Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că criza economică generată de pandemia de coronavirus va fi amplificate de seceta extremă. O mare parte din culturile de cereale ar putea fi compromise, iar agricultorii estimează pierderi de peste 50%. Efectele ar putea fi resimțite și de consumatorii, produsele de panificație, precum pâinea, ar putea să se scumpească la toamnă.

„Peste această criza determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare. Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Digi24.ro.

Cele mai afectate culturi sunt cele de cereale, unde se estimează o pierdere a producției de până la 50.

„Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză. Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi", a adăugat Oros.

Recent, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că trei milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă sunt compromise în diferite grade.

Oros a anunţat că va apărea o ordonanţă cu măsuri de sprijin şi pentru marii agenţi economici, indiferent de domeniul de activitate, adăugând că ministerul monitorizează tot ce se întâmplă în această perioadă în agricultură pentru a-i spijini "în mod real" pe cei care au suferit din cauza pandemiei.

Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri