Cheile primelor locuinte de serviciu destinate cadrelor medicale care lucreaza in spitalele administrate de Primaria Capitalei au fost inmanate, joi, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Spitalul Coltea si la care au participat premierul Viorica Dancila, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, si primarul general, Gabriela Firea. Cat costa chiria pentru aceste locuinte?

Vezi mai jos cum arata apartamentele

Edilul Capitalei a precizat ca, pana in prezent, Municipalitatea a achizitionat 177 de apartamente cu trei camere, doua camere sau garsoniere, dar ca programul prevede un total de 600 de apartamente, pentru care este estimat un necesar de 20 de milioane de lei. Locuintele de serviciu au chirii cuprinse intre 97 si 110 lei, acestea fiind situate in patru zone din Capitala (Greenfield, Obor, in sectorul 5 si in sectorul 6), scrie Agerpres.

"Astazi, practic, inmanam primele chei, iar de luna viitoare incepem urmatoarea procedura, fiindca dorim sa le achizitionam pe toate cele 600, ca sa acoperim toate cererile de la acest moment. Am primit si aceasta intrebare: daca vor fi de la anul cereri suplimentare, daca le vom acoperi. Raspunsul este: categoric, da. Pe masura ce aceia care solicita aceste case capata incredere, cred ca vor fi si mai multe solicitari. Eu va spun sincer ca au fost medici, asistente care mi-au spus: 'nu m-am inscris in program pentru ca nu am crezut ca se va intampla'", a afirmat Firea.

Intr-o declaratie acordata ulterior presei, primarul general a subliniat ca Municipalitatea nu putea face achizitiile in urma unor negocieri directe cu dezvoltatorii, ci doar in baza ofertelor depuse, tinand cont de criterii precum pretul, calitatea sau accesul la mijloace de transport in comun.

Un apartament oferit de Primaria Capitalei cadrelor medicale din spitalele administrate de ASSMB.Posted by Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București on Thursday, September 19, 2019

"Comisia nu poate sa stabileasca preturile, face o analiza a ofertelor, iar comparatia care am vazut ca s-a facut: un paralelism intre ceea ce anunta unii dezvoltatori pe site-uri si ceea ce au scris sub semnatura in oferte - nu este de datoria noastra sa facem aceste verificari. Dar noi am cerut in cadrul procedurii de licitatie lamuriri de la aceste companii imobiliare si ne-au justificat ca ofertele de pe site-uri au caracter de marketing si nicidecum nu ar fi in totalitate preturi reale, unii au scris ca nu au fost adaptate. Noi nu puteam sa analizam prin membrii comisiei decat ofertele transmise in scris", a sustinut Gabriela Firea.

Prim-ministrul Viorica Dancila si-a exprimat speranta ca exemplul administratiei bucurestene sa fie preluat si de alte comunitati, deoarece este important sa se asigure conditii pentru cadrele medicale, astfel incat acestea sa isi doreasca sa ramana in Romania.

"Pentru Guvernul Romaniei, sanatatea reprezinta o prioritate. Daca primul nostru obiectiv a fost sa marim salariile cadrelor medicale, sa marim salariile medicilor, pentru ca sa ramana in Romania, sa nu mai profeseze aceasta meserie valoroasa in alte tari si sa doreasca sa ramana acasa, acest lucru trebuie dublat si de alte masuri. Atat construirea de spitale, modernizarea si reabilitarea spitalelor, dar si dotarea cu aparatura", a spus ea.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca miercuri a avut o intalnire, la Ambasada Romaniei din Copenhaga, cu mai multe cadre medicale, care au intrebat-o ce face statul roman pentru a-i pastra pe medici in tara.

"Si mi-a fost foarte usor sa le spun: s-au majorat salariile. Maine (joi - n.r.) Primaria Capitalei va inmana chei unor medici, unor asistenti medicali pentru a avea locuinte. Reactia a fost foarte pozitiva si eu sper ca cei care s-au gandit sa plece sa nu o faca, iar cei care sa gandesc sa revina sa o faca", a afirmat Pintea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri