Traian Berbeceanu este omul care cel mai probabil îl va înlocui pe Gheorghe Cojanu în funcția de prefect al Bucureștiului. În prezent șef de cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, Berbeceanu este fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia. Trecutul acestuia este unul controversat, în ”palmaresul” acestuia aflându-se atât un titlu de polițist al anului în România, dar și o perioadă în care a fost arestat și pus sub acuzare pentru presupuse fapte de corupție.

Supranumit ”Comisarul Cattani”, după celebrul comisar dur din serialul italian La Piovera (Caracatița) - care a reușit să deranjeze o consiprație internațională, Traian Berbeceanu a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, care are competenţa în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu, din anul 2005 până în 2011.

În 2007, a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea unei grupări specializate în furt de fier vechi din judeţul Hunedoara, denumită ”Hidra”. Un număr de 49 de persoane au fost atunci trimise în judecată pentru activităţi de furt de fier vechi în valoare de milioane de euro din zona industrială a municipiului Hunedoara. De la momentul respectiv, BCCO Alba Iulia a ocupat în fiecare an primul loc pe ţară în competiţia cu structurile similare.

Arestarea și achitarea lui Traian Berbeceanu

Totuși, Berbeceanu a fost ulterior arestat preventiv pentru presupuse fapte de corupție pe care le-ar fi comis în timpul anchetei. În iunie 2016, Traian Berbeceanu a fost achitat în prima instanța pentru mai multe infracțiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la delapidare. Decizia nu este definitivă și a fost atacată de procurori.

În schimb, Ioan Mureşan (fost procuror şef al DIICOT Alba) şi Nicolaie Ioan Cean (fost procuror în aceeaşi structură) au fost condamnaţi la 7 ani, respectiv 2 ani închisoare cu executare. Aceştia sunt acuzaţi că au săvârşit mai multe nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu.

Berbeceanu în propria carte explică “modalităţile perfide şi ilegale” prin care crima organizată l-a trimis în arest

În septembrie 2019, Traian Berbeceanu și-a lansat cartea "Radiografia unei mârşăvii judiciare", prin care acesta susține că arată modul în care lucrează crima organizată din România şi cum a ajuns să fie inculpat pentru activitatea sa.

"Între coperţile acestei cărţi vă sunt dezvăluite modalităţile perfide şi ilegale prin care reprezentanţi ai unor instituţii judiciare şi-au dat mâna cu lideri ai crimei organizate, sprijiniţi fiind de lucrători ai serviciilor de informaţii, urmărind inculparea mea cu orice preţ pentru fapte imaginare şi înlăturarea mea de la conducerea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia. Toate aceste acţiuni au fost generate de teama că, împreună cu echipa mea, obţinusem probe care ar fi putut conduce la demararea unor dosare penale pe numele unora dintre ei, la redeschiderea unor cauze în care fuseseră anterior cercetaţi ori la iniţierea unor cercetări disciplinare", declara Traian Berbeceanu, la momentul lansării cărții.

În decembrie 2019, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia Traian Berbeceanu va fi numit şeful său de de cabinet.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri