Guvernul a aprobat noi domenii in care pot fi angajati zilierii

Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanta de urgenta, includerea a inca noua activitati si domenii pe lista celor in care se poate presta munca necalificata, in vederea asigurarii unui cadru normativ coerent si unitar care sa faciliteze accesul persoanelor care desfasoara activitati sezoniere, sporadice sau accidentale pe piata muncii. Documentul urmareste, in acelasi timp, asigurarea protectiei zilierilor, scaderea birocratiei si simplificarea procedurilor administrative de inregistrare a acestora.

Potrivit actului normativ, zilierii pot desfasura pentru un beneficiar exclusiv activitati necalificate, cu caracter ocazional, si pot fi angajati si in urmatoarele domenii de activitate:

  • activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
  • publicitate - grupa 731;
  • activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
  • cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;
  • activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
  • activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare - clasa 8130;
  • restaurante - clasa 5610;
  • baruri si alte activitati de servire a bauturilor - clasa 5630;
  • activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140.

In prezent, zilierii pot lucra, ocazional, doar in agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01, silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02 si pescuit si acvacultura - diviziunea 03.

Ordonanta de urgenta mai stabileste ca niciun zilier nu poate lucra pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia celor care presteaza activitati in domeniul agriculturii, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol. In cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii.

Citeste si:
Liviu Dragnea anunta modificari ale legislatiei pentru zilieri
Liderul PSD, Liviu Dragnea...

Zilierul va avea, potrivit noului act normativ, calitatea de asigurat in sistemul public de pensii. Sarcina calcularii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitatea zilierilor, datorate conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, revine beneficiarului de lucrari.

In plus, in situatia producerii unui accident de munca sau in cazul aparitiei unei boli profesionale, beneficiarul este obligat sa asigure plata cheltuielilor aferente ingrijirilor medicale necesare.

De asemenea, se prevede infiintarea Registrului electronic de evidenta a zilierilor, la data de 20 decembrie 2019, sistemul informatic urmand sa fie achizitionat de catre Inspectia Muncii, in conditiile legii. Metodologia de intocmire si transmitere a acestuia, inregistrarile care se efectueaza, precum si orice alte elemente in legatura cu intocmirea lui se stabilesc prin ordin al ministrului Muncii si Justitiei Sociale, in termen de 60 de zile de la infiintarea Registrului.

Actul normativ introduce, in acelasi timp, un concediu de odihna suplimentar anual, platit, de trei zile, pentru salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare “in vitro”. Cererea pentru acordarea noului tip de concediu va fi insotita de o scrisoare medicala, eliberata de medicul specialist in conditiile legii.

Citeste si:
Românii vor avea 15 zile libere legale în 2021
Românii vor avea 15 zile...

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern modifica si completeaza Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri