Romania are numerosi tineri talentati a caror viata este ghidata de dorinta de a face performanta, de a se autodepasi zilnic si de a nu se lasa descurajati de provocarile care le ies in cale. Unul dintre ei este Ionut Diaconu, un tanar in varsta de 21 de ani, care spune ca si-a descoperit pasiunea pentru muzica la 3 ani, pasiune ce pana astazi l-a facut sa isi traiasca viata printre partiturile de pian, concerte si o dorinta arzatoare de a-si face muzica auzita pe scene precum Royal Albert din Londra si Carnegie din New York.

Totul a inceput ca o joaca, la varsta de 3 ani, cand a primit cadou un mini-sintetizator. Ionut povesteste ca ii placea atat de mult sa se joace cu respectivul aparat, incat uita de tot ce era in jurul sau. Acest lucru a facut-o pe mama lui sa se gandeasca la faptul ca ar putea avea o inclinatie pentru pian.

“Ne-am mutat din Focsani la Bucuresti si la patru ani am inceput sa studiez pianul si sa cunosc din ce in ce mai mult muzica clasica. In acea perioada imi placea foarte mult sa ascult muzica lui Andrea Bocelli, a lui Jean-Michel Jarre si a lui Goran Bregovic", isi aminteste Ionut.

Si-a petrecut 14 ani la Colegiul National de Muzica George Enescu din Bucuresti, timp in care a studiat pianul sub indrumarea profesoarei Dorina Gorgan si a conferentialului universitar doctor Constantin Nitu. In prezent este student in anul patru la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si proaspat intors din Porto, unde a studiat un an intreg cu o bursa Erasmus la Escopa Superior de Musica e Artes do Espetaculo (ESMAE).

“In Porto am avut ocazia sa cunosc si sa lucrez cu oameni de foarte buna calitate. Am intalnit multi profesori buni de pian in cadrul cursurilor de maiestrie, am colaborat in cadrul unui proiect de muzica contemporana cu un compozitor portughez si am reusit sa prezint cateva compozitii proprii in cadrul fiecarui recital pe care l-am avut. In perioada septembrie 2018 - iulie 2019, am sustinut mai multe recitaluri la Universitatea din Porto, Ateneo Comercial do Porto si Teatro Valladares din Caminha”, povesteste Ionut.

A obtinut premiul intai la mai multe concursuri in Caminha si Orihuela (Spania), in cel din urma oras participand la cursuri de maiestrie, unde a lucrat cu pianisti din mai multe tari si de la care a invatat enorm.

Inainte de experienta traita pe taramul iberic, debutul sau a avut loc in 2016, ca solist cu Orchestra de Camera Radio la Sala Radio din Bucuresti, iar primii pasi pe o scena din afara tarii au fost la Institutul Maghiar din Roma, in urma castigarii premiului I in cadrul Festivalului Muzicii Maghiare din Bucuresti.

Pe plaiurile noastre a mai concertat in Palatul Sutu din Bucuresti, Casa Memoriala Dinu Lipatii din Fundateanca, Ateneul Popular din Focsani si Institutul Balassi din Bucuresti.

“La Institutul Balassi din Bucuresti am cunoscut-o pe doamna Ecaterina Stan, critic muzical cu care am colaborat si inca colaborez pentru niste recitaluri atat la Institut cat si la Sfantul Gherghe sau Arcus. Domnia sa mi-a fost de la bun inceput un sprijin atat pe plan moral cat si pe plan profesional. Am fost initiat in tainele modului de acompaniament cu ocazia unor cursuri de maiestrie pentru vioara, sustinute la Arcus”, isi aminteste Ionut.

Pianistii preferati

Are mai multi pianisti preferati, insa ii este destul de greu sa decida care este cel mai bun. Fiecare are alte calitati, unii fiind mari virtuozi, tehnicieni extrordinari, in timp ce altii au un stil mai poetic.

“Preiei tot ceea ce este mai bun de la fiecare. Ii ascult destul de des pe Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Arturo Benedetii Michelangeli, Gyorgy Cziffra, Emil Gilels, Glenn Gould, iar dintre cei contemporani, pe Radu Lupu, Grigory Sokolov, Martha Argerich si Evgeny Kissin”, precizeaza Ionut.

"Daca suntem lenesi, sa nu ne mai miram ca ne tot impiedicam de niste praguri"

Ionut considera ca indiferent de felul in care arata sistemul de invatamant, responsabilitatea elevului este aceea de a se autodepasi, de a incerca sa fie cat mai autodidact.

“Daca esti constient ca sistemul este prost, iar tu nu te straduiesti sa faci in asa fel incat sa treci cu bine toate pragurile pentru a-ti putea continua drumul catre o cariera buna si o viata aidoma, inseamna ca si tu esti asemenea sistemului. Cu alte cuvinte, ceea ce iti preda profesorul fie nu e indeajuns de mult ca sa poti intelege, fie tot ceea ce iti preda este inutil, insa apoi are pretentii din partea ta. Sunt atatea cazuri!”, precizeaza Ionut.

Acesta este de parere ca daca inveti singur, pe langa ceea ce ti se preda la scoala, devii sigur pe tine, iti treci toate examenele, iesi din sistemul defect, treci la urmatoarea etapa si ajungi sa te concentrezi pe lucruri mai importante din viata ta.

“Este un lucru valabil pentru tot ceea ce inseamna scoala, inclusiv facultate. Daca suntem lenesi, sa nu ne mai miram ca ne tot impiedicam de niste praguri”, concluzioneaza Ionut.

Tanarul pianist se concentreaza pe terminarea facultatii si pe a-si face cat mai bine treaba din pozitia de interpret cu norma intreaga. In timpul liber, Ionut citeste, se uita la filme si merge sa vizioneze piese de teatru. Este pasionat de calatorit, insa pentru asta considera ca ii trebuie mai multi bani.

Visul sau este sa ajunga pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii, precum Royal Albert din Londra sau Carnegie din New York, insa e constient ca “e cale lunga pana acolo”. Ionut marturiseste ca la un moment dat va pleca definitiv din Romania.

Acest material face parte din campania "20 la puterea 20", sustinuta de catre Metropolitan Life pentru a marca 20 de ani de activitate pe piata din Romania si isi propune sa promoveze generatia care aduce o crestere exponentiala.

sursa video: Youtube / Vrancea AtlasTV

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri