Pe măsură ce viața normală se reia lent în China, restul lumii se orientează spre est pentru a descoperi indicii despre cum va arăta viața de zi cu zi după ce restricțiile de mișcare vor fi ridicate. Aceasta include modul în care consumatorii vor lua masa în viitor și ce trebuie să facă restaurantele pentru a inspira siguranță atât pentru clienți, cât și pentru angajați.

Câteva fotografii realizate în China dezvăluie cât de mult s-a schimbat conceptul de a lua masa într-un restaurant. Termoscannerele sau diminuarea capacității restaurantului pentru menținerea distanțării sociale au devenit noile standarde ale unui restaurant serios, potrivit BusinessInsider.com.

Sursă Foto: Shutterstock

Ocupat, deși nu stă nimeni

După eliminarea restricțiilor și deschiderea localurilor, la intrare, ne vor întâmpina angajați cu aparate de verificare a temperaturii și aparatul cu dezinfectant. În locul vazelor cu flori de pe masă se vor afla ilustrații cu diverse mesaje de protecție. De asemenea, putem întâlni mesaje care să ne interzică să ne așezăm în locul respectiv pentru menținerea distanței sociale.

În Hong Kong, spre exemplu, autoritățile au impus proprietarilor de restaurante să mențină capacitatea localului la 50%, iar la o masă să nu se așeze mai mult de patru persoane. Cei care nu respectă aceste reguli vor fi sancționați cu până la 6.500 de dolari sau pedeapsa cu închisoarea pentru 6 luni.

Vezi și: După 15 mai, se vor deschide hotelurile. Restaurantele vor rămâne închise

Tot în Honk Kong, proprietarii lanțurilor de restaurante trebuie să mențină o distanță de 1,5 metri între mesele ocupate. Astfel, unele dintre acestea devin inutilizabile și sunt marcate cu ceea ce numeam mai sus, și anume, mesajele de interdicție privind ocuparea mesei respective.

Sursă Foto: K.Y. Cheng, www.scmp.com

Bine ați venit! Temperatura dumneavoastră este...

Luăm din nou exemplul Honk Kong-ului, unde măsurarea temperaturii este obligatorie atât pentru angajați, cât și pentru oaspeți.

Această modalitate de verificare și totodată de protecție a devenit comună în orașele din Europa, chiar și în București. Unele lanțuri de magazine practică această modalitate, cum ar fi Altex.

Cu toate că este din ce în ce mai folosită, această metodă nu a fost încă legiferată de Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din Statele Unite, spre exemplu.

Coronavirusul este pe urmele noastre

Ideea unor aplicații online, pe care să le putem instala pe telefonele mobile, menite să ne memoreze ”pașii” este des vehiculată. Cu toate că au fost invocate motive de încălcare a spațiului personal, oamenii sunt din ce în ce mai dispuși să accepte aceasta drept o modalitate utilă pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Oricine folosește aplicația este obligat să completeze un sondaj de sănătate, care, în funcție de starea de sănătate și istoricul de călătorie, va genera apoi un cod de culoare - Verde, Galben sau Roșu. Aceste coduri dictează dacă o persoană poate călători liber, trebuie să rămână acasă și să se izoleze sau este obligată să rămână în carantină.

Sursă Foto: Shutterstock

În China este folosită această aplicație. Iar înainte de a intra într-un restaurant sau cafenea, oamenii trebuie să arate codul de culoare din aplicație și astfel, le este permisă intrarea în locația cu pricina.

Revenind la Hong Kong, intrarea în restaurant mai este condiționată și de o declarație a stării de sănătate. Oamenii trebuie să completeze un formular care conține următoarele solicitări:

  • să confirme că nu s-au testat pozitiv cu virusul în ultimele 14 zile,
  • nu au avut simptome în ultimele 14 zile,
  • nu au fost în contact direct cu oricine este cunoscut că transportă virusul,
  • nu au călătorit în afara Hong Kong-ului,
  • de asemenea, li se cere să-și lase datele de contact, astfel încât, dacă există un caz confirmat în restaurant, proprietarii să poată informa pe oricine a vizitat localul în acea perioadă.

Panourile de plexiglas, noua conduită în restaurante

Încă de la începutul pandemiei, în Asia, panourile de plexiglas au început să își facă simțită prezența. În prezent, din ce în ce mai multă state iau în considerare această idee.

Vezi și: Cum vor arăta plajele în 2020? Panouri de plexiglas lângă umbreluțe

Deși există contestatarii, această metodă ar putea fi echivalată cu eficiența unei viziere. Însă, încă există discuții cu privire la implementarea acestor panouri în spațiile comune.

Sursă Foto: Roy Liu | Bloomberg via Getty Images- www.cnbc.com

Masca, un nou articol vestimentar

Coronavirusul a impus o nouă ordine în conduita noastră zilnică, la nivel mondial. Criza sanitară provocată de acest nou virus nu va fi uitată cu ușurință. Lipsa materialelor de protecție și bătălia pentru măști au reprezentat două dintre cele mai mari îngrijorări ale cadrelor medicale în lupta cu noul virus.

Astfel, măștile au devenit obligatorii în ”vestimentația noastră”, în ceea ce privește spațiile închise. Și înainte de a fi obligatoriu, majoritatea oamenilor poartă masca fără a fi forțați de teama vreunei sancțiuni.

Sursa Foto: Shutterstock

Prin urmare, în restaurante, atât clienții, cât și angajații vor fi dotați cu măști și mânuși, după caz.

Citește și: Purtarea măștilor va deveni obligatorie în România, începând cu 15 mai

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri