingineria motostivuitoarelor, "fara ifose de stiinte umaniste”, adaugand ca, oricum, pentru a conduce Romania au nevoie doar de o diploma de inginer "luata de la universitati de anticamera politica”.

In replica, Ministerul Educatiei a acuzat Universitatea Bucuresti ca dezvolta programe mai degraba pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decat pentru a raspunde cerintelor pietei muncii cu privire la absolventi, spunand ca este "surprinzator" ca ARACIS a acordat acestei institutii de invatamant superior, la cea mai recenta evaluare institutionala, calificativul "grad de incredere ridicat”.

Ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa, a declarat, luni, ca cifrele de scolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 care au fost prezentate pana acum sunt cifre ”preliminare” care vor suferi modificari la alocarea finala. Popa afirma ca pentru prima data exista o fundamentare a acestor cifre, alocandu-se locuri speciale pentru domeniile prioritare si pentru elevii care provin din mediul rural, dar precizeaza ca s-a tinut, totusi, cont de repartzarile istorice de pana acum, in proportie de 90 la suta chiar in ceea ce priveste studiile de licenta.

Sursa foto: Universitatea din Bucuresti / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri