6 din 10 femei care ajung intr-o maternitate de stat recunosc ca au dat „mici atentii” atunci cand au fost internate pentru a da nastere. Un numar similar de proaspete mamici se declara nemultumite de infirmiere si de asistente, pe care le acuza de lipsa de comunicare, de indiferenta si de comportament inadecvat cu bebelusii.

Sunt rezultatele unui studiu realizat de Asociatia din Grija pentru Client pe un esantion de aproape 200 de femei din mediul rural si urban, care au nascut in maternitati publice si private in ultimele 18 luni. 64,13% dintre nasteri au fost prin operatie cezariana, dar nu intotdeauna cu un argument medical. 3% dintre femeile participante la studiu spun ca medicul lor ginecolog a insistat ca nasterea sa fie una prin cezariana, fara o explicatie medicala.

„Am decis sa facem acest studiu dupa o serie de interactiuni cu unitati medicale de profil. Concluziile arata ca e necesara o schimbare de atitudine ce nu se va produce de la sine. Este esential ca fiecare unitate medicala, publica ori privata, sa investeasca in perfectionarea continua a personalului medical, si nu doar profesional. Comunicarea este o necesitate intr-un act medical de calitate, iar programele de training si serviciile de monitorizare tip mystery shopping isi dovedesc utilitatea pornind de la principiul cum ai putea sa imbunatatesti ceva ce nu este evaluat si masurat?”, afirma Cosmina Voichita Mesesan, presedintele Asociatiei din Grija pentru Client.

Indiferent daca au nascut la stat ori in sistemul medical privat, doua treimi dintre femei sustin ca si-au platit analizele si ecografiile, in special cele de morfologie fetala. Un sfert dintre ele sustin ca au primit aceasta recomandare - de a merge in sistemul privat - de la medicul care le supravegheaza sarcina.

“Infrastructura si accesul in timp util, uneori de la o zi la alta, la servicii medicale de calitate, ceea ce implica aparatura de ultima generatie, fac ca multe viitoare mamici sa mearga in clinicile private pentru analize de sange ori monitorizare cardiaca, de exemplu. Vorbim despre un pachet complex de investigatii si de proceduri, multe nedecontate de stat. Cu atat mai mult cand vine vorba despre ecografii morfo-fetale, care se fac in intervale bine stabilite, la varste specifice de sarcina, si pentru care nu poti astepta”, sustine dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.

”Femeia care merge sa nasca este intr-o stare vulnerabila si, din pacate, sunt situatii in care se confrunta cu lipsa de respect, limbaj agresiv sau umilinte din partea personalului medical, tocmai in momentele care trebuie sa se transforme in amintiri minunate”, declara Andreea Rusu, reprezentant AmNascutAcolo.ro.

Studiul a fost realizat in perioada ianuarie – februarie 2019, pe un esantion de aproape 200 de femei care au nascut in ultimele 18 luni, in cadrul programului “Empatie sau indiferenta?”, derulat de organizatia non-guvernamentala Asociatia din Grija pentru Client, cu sustinerea echipei AmNascutAcolo.ro.

Sursa foto: Shutterstock/ AnikaNes

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri